Karadag Meclisi, Srebrenitsa Soykirimi Yasa Tasarisini Oy Çokluguyla Kabul Etti

Yapilan oylamada soykirimi inkar eden açiklamalari nedeniyle Adalet ve Insan ile Azinlik Haklari Bakani Leposavic görevden alindi.

Karadag Meclisi, komsu ülke Bosna Hersek'te 1995'te yasanan Srebrenitsa soykiriminin taninmasi ve inkarinin cezalandirilmasina iliskin yasa tasarisini oy çokluguyla kabul ederken, soykirimi inkar eden açiklamalariyla gündeme gelen Adalet ve Insan ile Azinlik Haklari Bakani Vladimir Leposavic'i görevden aldi.

Bosna Hersek'te 8 binden fazla Bosnak sivilin Sirp kuvvetleri tarafindan katledildigi soykirimi inkar eden açiklamalarin yapilmasi üzerine Karadag'daki Bosnak Partisi tarafindan soykirimin taninmasina iliskin hazirlanan yasa tasarisi 55 milletvekilinin "evet" oyu kullanmasiyla mecliste kabul edildi. Yasa tasarisina 19 milletvekili "hayir" oyu kullanirken, 7 milletvekili "çekimser" kaldi.

Yasa tasarisini meclis gündemine tasiyan Bosnak Partisi milletvekillerinden Ervin Ibrahimovic, yasa tasarisinin kabulünün Karadag'da uzlasma için önemli bir adim oldugunu söyledi.

Srebrenitsa'daki soykirimi inkar eden açiklamalariyla sorunu baslatan Leposavic de 43 milletvekilinin "evet" oyu kullanmasiyla bakanlik görevinden alindi. Bakanin görevden alinmasina iliskin 27 milletvekili "hayir" oyu kullandi, 10 milletvekili ise "çekimser" kaldi.

Karadag Basbakani Zdravko Krivokapic'in görevinden alinmasini talep ettigi Leposavic, kendisini rahat hissettigini söyledi.

Öte yandan, muhalefet kanadi Demokratik Cephe milletvekilleri meclisi boykot etme karari aldiklarini açikladi.

Karadag'da Leposavic’in Srebrenitsa soykirimini inkar eden açiklamalari ile baslayan sorun, Bosnak Partisi'nin girisimleriyle meclise tasinmisti.

- Srebrenitsa'daki yasananlar "soykirim" olarak nitelendirildi

Sirp komutan Ratko Mladic emrindeki Sirp birliklerin, 11 Temmuz 1995'te Bosna Hersek'in dogusundaki Srebrenitsa'ya girmesinin ardindan baslayan soykirimda birkaç gün içinde en az 8 bin 372 sivil Bosnak katledildi, bedenleri farkli toplu mezarlara gömüldü.

Savasin ardindan kayiplari bulmak için baslatilan çalismalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulasilan soykirim kurbanlari, kimlik tespitinin ardindan her yil 11 Temmuz'da Potoçari Anit Mezarligi'nda defnediliyor.

Bölgedeki Sirp nüfusun büyük çogunlugu, bugün dahi Srebrenitsa'da yasananlari "soykirim" olarak nitelendirmekten kaçiniyor.

Öte yandan Lahey’deki Uluslararasi Adalet Divani, 2007 yilinda aldigi kararda, Eski Yugoslavya Uluslararasi Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanitlar dogrultusunda Srebrenitsa ve civarinda yasananlari "soykirim" olarak nitelendirdi.

Sirp komutan Mladic, ICTY'de görülen davada aralarinda soykirimin da bulundugu birçok suçtan müebbet hapse mahkum edilirken, temyiz davasinda da cezasi yeniden onandi.

Savas döneminde Bosnali Sirplarin lideri olan Radovan Karadzic de Sebrenitsa soykirimi dahil birçok suçtan önce 40 yil, ardindan temyiz davasinda müebbet hapse mahkum oldu.
Kaynak: AA