BTSO'nun Çevrim Içi Seminerinde 'Güney Kore Pazari Ve Ticaret Imkanlari' Konusuldu

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) koordinatörlügünde, Seul Büyükelçiligi ve Seul Ticaret Müsavirligi is birliginde "Güney Kore Pazari ve Ticaret Imkanlari Semineri" gerçeklestirildi.

BTSO'dan yapilan açiklamaya göre, çevrim içi düzenlenen seminerde konusan Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Ersin Erçin, Dogu Asya'nin Çin ve Japonya'dan sonra en büyük ekonomisine sahip ülkesi olan Güney Kore'nin Türkiye için kritik önemde bir ortak oldugunu ifade etti.

Türk ve Güney Kore milletleri arasinda yüzyillar süren dostluk baglarinin Kore Savasi'na 21 bin 200 Türk askerinin gönderilmesiyle farkli bir boyut kazandigini hatirlatan Erçin, sunlari kaydetti:

"Güney Kore sadece yakin dost degil, ülkemizin Çin'den sonra bölgedeki en büyük ticaret ortagidir. Türkiye ve Güney Kore, güçlü devlet mekanizmasi, dinamik özel sektörleriyle hizla kalkinarak dünyanin en büyük 20 ekonomisi arasinda yer almayi basardilar. Güney Kore dirayetli bir ülke, kolay pes etmiyor. Beklenmedik gelismelere ragmen basindan beri pandemiye karsi basarili bir mücadele verdi. 2021 yilina olumlu bir baslangiç yapti. Ilk çeyrekteki büyümesi yüzde 1,6'ya ulasti."

Bursa'nin Güney Kore'de özellikle tekstil ve hazir giyim sektörlerinde ticaretini gelistirilebilecegini ifade eden Erçin, su degerlendirmelerde bulundu:

"Kore piyasasindaki yüksek fiyatlar firmalarimizin maliyet avantajlari ve kapasitesi için önemli bir potansiyel. Mobilya sektörü de kayda deger bir ticaret potansiyeline sahip. Geçen yil Inegöl'de sektör temsilcileriyle bir araya gelmistim. Seul'e döndükten sonra Koreli firmalarla görüsmeler yaptim. Neden Türk mobilyasi ithal edilmeli sorusunun cevabini ayrintili kavramlarla ve videolarla açikladim. Birçok Koreli firma, Türkiye'nin mobilya ürettigini ilk defa duydu. Ülkemizde mobilya kalitesinin ABD ve Italya'dan geri olmadigini, hatta üstün oldugunu belirttim."

BTSO Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener de Türkiye ve Güney Kore arasindaki ticari iliskilerin arzu edilen seviyenin altinda olduguna deginerek, "Ürettigi mal ve hizmeti 200 ülke ve bölgeye ihraç eden Bursa'da Güney Kore sermayeli 8 firma faaliyet gösteriyor. Güney Kore'ye ihracat yapan 214 firmamizin toplam ihracat rakami 60 milyon dolar, Güney Kore ile dis ticaret hacmimiz ise yaklasik 430 milyon dolar seviyesindedir." ifadelerini kullandi.

Seminerde, Seul Ticaret Müsaviri Münir Oguz da bir sunum gerçeklestirdi.

Kaynak: AA