BM Açiklamasi Etiyopya'nin Tigray Bölgesinde Insani Yardimlar Engelleniyor

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarrec, Etiyopya'nin kuzeyindeki Tigray bölgesindeki çatismalarda güvenlik durumunun karisik ve degisken olmasindan dolayi insani yardim faaliyetlerinin engellendigini bildirdi.

Dujarrec, günlük basin toplantisinda, Birlesmis Milletler (BM) yardim görevlilerinin, Tigray bölgesinde aktif düsmanliklara ragmen ihtiyaç halindeki topluma ulasmaya çalistigini kaydetti.

Sözcü, mayis ayi basindan bu yana BM görevlilerinin gida yardimi konusunda hedeflenen 5,2 milyon insandan sadece 2,3 milyonuna ulasilabildigini aktardi.

Bölgede ayrica o tarihten beri 500’den fazla cinsiyete dayali siddet vakasi rapor edildigini söyleyen Sözcü, görevlilerin gerçek rakamlarin bu sayinin çok üstünde olduguna inandigini bildirdi.

Dujarrec, çatismalarda güvenlik durumunun karisik ve degisken olmasindan dolayi insani yardim faaliyetlerinin engellendigini ifade etti.

- Tigray'da çatismalar devam ediyor

Tigray eyaletini yöneten isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) güçlerinin 3 Kasim 2020'de Etiyopya'nin Kuzey Komutanligi birliklerine saldirmasi ve sonrasinda Basbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karsi askeri harekat karari almasinin ardindan eyalette bir milyondan fazla kisi yerinden edildi.

Etiyopya baslattigi genis çapli operasyonla Tigray eyaletinin baskenti Mekelle'yi ele geçirse de bazi bölgelerde çatismalar sürüyor.

Birlesmis Milletler (BM) 8 Haziran'da Tigray bölgesi için "kitlik" uyarisinda bulunmus ancak Etiyopya hükümeti bunu reddetmisti.

Kaynak: AA