Türk-Islam Sehri Kimligiyle 'Izmir' Anlatiliyor

Izmir’in 1317-1926 yillari arasina isik tutan "Izmir’in Manevi Yildizlari" kitabi, resmi belgelere dayanarak sehrin Islâmî kimligi ve kültürel hayatina, degerli sahsiyetler ve gönül erlerine, dini mekânlarina rehberlik ediyor.

Türk-Islam Sehri Kimligiyle 'Izmir' Anlatiliyor
Izmir’de 1317-1926 yillari arasinda yasayan manevi büyüklerinin anlatildigi “Izmir’in Manevi Yildizlari” kitabi, resmi belgelere dayanarak sehrin dini hayatina isik tutan sahsiyetler, gönül erleri ve dini mekânlarina dair önemli bilgiler içeriyor. Arastirmacilar, akademisyenler ve sehrin kültürel hafizasi için kaynaklik teskil edecek eser, yeni nesiller için de köprü olusturacak.

Farkli kültürlerin her zaman bir arada yasadigi Izmir’in manevi hayatina ilk harci koyanlarin basinda Çaka Bey ve Gazi Umur Bey yer aliyor. 11. yüzyilda Anadolu’ya gelen Horasaniler, Alperenler ve Kolonizatörlerin etkisi ile Izmir ve çevresi Islâm’la tanisti. Türk denizcisi Çaka Bey’in uç beyligi döneminde ise ilk defa ’Müslüman Türk’ kimligi tanindi. “Izmir’in Manevi Yildizlari” kitabi bu kadim yolculugu sehrin Islâmî ve kültür hayatina, önemli sahsiyetlere, gönül erlerine ve dini mekânlara rehberlik ederek anlatan önemli bir kültür hazinesini gün yüzüne çikartti.

Türkiye Yazarlar Birligi Izmir Sube Baskani Egitimci-Yazar A. Levent Ertekin tarafindan kaleme alinan “Izmir’in Manevi Yildizlari” kitabi, Bilal Saygili Camii ve Külliyesi Kültür Yayinlari’ndan çikti.

Izmir’in bagrinda bin yildir islam mührü var

MÜSIAD Izmir Baskani ve ayni zamanda Bilal Saygili Camii ve Külliyesi Dernegi Baskani Bilal Saygili, “Izmir’in bagrinda bin yila yakin Türk Islam mühürlerini görürüz. Çaka Bey ve Gazi Umur Beyle fethedilen bu topraklarda, gönüllere vurulan mührün sahipleri Manevi Yildizlardi. Bu kitap, bu mührü yok sayanlara, görmek istemeyenlere bir delil, hüccettir. Manevi mühür, ayni zamanda sehrin maddi ve manevi kimligini olusturur. Bunu gelecek kusaklara aktarmak, mührü silmek isteyenlere karsi manevi yildizlarin bu asirdaki varisleri olan bizlerin asli görevidir. Arastirmaci-Yazar A. Levent Ertekin tarafindan titizlikle hazirlanan bu çalismanin akademik sahada çalisacak olanlara kaynak olmasini, yeni nesillerle ecdat arasinda köprüler olusturmasini Rabbimden niyaz ederim.” dedi.



Üç yillik çalismanin ürünü

Osmanli devlet arsivi kayitlari, mezar kitabeleri basta olmak üzere birçok yazili dokümani inceleyerek kitabi hazirladigini ifade eden yazar Ertekin, “Uzun yillardir zihnimizde projelendirdigimiz bir çalisma olan “Izmir’in Manevi Yildizlari” eserimiz üç yildir üzerinde yogun emek sarf ettigim ciddi bir çalismanin ürünüdür. Çalismamizda önceki dönem Izmir Valisi Erol Ayyildiz’in tesvikleri, MÜSIAD Izmir Baskani Bilal Saygili’nin esere sahip çikmasi bu çalismanin arastirmacilarin istifade edecegi bir eser olmasinda payi büyüktür. Kendilerine mütesekkirim.” dedi.



Izmir islam sehri kimligine sahip

Kitabin Önsöz’ünü yazan Izmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ise sunlari ifade etti: “Izmir’in Islâm tarihi açisindan önemli bir sehir oldugu tartisilmaz bir gerçekliktir. Fetih sonrasi Islâm kültür ve medeniyetinin sehre vurdugu damga bunun tanigidir. Günümüze kadar gelemese de 14. yüzyil baslarinda Kadifekale’de yer alan Yukari Kale Camii ile baslayan mabet insasi sonraki dönemlerde de devam etmistir. Levent Ertekin’in kitabi Izmir’in dini, sosyal ve kültürel tarihine ilgi duyanlari bilgilendirecek, yeni çalismalarin fitilini atesleyecektir. Ayrica kitabin hazirlanmasini tesvik eden ve basilmasini saglayan Izmir’in hayirsever isadami Bilal Saygili’yi sehrin manevi dinamiklerine gösterdigi ilgi ve katki sebebiyle tebrik ediyorum.”

Bilal Saygili Camii ve Külliyesi Dernegi Kültür Yayinlarindan çikan “Izmir’in Manevi Yildizlari” eseri, toplam 348 sayfa ve alti ana bölümden olusuyor. Kitabin birinci bölümünde Izmir’in manevi hayati, ikinci bölümünde dergâhlar, tekkeler, üçüncü bölümünde manevi yildiz sahsiyetler, dördüncü bölümünde sehrin fethinde bulunan Horasaniler, Alperenler, Kolonizatörler, besinci bölümünde Izmir mezarliklari ve önemli manevi sahsiyetler, altinci bölümünde ise Izmir hazireleri ele alindi.
Kaynak: İHA