Kocasinan'da Ürünler Hassada Hazirlaniyor

Tarima dayali Organize Sanayi Bölgesi Projesini hayata geçirmeye çalisan Kocasinan Belediyesi, tibbi ve aromatik bitkiler, aspir bitkisi üretimi, siyez ve gacer bugdayi ile Tarimda Dijital Dönüsüm Projesi üretimi meyvelerini vermeye basladi. Hasada hazirlanan ürünlerin ekimine katilan Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar, tarim, hayvancilik ve ziraat açisindan önemli bir süreçten geçtiklerini belirterek, dünya genelinde gidanin stratejik olarak öne çiktigini, bundan dolayi da Türkiye’nin ihtiyaci olan ürünlerin üretilmesi için seferberlik ilan ettiklerini vurguladi.

Kocasinan'da Ürünler Hassada Hazirlaniyor
Projeler ile Türkiye’ye model olduklarini ve uygulamalarla Kocasinan’in tarimsal alanda büyük bir atilim yasattiklarini ifade eden Baskan Çolakbayrakdar, yapilan yatirimlarla ilçe tariminin gelistirilmesi ve çiftçilerin ülke ekonomisine daha fazla katki saglamasini hedeflediklerini söyledi.

Hayata geçirdigi proje ve çalismalarla her zaman çiftçilerin yaninda olan Baskan Çolakbayrakdar, sözlerini su sekilde sürdürdü; “Ne kadar kendi kendinize üretim yapiyorsaniz, yaptiginiz is kadar degerli ve önemlidir. Içinden geçmis oldugumuz pandemi sürecinde kendine yetebilen ülkelerin ayakta kalabilme sanslarinin fazla oldugunu görmüs olduk. Tarimsal alanda yapmis oldugumuz çalismalarimizi, yeni adimlarla tarimsal üretime destegimizi artirarak sürdürecegiz. Çiftçilerimizi her alanda destekleyip, üretimini artirmamiz gerekiyor. Ilçemiz ve sehrimizin potansiyeli bu anlamda çok yüksek. Sehrimizdeki üretilen tarimsal alandaki imalatin yüzde 20’sini Kocasinan bölgesindeki çiftçilerimiz yapmaktadir. Özveriyle çalisip, alin teriyle elde etmis olduklari ürünlerin karsisinda kazançlarinin bereketli olmasini diliyorum. Her zaman oldugu gibi çiftçilerimizin yaninda olmaya devam edecegiz.”

Tarimda yapilan projeler ve farkli üretim metotlariyla kirsal kalkinma modeline öncülük ettiklerine dikkat çeken Baskan Çolakbayrakdar, “Bünyemizde faaliyet gösteren KAYÇEV araciligiyla yenilikçi belediye olarak yapmis oldugumuz uygulamalarla Türkiye’ye örnek oluyoruz. Geçmisi 10 bin yil öncesine dayanan ve genetigi degistirilmemis yapisiyla dogalligini koruyan siyez bugdayini ekerek, tohumunu çiftçilerimize ücretsiz olarak dagittik. Bunun yani sira yeni bir çalismamiz ile Anadolu’da ilk islah edilen ve 28 kromozomu ile genetigi bozulmadan günümüze kadar gelen bölgemizin bugdayi olan gaceri, 30 dönümlük arazide toprakla bulusturduk. Bu yil ise 60 dönümlük arazide aspir bitkisini toprakla bulusturduk. Ayrica tibbi ve aromatik bitkilerle tarimsal alanda baslatmis oldugumuz yenilikçi tarim anlayisini her geçen gün yeni projelerle taçlandirarak, her alanda oldugu gibi bu konuda da öncülük etmenin gururunu yasiyoruz. Projemiz sayesinde yeni mahsul ürünleri hasad ettigimiz zaman çiftçilerimize dagitacagiz. Yapilan çalismalar önemli ve degerlidir. Çünkü genetigi degistirilmis tohumlar yerine insanlar kendi öz tohumlara ulasmalari noktasinda yeniden geçmise dönüyorlar. Simdiye kadar yaptigimiz yatirimlarin yani sira bundan sonra da yeni projelerimizle Kocasinan’imiz için farkliliklari hayata geçirecegiz. Bütün gayretimiz, sehrin ve ülkemizin ekonomisine destek olmak ve istihdama katki saglamaktir” ifadelerini kullandi.

Baskan Çolakbayrakdar, tarima dayali Organize Sanayi Bölgesi Projesi uygulamasiyla Kocasinan’in tarimsal alanda büyük bir atilim yasayacagini ve çok daha büyük tarimsal üretimin kapisini açacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA