Eski Nikaragua Devlet Baskani Enrique Bolanos Geyer Hayatini Kaybetti

Orta Amerika ülkesi Nikaragua'da bir dönem yolsuzlukla mücadelede öne çikan eski Devlet Baskani Enrique Bolanos Geyer'in hayatini kaybettigi bildirildi.

Aile mensuplarinin açiklamasina göre, Geyer, Nikaragua'nin baskenti Managua'daki evinde 93 yasinda yasamini yitirdi.

Muhafazakar bir siyasetçi olarak bilinen Geyer, Daniel Ortega liderligindeki Sandista Ulusal Kurtulus Cephesi hükümetini 2001 seçimlerinde büyük farka yenerek devlet baskanligini kazanmisti.

Geyer'in ülkede hukuk yollarinin aktif sekilde isletilmesi için caydirici yasalarin çikartilmasini tesvik etmesinin yani sira yolsuzluk sorusturmalarinin üzerine kararli sekilde gitmesi, uluslararasi arenada bu yönüyle taninmasina neden olmustu.

- Eski Devlet Baskani Arnoldo Aleman mahkum edildi

Ülkede 1997-2002 yillarinda devlet baskanligi görevini yürütürken 100 milyon dolar kamu parasini kisisel hesabina aktarmasiyla suçlanan Aleman, 2003'te 20 yil hapis cezasina çarptirilmisti.

Nikaragua'da 1998'de meydana gelen Mitch Kasirgasi'nda 3 binden fazla kisinin ölmesi ve 700 bin civarinda insanin evsiz kalmasinin ardindan Geyer, "Kollarimizi sivayalim" sloganiyla ülkede büyük seferberlik baslatmisti.

Geyer, ülkede ekonominin istikrara kavusturulmasi ve yoksullugun bitirilmesi amaciyla ABD ile "KAFTA" adi verilen Serbest Ticaret Anlasmasini imzalamisti.

Kaynak: AA