Afyonkarahisar'da Etkili Olan Saganak Yollarda Ve Tarim Arazilerinde Hasara Neden Oldu

Afyonkarahisar'in Bolvadin ilçesinde etkili olan saganak nedeniyle bir köy yolunun iki ayri noktasi ile çevredeki tarim arazilerinde deformasyon olustu.

Afyonkarahisar'da Etkili Olan Saganak Yollarda Ve Tarim Arazilerinde Hasara Neden Oldu
Ilçede dün etkili olan saganagin ardindan Bolvadin-Derekarabag köyü yolunun iki ayri noktasi ile çevredeki tarim arazilerinde derin yariklar görüldü.

Bazi tarim arazilerindeki deformasyonlarin yaklasik 50 metre uzunlugunda ve derinliginin ise 10 ile 80 santimetre arasinda olmasi dikkati çekti.

Yol üzerinde ögle saatlerinde görülen deformasyonlar belediye ve Ilçe Özel Idare Müdürlügü ekiplerince is makineleriyle yaptigi çalismada kumla kapatildi. AFAD Il Müdürlügü yetkilileri de yoldaki ilk deformasyonun olustugu alanda, inceleme ve ölçüm yapti.

Aksam saatlerinde ise dogal gaz boru hattinin geçtigi yolun üzerinde ikinci bir deformasyon olustu. Yoldan geçen vatandaslarin ihbari üzerine olay yerine jandarma, belediye ve dogal gaz ekipleri sevk edildi.

Jandarma ekipleri, ikinci kez deformasyon olusan yolda güvenlik tedbiri aldi. Belediye, ilçe özel idare ve dogal gaz ekipleri yol üzerinde tekrar çalisma yapti.

Derekarabag köyü muhtari Mevlüt Günyaz, AA muhabirine, ilçeyi köylerine baglayan yolda olusan iki farkli noktadaki deformasyonlarin dün etkili olan saganak sonrasi olustugunu söyledi.

Yolun alt kisimlarinda menfez bulunmadigini aktaran Günyaz, "Dün bölgeye asiri yagis düstü. Özellikle de Dipevler köyünde sel olustu. Yolun altindan da sular geçemedigi için bu yariklar olustu." dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Deprem Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çaglar Özkaymak ise 3 Subat 2002'de Çay ilçesinde yasanan depremlerin ardindan da Bolvadin fay hatti üzerinde benzer deformasyonlarin görüldügünü belirtti.

Bölgede zamanla yer alti su seviyesinin düsmesiyle alüvyon zeminde oturmalar meydana geldigini anlatan Özkaymak, su degerlendirmeyi yapti:

"Bu oturmalar diri faylar üzerinde devam eden mikrosismik aktivite ile beraber yikici deprem olmaksizin yüzey deformasyonlarinin olusmasina neden oluyor. Bölgede son günlerde etkili olan saganak, topragin altindan sizarak bu deformasyon zonu boyunca 'borulanma' diye tabir ettigimiz su ile asindirmaya neden olarak deformasyonun yüzeydeki etkisini artiriyor."

Kaynak: AA