'49. Istanbul Müzik Festivali', 18 Agustos'ta Baslayacak
Kültür ve Turizm Bakanliginin destekleriyle, 'Baska bir dünya mümkün mü?' temasiyla yola çikan festival, bir ay boyunca 14 farkli mekanda Türkiye ve yurt disindan 30'un üzerinde solist, topluluk ve orkestrayi agirlayacak IKSV Genel Müdürü Görgün Taner: 'Artik pandeminin sanat dünyasindaki olumsuz etkilerini hep birlikte iyilestirecegimiz, yasami kültür ve sanatla yeniden yesertecegimiz bir döneme giriyoruz. Asi çalismalari hizla ilerlerken, kültür ve sanatin lüks degil bir ihtiyaç oldugundan yola çikarak normallesme için öncelik verilen alanlar arasina alinacagini, kültür faaliyetlerinin bu süreçte yapilan planlara dahil edilecegini umuyoruz'
Istanbul Kültür Sanat Vakfi (IKSV) tarafindan düzenlenen "49. Istanbul Müzik Festivali", 18 Agustos - 16 Eylül tarihleri arasinda Istanbul'un en keyifli açik hava mekanlarinda gerçeklestirilecek.
Kültür ve Turizm Bakanliginin destekleriyle, "Baska bir dünya mümkün mü?" temasiyla yola çikan festival, bir ay boyunca 14 farkli mekanda Türkiye ve yurt disindan 30'un üzerinde solist, topluluk ve orkestrayi agirlayacak.
Festival kapsaminda düzenlenecek 21 konserde, Tekfen Filarmoni Orkestrasi, Borusan Istanbul Filarmoni Orkestrasi, Accademia Bizantina, Festival Orkestrasi, Modigliani ve Casal Quartet gibi topluluklarin yani sira Fazil Say, Idil Biret, Khatia Buniatishvili, Anna Vinnitskaya, Alexander Rudin, Hande Küden, Paul Meyer, Simon Ghraichy, Martynas Levickis ve Ufuk-Bahar Dördüncü gibi birçok yildiz isim müzikseverlerle bulusacak.
Konserlerin yapilacagi mekanlar arasinda bu yil Harbiye Cemil Topuzlu Açikhava Tiyatrosu, Sakip Sabanci Müzesi Fistikli Teras, UNIQ Istanbul Açikhava Sahnesi, Fransiz Sarayi, Venedik Sarayi, ARTER Arka Bahçe, Rahmi M. Koç Müzesi, Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus ve Saint Benoit Fransiz Lisesi Avlusu yer aliyor.
Pandemi önlemleri altinda düzenlenecek etkinlik kapsaminda ayrica Atatürk Kent Ormani, Fenerbahçe Parki ve Yildiz Parki'nda da ücretsiz hafta sonu konserleri Istanbullularin begenisine sunulacak.
Festivalde çocuklara ve gençlere yönelik doga yürüyüsleri, atölye çalismalari ve aktiviteler de yine ücretsiz olarak, pandemi önlemleri altinda gerçeklestirilecek. Konserlerden önce farkli alanlardan isimlerle yapilan "Konsere Dogru" söylesileri bu yil da devam ediyor. Ücretsiz düzenlenecek söylesiler IKSV Spotify ve Apple Podcasts hesaplarindan podcast olarak da dinlenebilecek.
- "Yasami kültür ve sanatla yeniden yesertecegimiz bir döneme giriyoruz"
Festivalin çevrim içi gerçeklestirilen basin toplantisinda konusan IKSV Genel Müdürü Görgün Taner, pandeminin etkisi altinda son dönemde sanatin, sanatçinin önemini daha iyi anladiklarini söyledi.
Taner, bu dönemde, gelir kaynaklarini yitiren birçok sanatçinin, topluluk ve sanat kurumunun büyük zorluklar yasadigina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:
"Artik pandeminin sanat dünyasindaki olumsuz etkilerini hep birlikte iyilestirecegimiz, yasami kültür ve sanatla yeniden yesertecegimiz bir döneme giriyoruz. Asi çalismalari hizla ilerlerken, kültür ve sanatin lüks degil bir ihtiyaç oldugundan yola çikarak normallesme için öncelik verilen alanlar arasina alinacagini, kültür faaliyetlerinin bu süreçte yapilan planlara dahil edilecegini umuyoruz. Artik hepimiz sanatla bulusmak, konserlerde, tiyatro oyunlarinda, sergilerde bir araya gelebilmek için sabirsizlaniyoruz. Konser salonlari, kültür merkezleri, kültür-sanat etkinlikleri ve festivaller hakkinda da en kisa zamanda olumlu açiklamalar yapilacagini ümit ediyor ve seyircilerimizle açik alanlardaki konserlerimizde bulusmayi heyecanla bekliyoruz."
Toplantida festivalin programini açiklayan Istanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakirkaya ise "49. yilinda Istanbul Müzik Festivali, birlik ve dayanisma ile kurulacak yeni bir gelecek için umut içeren bir çagrida bulunarak 'Baska Bir Dünya Mümkün' diyor. Tamamen açik havada, dogada olacagimiz festivalde temamizla, seslendirilecek eserlerle ve yan etkinliklerimizle, 'Müzik ve sanatla birbirimize, gelecek nesillere, dogaya ve tüm evrene saygi duymanin gerekliligini nasil ifade ederiz? Küresel salginla degisen hayatlarimizi kültür ve sanat ile nasil güçlendiririz? Bunca zarar verdigimiz dünyayi, dogayi iyilestirebilmek için müzikten nasil faydalaniriz?' gibi bazi temel sorular üzerine düsünmeyi ve düsündürmeyi hedefliyoruz." diye konustu.
- Festivalin Onur Ödülleri bu yil Cihat Askin ve Peteris Vasks'a sunulacak
49. Istanbul Müzik Festivali'nin bu yilki "Onur Ödülü", Türk keman okulunun uluslararasi temsilcisi Cihat Askin'a, "Yasam Boyu Basari Ödülü" ise Letonyali besteci Peteris Vasks'a verilecek.
Cihat Askin'a ödülü 18 Agustos'ta gerçeklesecek açilis töreninde, Peteris Vasks'a ise ödülü 6 Eylül'de Türkiye prömiyerinin gerçeklesecegi Modigliani Quartet "Bir Prömiyer: Vasks" konseri öncesinde takdim edilecek.
- Festival, dünya prömiyerlerine ev sahipligi yapacak
Festival, Peteris Vasks'in son eserinin Türkiye prömiyerinin yani sira dört eserin dünya prömiyerine de ev sahipligi yapacak. Program kapsaminda bestelerindeki yenilikçi tavirla Türkiye müzigine çagdas özellikler kazandiran Ilhan Usmanbas'in 100. yasi kutlanacak. Sanatçinin eserlerini, Diskant Çagdas Müzik Toplulugu seslendirecek.
Ilhan Usmanbas'in 1960 tarihli "Sekizil" adli yapiti ve solo çalgi müziklerinden seçmelerle birlikte ögrencileri Ahmet Altinel, Özkan Manav ve Mehmet Nemutlu'nun bu özel konser için besteledikleri eserlerin dünya prömiyerleri de 26 Agustos'ta ARTER Arka Bahçe'de gerçeklestirilecek.
Festival'in bir baska projesi "Sari Çiçek"te ise, UNESCO'nun Yunus Emre’yi anma yili ilan ettigi 2021'de halk ozanina odaklaniyor. Konserde tümü yeni ve festivale özel olarak Sirin Pancaroglu ve Bora Uymaz tarafindan kaleme alinip Yunus Emre'nin dizeleriyle birlesen besteler ilk kez seslendirilecek.
Yakin zamanda vefat eden yapimci ve kültür insani Hasan Saltik'a ithaf edilecek konser, 13 Eylül'de Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus'ta yapilacak.
Usta sanatçi Fazil Say da festivalin "Baska Bir Dünya Mümkün" temasini yansitacak, "Kaz Daglari" ve "Yürüyen Kösk" baslikli eserlerini festivalde, dinleyicilerin begenisine sunacak.
Gidon Kremer ve Yuri Bashmet gibi sanatçilarla oda müzigi alaninda birbirinden parlak isbirlikleri bulunan keman sanatçisi Friedemann Eichhorn da konserde Say ile birlikte sahnede olacak. Konser, 19 Agustos'ta Harbiye Cemil Topuzlu Açikhava Tiyatrosu'nda düzenlenecek.
- Rus piyanist Alexander Rudin festivale konuk olacak
Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden, dünyaca ünlü viyolonselci, sef, piyanist ve klavsenci Alexander Rudin, 20 Agustos'ta Rahmi M. Koç Müzesi'ndeki konserle festivale konuk olacak. Rudin, konserde piyanist Iris Sentürker ve viyolaci Efdal Altun ile bir araya gelecek.
Ülkesinde Moskova Hükümet Ödülü, Rus Halki Sanatçisi ve Devlet Ödülü'nün de sahibi olan Alexander Rudin'e geçen yil küresel salgin kosullarindan dolayi sunulamayan "Istanbul Müzik Festivali Yasam Boyu Basari Ödülü" de bu konserde takdim edilecek.
- Idil Biret, 80. yasini festivalde kutlayacak
Müzik yolculugunu dünyanin en seçkin orkestralari esliginde çalarak taçlandiran, kariyeri boyunca üç bine yakin konser veren, gerçeklestirdigi kayitlarla üç milyon müziksevere ulasan piyanist Idil Biret, 80. yasini Istanbul Müzik Festivali'nde kutlayacak.
Biret, bu özel konserde, Stockholm Royal College of Music'de orkestra sefligi yüksek lisansinin ardindan Isveç'te birçok senfoni orkestrasiyla eserler yöneten Can Okan yönetimindeki Festival Orkestrasi ile bulusacak.
- "BIFO Özel" bölümü üç konserden olusacak
Istanbul Müzik Festivali'nin "BIFO Özel" bölümü de üç konserden olusacak. Serinin 25 Agustos'ta Sakip Sabanci Müzesi Fistikli Teras'ta gerçeklesecek ilk konserlerinde Borusan Quartet ve klarnet sanatçisi Paul Meyer sahnede olacak.
UNIQ Istanbul Açikhava Sahnesi'nde 2 Eylül'deki "Piazzolla 100 Yasinda" baslikli ikinci konserde, Borusan Istanbul Filarmoni Orkestrasi, klasik ve çagdas repertuvardaki virtüözitesiyle taninan akordeon sanatçisi Martynas Levickis'e eslik edecek. BIFO'yu bu konserde, Avrupa'nin heyecan verici ve yetenekli sanatçilarindan biri kabul edilen Norveçli sef Tabita Berglund yönetecek.
"BIFO Özel" bölümünün son konseri ise 14 Eylül'de Harbiye Cemil Topuzlu Açikhava Tiyatrosu'nda, yildiz piyanist Khatia Buniatishvili'yi agirlayacak. Buniatishvili bu konserde, sef Rebecca Tong yönetimindeki Borusan Istanbul Filarmoni Orkestrasi ile bulusacak.
- Ufuk ve Bahar Dördüncü "Sahnede Isyan" projesiyle festivale katilacak
Keman sanatçisi Hande Küden, dünyanin en önemli topluluklarindan Berlin Filarmoni Orkestrasi'nin 139 yillik köklü tarihinde bir ilke imza atarak, topluluga Türkiye'den kabul edilip orkestranin 1. keman grubunun asli üyesi olan ilk müzisyen oldu.
Genç müzisyenlere umut ve heyecan asilayan Küden, festivalde, Ricordi Seflik Ödülü sahibi Cem Mansur yönetimindeki Festival Orkestrasi ile 31 Agustos'ta Saint Benoit Fransiz Lisesi Avlusu'nda ayni sahnede bulusacak.
Çagdas müzik alaninda Türkiye'nin sesini dünyaya duyuran Ufuk ve Bahar Dördüncü, festivalin temasiyla olusturdugu programina, 10. yilina adim atan "Sahnede Isyan" projesiyle, 1 Eylül'de Saint Benoit Fransiz Lisesi'nden katilacak.
Meksika ve Lübnan kökenli Fransiz piyanist Simon Ghraichy, 8 Eylül'de verecegi Fransiz Sarayi'ndaki konserde, Liszt'in Bach, Verdi ve Mozart'tan piyanoya uyarladigi, romantik dönemin güçlü duygularini yansitan eserlerini seslendirecek.
Barok müzigin icra pratigi ve estetigi konusunda uzman Accademia Bizantina, Italyan agirlikli barok bir programla baskemancisi Alessandro Tampieri ve müzik dünyasinin parlayan mezzosopranosu Sophie Rennert ile birlikte Venedik Sarayi'nda 16 Eylül'de müzikseverlere farkli bir deneyim yasatacak.
Festivalin en özel projelerinden Müzik Rotasi, altinci yilinda da farkli bir deneyim sunacak. Bu kez sehir hatlari vapurunda, Istanbul'un bir ucundan diger ucuna tamamiyla müzige adanmis bir yolculuk müzikseverleri bekliyor.
- Festival, gelecegin kadin yildizlarini desteklemeyi sürdürüyor
Istanbul Müzik Festivali’nin, Egitim Destek Fonu Sponsoru TSKB (Türkiye Sinai Kalkinma Bankasi) is birligiyle 2018 yilinda, gelecegin kadin müzisyenlerini desteklemek amaciyla baslattigi "Yarinin Kadin Yildizlari" projesi, üstün yetenekli müzisyenlerin çalgi, san ve seflik branslarinda uluslararasi arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine katki saglamaya devam ediyor.
Toplam 13 genç kadin müzisyene destek verecek projenin bu yilki kanaat önderi, deneyimi, bilgisi ve uzmanligiyla genç kadin müzisyenlerin yolunu aydinlatacak piyanist Gülsin Onay olacak. Gülsin Onay ile "Yarinin Kadin Yildizlari"nin birlikte gerçeklestirecegi konserin kaydi sonbaharda IKSV YouTube kanalinda izlenebilecek.
- Festival, IKSV Alt Kat is birligiyle çocuklar için ücretsiz etkinlikler düzenleyecek
Festival, IKSV Alt Kat'in is birligiyle düzenlenen "Müzikli Bir Hafta Sonu" baslikli etkinliginde çocuklar için ücretsiz atölye ve etkinlikler düzenlenecek.
4 Eylül'de Etiler Sanatçilar Parki ve 5 Eylül'de Fenerbahçe Parki'nda gerçeklesecek etkinliklerin programinda, "Bebekler için Müzik Çemberi", "Ritim ve Hareket Atölyesi", "Çocuk Sarkilari" ile "Tarz ve Zaman Yolculugu" ve "Dans Eden Boya Kalemleri" baslikli atölyeler çocuklarla bulusacak.
Festival kapsaminda müzikseverlerin deneyimlerini zenginlestirmenin yani sira besteciler ve eserler hakkinda daha fazla bilgi sahibi olmalarini saglamak amaciyla düzenlenen "Konsere Dogru Konusmalari" bu yil da festival izleyicilerini farkli disiplinlerdeki konusmacilarla bulusturmaya devam edecek.
Festival mekanlarinda Aydin Büke, Ahmet Altinel, Mehmet Nemutlu, Özkan Manav, Hasan Uçarsu, Ali Bektas, Arzu Öztürkmen, Zeynep Oktay Uslu ve Dr. Sungu Okan gibi isimlerin katilimiyla gerçeklesecek konusmalar ayrica IKSV'nin Spotify hesabindan da yayimlanarak daha genis kitlelere erisecek.
Asuman Kafaoglu-Büke danismanliginda olusturulan konusma programinin ayrintilarina ve etkinliklere dair bilgiler "muzik.iksv.org" adresinden ulasilabilir.
Kaynak: AA
Kültür ve Turizm Bakanliginin destekleriyle, "Baska bir dünya mümkün mü?" temasiyla yola çikan festival, bir ay boyunca 14 farkli mekanda Türkiye ve yurt disindan 30'un üzerinde solist, topluluk ve orkestrayi agirlayacak.
Festival kapsaminda düzenlenecek 21 konserde, Tekfen Filarmoni Orkestrasi, Borusan Istanbul Filarmoni Orkestrasi, Accademia Bizantina, Festival Orkestrasi, Modigliani ve Casal Quartet gibi topluluklarin yani sira Fazil Say, Idil Biret, Khatia Buniatishvili, Anna Vinnitskaya, Alexander Rudin, Hande Küden, Paul Meyer, Simon Ghraichy, Martynas Levickis ve Ufuk-Bahar Dördüncü gibi birçok yildiz isim müzikseverlerle bulusacak.
Konserlerin yapilacagi mekanlar arasinda bu yil Harbiye Cemil Topuzlu Açikhava Tiyatrosu, Sakip Sabanci Müzesi Fistikli Teras, UNIQ Istanbul Açikhava Sahnesi, Fransiz Sarayi, Venedik Sarayi, ARTER Arka Bahçe, Rahmi M. Koç Müzesi, Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus ve Saint Benoit Fransiz Lisesi Avlusu yer aliyor.
Pandemi önlemleri altinda düzenlenecek etkinlik kapsaminda ayrica Atatürk Kent Ormani, Fenerbahçe Parki ve Yildiz Parki'nda da ücretsiz hafta sonu konserleri Istanbullularin begenisine sunulacak.
Festivalde çocuklara ve gençlere yönelik doga yürüyüsleri, atölye çalismalari ve aktiviteler de yine ücretsiz olarak, pandemi önlemleri altinda gerçeklestirilecek. Konserlerden önce farkli alanlardan isimlerle yapilan "Konsere Dogru" söylesileri bu yil da devam ediyor. Ücretsiz düzenlenecek söylesiler IKSV Spotify ve Apple Podcasts hesaplarindan podcast olarak da dinlenebilecek.
- "Yasami kültür ve sanatla yeniden yesertecegimiz bir döneme giriyoruz"
Festivalin çevrim içi gerçeklestirilen basin toplantisinda konusan IKSV Genel Müdürü Görgün Taner, pandeminin etkisi altinda son dönemde sanatin, sanatçinin önemini daha iyi anladiklarini söyledi.
Taner, bu dönemde, gelir kaynaklarini yitiren birçok sanatçinin, topluluk ve sanat kurumunun büyük zorluklar yasadigina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:
"Artik pandeminin sanat dünyasindaki olumsuz etkilerini hep birlikte iyilestirecegimiz, yasami kültür ve sanatla yeniden yesertecegimiz bir döneme giriyoruz. Asi çalismalari hizla ilerlerken, kültür ve sanatin lüks degil bir ihtiyaç oldugundan yola çikarak normallesme için öncelik verilen alanlar arasina alinacagini, kültür faaliyetlerinin bu süreçte yapilan planlara dahil edilecegini umuyoruz. Artik hepimiz sanatla bulusmak, konserlerde, tiyatro oyunlarinda, sergilerde bir araya gelebilmek için sabirsizlaniyoruz. Konser salonlari, kültür merkezleri, kültür-sanat etkinlikleri ve festivaller hakkinda da en kisa zamanda olumlu açiklamalar yapilacagini ümit ediyor ve seyircilerimizle açik alanlardaki konserlerimizde bulusmayi heyecanla bekliyoruz."
Toplantida festivalin programini açiklayan Istanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakirkaya ise "49. yilinda Istanbul Müzik Festivali, birlik ve dayanisma ile kurulacak yeni bir gelecek için umut içeren bir çagrida bulunarak 'Baska Bir Dünya Mümkün' diyor. Tamamen açik havada, dogada olacagimiz festivalde temamizla, seslendirilecek eserlerle ve yan etkinliklerimizle, 'Müzik ve sanatla birbirimize, gelecek nesillere, dogaya ve tüm evrene saygi duymanin gerekliligini nasil ifade ederiz? Küresel salginla degisen hayatlarimizi kültür ve sanat ile nasil güçlendiririz? Bunca zarar verdigimiz dünyayi, dogayi iyilestirebilmek için müzikten nasil faydalaniriz?' gibi bazi temel sorular üzerine düsünmeyi ve düsündürmeyi hedefliyoruz." diye konustu.
- Festivalin Onur Ödülleri bu yil Cihat Askin ve Peteris Vasks'a sunulacak
49. Istanbul Müzik Festivali'nin bu yilki "Onur Ödülü", Türk keman okulunun uluslararasi temsilcisi Cihat Askin'a, "Yasam Boyu Basari Ödülü" ise Letonyali besteci Peteris Vasks'a verilecek.
Cihat Askin'a ödülü 18 Agustos'ta gerçeklesecek açilis töreninde, Peteris Vasks'a ise ödülü 6 Eylül'de Türkiye prömiyerinin gerçeklesecegi Modigliani Quartet "Bir Prömiyer: Vasks" konseri öncesinde takdim edilecek.
- Festival, dünya prömiyerlerine ev sahipligi yapacak
Festival, Peteris Vasks'in son eserinin Türkiye prömiyerinin yani sira dört eserin dünya prömiyerine de ev sahipligi yapacak. Program kapsaminda bestelerindeki yenilikçi tavirla Türkiye müzigine çagdas özellikler kazandiran Ilhan Usmanbas'in 100. yasi kutlanacak. Sanatçinin eserlerini, Diskant Çagdas Müzik Toplulugu seslendirecek.
Ilhan Usmanbas'in 1960 tarihli "Sekizil" adli yapiti ve solo çalgi müziklerinden seçmelerle birlikte ögrencileri Ahmet Altinel, Özkan Manav ve Mehmet Nemutlu'nun bu özel konser için besteledikleri eserlerin dünya prömiyerleri de 26 Agustos'ta ARTER Arka Bahçe'de gerçeklestirilecek.
Festival'in bir baska projesi "Sari Çiçek"te ise, UNESCO'nun Yunus Emre’yi anma yili ilan ettigi 2021'de halk ozanina odaklaniyor. Konserde tümü yeni ve festivale özel olarak Sirin Pancaroglu ve Bora Uymaz tarafindan kaleme alinip Yunus Emre'nin dizeleriyle birlesen besteler ilk kez seslendirilecek.
Yakin zamanda vefat eden yapimci ve kültür insani Hasan Saltik'a ithaf edilecek konser, 13 Eylül'de Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus'ta yapilacak.
Usta sanatçi Fazil Say da festivalin "Baska Bir Dünya Mümkün" temasini yansitacak, "Kaz Daglari" ve "Yürüyen Kösk" baslikli eserlerini festivalde, dinleyicilerin begenisine sunacak.
Gidon Kremer ve Yuri Bashmet gibi sanatçilarla oda müzigi alaninda birbirinden parlak isbirlikleri bulunan keman sanatçisi Friedemann Eichhorn da konserde Say ile birlikte sahnede olacak. Konser, 19 Agustos'ta Harbiye Cemil Topuzlu Açikhava Tiyatrosu'nda düzenlenecek.
- Rus piyanist Alexander Rudin festivale konuk olacak
Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden, dünyaca ünlü viyolonselci, sef, piyanist ve klavsenci Alexander Rudin, 20 Agustos'ta Rahmi M. Koç Müzesi'ndeki konserle festivale konuk olacak. Rudin, konserde piyanist Iris Sentürker ve viyolaci Efdal Altun ile bir araya gelecek.
Ülkesinde Moskova Hükümet Ödülü, Rus Halki Sanatçisi ve Devlet Ödülü'nün de sahibi olan Alexander Rudin'e geçen yil küresel salgin kosullarindan dolayi sunulamayan "Istanbul Müzik Festivali Yasam Boyu Basari Ödülü" de bu konserde takdim edilecek.
- Idil Biret, 80. yasini festivalde kutlayacak
Müzik yolculugunu dünyanin en seçkin orkestralari esliginde çalarak taçlandiran, kariyeri boyunca üç bine yakin konser veren, gerçeklestirdigi kayitlarla üç milyon müziksevere ulasan piyanist Idil Biret, 80. yasini Istanbul Müzik Festivali'nde kutlayacak.
Biret, bu özel konserde, Stockholm Royal College of Music'de orkestra sefligi yüksek lisansinin ardindan Isveç'te birçok senfoni orkestrasiyla eserler yöneten Can Okan yönetimindeki Festival Orkestrasi ile bulusacak.
- "BIFO Özel" bölümü üç konserden olusacak
Istanbul Müzik Festivali'nin "BIFO Özel" bölümü de üç konserden olusacak. Serinin 25 Agustos'ta Sakip Sabanci Müzesi Fistikli Teras'ta gerçeklesecek ilk konserlerinde Borusan Quartet ve klarnet sanatçisi Paul Meyer sahnede olacak.
UNIQ Istanbul Açikhava Sahnesi'nde 2 Eylül'deki "Piazzolla 100 Yasinda" baslikli ikinci konserde, Borusan Istanbul Filarmoni Orkestrasi, klasik ve çagdas repertuvardaki virtüözitesiyle taninan akordeon sanatçisi Martynas Levickis'e eslik edecek. BIFO'yu bu konserde, Avrupa'nin heyecan verici ve yetenekli sanatçilarindan biri kabul edilen Norveçli sef Tabita Berglund yönetecek.
"BIFO Özel" bölümünün son konseri ise 14 Eylül'de Harbiye Cemil Topuzlu Açikhava Tiyatrosu'nda, yildiz piyanist Khatia Buniatishvili'yi agirlayacak. Buniatishvili bu konserde, sef Rebecca Tong yönetimindeki Borusan Istanbul Filarmoni Orkestrasi ile bulusacak.
- Ufuk ve Bahar Dördüncü "Sahnede Isyan" projesiyle festivale katilacak
Keman sanatçisi Hande Küden, dünyanin en önemli topluluklarindan Berlin Filarmoni Orkestrasi'nin 139 yillik köklü tarihinde bir ilke imza atarak, topluluga Türkiye'den kabul edilip orkestranin 1. keman grubunun asli üyesi olan ilk müzisyen oldu.
Genç müzisyenlere umut ve heyecan asilayan Küden, festivalde, Ricordi Seflik Ödülü sahibi Cem Mansur yönetimindeki Festival Orkestrasi ile 31 Agustos'ta Saint Benoit Fransiz Lisesi Avlusu'nda ayni sahnede bulusacak.
Çagdas müzik alaninda Türkiye'nin sesini dünyaya duyuran Ufuk ve Bahar Dördüncü, festivalin temasiyla olusturdugu programina, 10. yilina adim atan "Sahnede Isyan" projesiyle, 1 Eylül'de Saint Benoit Fransiz Lisesi'nden katilacak.
Meksika ve Lübnan kökenli Fransiz piyanist Simon Ghraichy, 8 Eylül'de verecegi Fransiz Sarayi'ndaki konserde, Liszt'in Bach, Verdi ve Mozart'tan piyanoya uyarladigi, romantik dönemin güçlü duygularini yansitan eserlerini seslendirecek.
Barok müzigin icra pratigi ve estetigi konusunda uzman Accademia Bizantina, Italyan agirlikli barok bir programla baskemancisi Alessandro Tampieri ve müzik dünyasinin parlayan mezzosopranosu Sophie Rennert ile birlikte Venedik Sarayi'nda 16 Eylül'de müzikseverlere farkli bir deneyim yasatacak.
Festivalin en özel projelerinden Müzik Rotasi, altinci yilinda da farkli bir deneyim sunacak. Bu kez sehir hatlari vapurunda, Istanbul'un bir ucundan diger ucuna tamamiyla müzige adanmis bir yolculuk müzikseverleri bekliyor.
- Festival, gelecegin kadin yildizlarini desteklemeyi sürdürüyor
Istanbul Müzik Festivali’nin, Egitim Destek Fonu Sponsoru TSKB (Türkiye Sinai Kalkinma Bankasi) is birligiyle 2018 yilinda, gelecegin kadin müzisyenlerini desteklemek amaciyla baslattigi "Yarinin Kadin Yildizlari" projesi, üstün yetenekli müzisyenlerin çalgi, san ve seflik branslarinda uluslararasi arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine katki saglamaya devam ediyor.
Toplam 13 genç kadin müzisyene destek verecek projenin bu yilki kanaat önderi, deneyimi, bilgisi ve uzmanligiyla genç kadin müzisyenlerin yolunu aydinlatacak piyanist Gülsin Onay olacak. Gülsin Onay ile "Yarinin Kadin Yildizlari"nin birlikte gerçeklestirecegi konserin kaydi sonbaharda IKSV YouTube kanalinda izlenebilecek.
- Festival, IKSV Alt Kat is birligiyle çocuklar için ücretsiz etkinlikler düzenleyecek
Festival, IKSV Alt Kat'in is birligiyle düzenlenen "Müzikli Bir Hafta Sonu" baslikli etkinliginde çocuklar için ücretsiz atölye ve etkinlikler düzenlenecek.
4 Eylül'de Etiler Sanatçilar Parki ve 5 Eylül'de Fenerbahçe Parki'nda gerçeklesecek etkinliklerin programinda, "Bebekler için Müzik Çemberi", "Ritim ve Hareket Atölyesi", "Çocuk Sarkilari" ile "Tarz ve Zaman Yolculugu" ve "Dans Eden Boya Kalemleri" baslikli atölyeler çocuklarla bulusacak.
Festival kapsaminda müzikseverlerin deneyimlerini zenginlestirmenin yani sira besteciler ve eserler hakkinda daha fazla bilgi sahibi olmalarini saglamak amaciyla düzenlenen "Konsere Dogru Konusmalari" bu yil da festival izleyicilerini farkli disiplinlerdeki konusmacilarla bulusturmaya devam edecek.
Festival mekanlarinda Aydin Büke, Ahmet Altinel, Mehmet Nemutlu, Özkan Manav, Hasan Uçarsu, Ali Bektas, Arzu Öztürkmen, Zeynep Oktay Uslu ve Dr. Sungu Okan gibi isimlerin katilimiyla gerçeklesecek konusmalar ayrica IKSV'nin Spotify hesabindan da yayimlanarak daha genis kitlelere erisecek.
Asuman Kafaoglu-Büke danismanliginda olusturulan konusma programinin ayrintilarina ve etkinliklere dair bilgiler "muzik.iksv.org" adresinden ulasilabilir.