Üretim Kapasitesi Yüzde 50 Artti, Yeni Yatirimcilar Yer Bulamiyor

Türkiye’de üretim kapasitesinin artmasiyla birlikte, Kocaeli ve Istanbul’daki Organize Sanayi Bölgelerinde yatirim yapmak isteyen sanayiciler yer temininde problem yasiyor. Bu bölgelerde gayrimenkul ve yatirim danismanligi yapan Mustafa Dönmez, Türkiye’nin üretim anlaminda kümelendirilmesi gerektigini söyledi.

Üretim Kapasitesi Yüzde 50 Artti, Yeni Yatirimcilar Yer Bulamiyor
Tüm dünyayi etkisi altina alan korona virüs salginiyla birlikte Türkiye’de bulunan Organize Sanayi Bölgelerinin üretim kapasitesinde yüzde 50 artis yasandi. Sanayinin kalbi olan Kocaeli’nin 13 Organize Sanayi Bölgesinde de geçmis yillara kiyasla doluluk orani her geçen gün artiyor. Bu sebeple Istanbul ve Kocaeli’deki Organize Sanayi Bölgelerinde yatirim yapmak isteyen sanayiciler, yer temini hususunda problem yasiyor.

“7 aydir ciddi derecede ülkemizde üretim yapmak isteyen yatirimci talepleri aliyoruz”

Kocaeli ve Istanbul’daki Organize Sanayi Bölgelerinde üretim ve depolama yapan sanayicilere gayrimenkul ve yatirim danismanligi yapan Mustafa Dönmez, tüm dünyanin yaklasik 2 yildir korona virüs salginiyla ugrastigini, bu salginin insan sagligini etkiledigi gibi, tüm dünyadaki üretim ve lojistigi de ciddi derecede durdurdugunu söyledi.

Dönmez, “Ülkemize baktigimizda ise, aslinda Covid-19 saglik anlaminda ülke ekonomisini yipratsa da, üretim anlaminda bize ciddi anlamda artilari söz konusu. Özellikle son 7 aydir bölgede ciddi derecede yurt disindan, Uzak Dogu, Avrupa ve diger ülkelerden, ülkemizde üretim yapmak isteyen yatirimci talepleri almaktayiz. Ülkenin en büyük gündemlerinden bir tanesi; bu hizli üretim artisi ve tedarik zincirinin bozulmasi, ülkedeki sanayilesmede ciddi derece yer temini anlaminda problem çikariyor. Özellikle sanayinin kalbi olan Kocaeli ve Istanbul’daki Organize Sanayi Bölgeleri, geçmisteki doluluk oranlarinin suan çok üst düzeyinde. Dolayisiyla bölgedeki sanayicinin diger illerde yer bulmasi anlaminda devletin bu konuya el atmasi gerektigini düsünüyorum. Ayni zamanda bölgedeki yatirim yapan sanayicilerimiz için, arsa fiyatlari, satilik ve kiralik fabrika fiyatlarinda ciddi artis söz konusu. Dolayisiyla bu yer temini anlaminda biz, bölgedeki yatirim yapan danisman firmalara ciddi derecede problem çikariyor” dedi.



“Terörle mücadele kadar çok önemli bir konu”

Sanayilesme ve üretimin ülkenin ana gündem maddesi olmasi gerektigini aktaran Dönmez, “Bu konuya ben sahsimla söyle bakiyorum; terörle mücadele kadar çok önemli bir konu. Nasil terörle mücadeleyi ülkemiz güvenlik güçleri ve kendisi güvenlik sorunu edinip benimsediyse ve bunu sahislara, kurumlara birakmadiysa, sanayiyi de bence devlet kendi anlaminda el altina almali. Çünkü bu hem issizlik, üretim ve diger bizden teknoloji ve üretim anlaminda ileride olan Avrupa ve Uzak Dogu ülkelerine yakinlasmamiz anlaminda ciddi mesafeler atacak” diye konustu.



“Ülkemize girecek ihracat ve dolar degerini arttiracagiz”

Ülkedeki sanayicinin en büyük probleminin yer temini oldugunu kaydeden Dönmez, “Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi is birligi yapip, bölgede tarim arazisi vasfini yitirmis arazilerin hizli ve seri sekilde, nasil salgin döneminde Avrupa yakasinda ve Anadolu yakasinda insa edilen Covid-19 hastaneleri gibi, sanayi parsellerinin sanayicilere tahsis edilerek uzun süreli kiralama dönemleriyle beraber hatta TOKI’yle beraber fabrika insaatlari yapilip sanayiciye bire bir teslim edilirse, bu sorunun ortadan hizli ve seri sekilde kalkacagini düsünüyorum. Bir de bu konuda en önemli noktalar; sanayide çalisan kurumlarin, belediyelerde, Organize Sanayi Bölgelerinde gelen yatirimcinin taleplerine cevap veren mühendislerin veya teknik elemanlarin ‘Hayir’ kelimesini ortadan kaldirmasi gerekiyor. Çünkü bu noktada bir blokaj var. Bu blokajin kalmasi için, onlarin yatirim yapmasi için ikna etmemiz gerekiyor. Dolayisiyla yatirimi yapmalariyla alakali alacak çevresel önlemler ve diger katmanlar kendilerine anlatilip ülke içindeki yatirimin faaliyete geçmesi gerekiyor. Bunun hayata geçirdigimiz zaman bu bizim için ne katacak? Bir kere enflasyonu düsürecek. Üretim anlaminda ciddi ataga geçecegiz. Ülkemize girecek ihracat ve dolar degerini arttiracagiz. Bu da gelecekti nesillerimizin üretim ve kapasite anlamindaki daha aydin ve isik bakmasini saglayacagini düsünüyorum” seklinde konustu.



Kocaeli ve Istanbul bana göre sanayi anlaminda yükünü almis vaziyette”

Üretim kapasitelerinde en az yüzde 50 artis oldugunu kaydeden Dönmez, “Bu tam açilmadan sonra ciddi derecede bir artisa sebep olacak. Su an zaten bölgedeki lojistik firmalarinda transit araç problemi, yük tasimada konteyner problemi yasaniyor. Biz sahada kiralik, satilik fabrika, depo, sanayi arsalari bulmakta zorlaniyoruz. Çünkü burada arz ve talep dengesinde ciddi bir artis söz konusu. Bununla ilgili devletin bizzat özellikle Iç Anadolu’da, çünkü Kocaeli ve Istanbul bana göre sanayi anlaminda yükünü almis vaziyette. Özellikle Marmara Denizi’nde son yasanan bu çevre kirliligi, denizlerimizde olusan o salya görüntüsü, kapasitenin burada doldugunu düsündürüyor. Özellikle Bilecik, Sakarya, Yalova, Balikesir, o bölgelere sanayi kayiyor su an ama buralarda ciddi derecede aksiyon alinmasi gerekiyor. Hem oradaki arsa maliyetleri çok düsük hem de sanayicinin buradaki konfor alanindan oralara çikmasi için görevlilerin sahada olmalari gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Türkiye’yi üretim anlaminda kümelendirmemiz gerekiyor”

Bugün Kocaeli bölgesine bakildigi zaman 13 tane Organize Sanayi Bölgesi, Istanbul Anadolu yakasinda ise yaklasik 5-6 tane Organize Sanayi Bölgesi oldugunu vurgulayan Dönmez, “Bence Türkiye’yi üretim anlaminda kümelendirmemiz gerekiyor. Bunlarin kümelenmesi gerekiyor. Sadece Kocaeli bölgesine Kimya OSB, Makine OSB, lojistik depo, plastik ve diger OSB’lerinin ekip, elemanlari yigilirsa, bu sanayici diger illere gitmez. Dolayisiyla Konya’yi mesela örnek verelim; makine anlaminda stratejik bölge seçilebilir. Eskisehir veya Bilecik kimya veya mermer sektöründe seçilebilir. Güney Dogu ve Dogu Anadolu tamamen tekstil anlaminda cazip hale getirilebilir. Karadeniz bölgesi çayiyla ve diger bitkileriyle ünlü. Tarim alaninda ciddi derecede bir stratejik hale gelebilir. Devlet yetkililerinin bu konuya el atmalari gerekiyor ki buradaki sanayiciyi biz konfor alanindan çikarip, oralara yatirim yapmasina tesvik edelim” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA