UND Yönetim Kurulu Baskani Çetin Nuhoglu, Gaziantep'te Sektör Temsilcileriyle Bulustu Açiklamasi

'Gaziantep ekonomide, üretimde uçuyor. Sürekli yeni organize sanayi bölgeleri açiliyor. Açilan bu bölgeler bütün dünyaya mal sevk ediyor. Bizim gurur kaynagimiz'

Uluslararasi Nakliyeciler Dernegi (UND) Yönetim Kurulu Baskani Çetin Nuhoglu, Türkiye'nin en büyük firmalarinin Gaziantep'te oldugunu belirterek, "Bu organize sanayi bölgesine yapilmis olan yatirimlarin yüzde 90'i da ihracat. Ihracatin yüzde 38'i Orta Asya ve Orta Dogu. Daha önemlisi yüzde 22'si Avrupa Birligi ülkeleri. Yüzde 15'i Amerika'ya." dedi.

UND'nin bölge toplantisi için kente gelen Nuhoglu, sektör temsilcileriyle bulustu.

Nuhoglu, program öncesinde gazetecilere yaptigi açiklamada, Gaziantep'e çok sik geldigini, sehrin özellikle sanayi ve lojistik konusunda yaptigi ataklarla gurur kaynagi oldugunu söyledi.

Gaziantep'in dünyanin en hizli gelisen kentlerden biri oldugunun altini çizen Nuhoglu, ilin ihracatta kendini kanitladigina dikkati çekti.

Nuhoglu, ilden Türkiye'nin 500 büyük sirketi içerisinde 2018'de 24, 2019'da 26, bugün ise 29 firmanin olduguna isaret ederek sunlari kaydetti:

"2018 yilindan beri yüzde 20 artis oldu. Bu inanilmaz bir sey. Türkiye'nin en büyük firmalari burada. 6 organize sanayi bölgesi dolu. Bir sürü arkadasimiz yatirim yapmak için sira bekliyor. Bu organize sanayi bölgesine yapilmis olan yatirimlarin yüzde 90'i da ihracat. Bu ihracatin yüzde 38'i Orta Asya ve Orta Dogu. Daha önemlisi yüzde 22'si Avrupa Birligi ülkeleri. Yüzde 15'i Amerika. Gaziantep ekonomide, üretimde uçuyor. Sürekli yeni organize sanayi bölgeleri açiliyor. Açilan bu bölgeler bütün dünyaya mal sevk ediyor. Bizim gurur kaynagimiz. Tüm üreticilere, yatirim yapan is dünyasina sükranlarimi sunuyorum.

Çok önemli bir sey daha var. Bu kadar büyük ihracat yapilan bölgede altyapisi hazir, kendisini gelistiren lojistik sektörü var. Lojistik, ülkelerin performanslarini artirir. Siz eger bölgede ihracati artirirsaniz ihtiyaciniz olan lojistiktir. Bu yoksa ne yaparsaniz yapin ihracatinizi artiramazsiniz. Ihracati artirmak demek lojistik sektörünün güçlü olmasi demek. Ben bunu burada gördüm ve sapka çikartiyorum. Gaziantep'teki tüm lojistik, tasimacilik firmalari Orta Dogu, Kazakistan, Özbekistan, Ingiltere, Portekiz, Almanya'ya kadar bu bölgeden mallari tasiyorlar. En önemlisi Gaziantep'teki nakliyeciler tasiyor."

Nakliyecilerin sorunlari üzerine de degerlendirmelerde bulunan Nuhoglu, hükümetin, bakanliklarin kendilerine çok destek oldugunu, Habur'da, Kapikule'de yasanan sikintilari iki günde çözdüklerini, her zaman kendileriyle istisare içerisinde olduklarini anlatti.

Türkiye'nin kalkinma modelinin ihracat oldugunu, Gaziantep'in lojistik konusunda büyük asamalar kaydettigini aktaran Nuhoglu, "Hizmet kalitesi, müsteri iliskisi, sorunlarin çözümü noktasinda çok iyiler. Basarili olmak genlerinde var. Sektör, ihracatçi, tasimaci hep beraber hareket edip karar veriyorlar. 34 nakliyeci 69 oldu. 200- 300 arabasi oldu. Lojistigin bütün hizmetlerini sunuyor. Yüzde 90 kara yolu. Iskoçya, Mogolistan'a kadar götürüyorlar. Orta Dogu, Dubai, Suudi Arabistan'a tasima yapiyorlar." ifadelerini kullandi.

- "Güçlü lojistik varsa güçlü Türkiye olur"

Nuhoglu, kalkinmanin en önemli konularindan biri olan lojistigin daha önceki 9 kalkinma planinda olmadigini, 10 ve 11. planda ise genis yer buldugunu dile getirerek, bu konudaki hassasiyetinden dolayi hükümet yetkililerine tesekkür etti.

Hiç kimsenin ihracat yaparken "lojistik sorunu var" diyemeyecegini, ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden Nuhoglu, "Çok ciddi yetkinligimiz var. Biz bütün ihracati tasimaya haziriz. Güçlü lojistik varsa güçlü Türkiye olur. Güçlü lojistik varsa güçlü ihracat olur. Ihracat ana hedefimiz. Her bölgeye ihracat yapacagiz. Bu sene 200 milyar dolar ihracat hedefimiz, Gaziantep'in 10 milyar dolar hedefi var. Gaziantep sadece bir mal göndermiyor. Halisindan gida maddelerine, hijyenik ürüne kadar her seyi yapiyor." diye konustu.

Kaynak: AA