Portekiz Kademeli Normallesmede Önlemleri Gevsetmeye Devam Ediyor

Salginin yogun oldugu Lizbon dahil 4 bölgeyi kapsamayan ve bugünden itibaren geçerli olan yeni kararlar çerçevesinde evden çalisma zorunlulugu kaldirilip restoranlarin saat 01.00'e kadar açik kalmasina izin veriliyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda günlük can kayiplari ve vaka sayilarinin geriledigi Portekiz'de kademeli normallesme kapsaminda bugünden itibaren bazi önlemler gevsetildi.

Portekiz'deki sol azinlik hükümeti, salginin yogun görüldügü baskent Lizbon ve Braga gibi bazi sehirlerin de aralarinda oldugu 4 bölgeyi, yeni kararlarin disinda birakti.

Saglik Bakanliginin verilerine göre son haftalarda ülkede tespit edilen yeni vakalarin yüzde 60'i Lizbon ve Tajo Vadisi bölgelerinde görülürken, buralarda her 100 bin kisinin 120'sinde Kovid-19 tespit edildigi bildirildi.

Ülkede mayis basinda baslayan kademeli normallesmenin 5. asamasina bugün geçilirken, salginin yogun oldugu 4 bölge disindaki her yerde geçerli olan yeni kararlar kapsaminda evden çalisma zorunlulugu kaldirilip, restoranlarin saat 01.00'e kadar açik olmasina izin veriliyor.

Ayrica magazalardaki Kovid-19 kisitlamalari kaldirilarak toplu ulasim araçlarinin oturan yolcu kapasiteleri yüzde 100'e, ayakta yolcu kapasiteleri de yüzde 70'e kadar çikartiliyor.

Cumhurbaskani Marcelo Rebelo de Sousa, Kovid-19'da gelinen asamayla kademeli normallesmede "artik geri adim atilmayacagini" söyledi.

Portekiz meclisi, ülkede maske kullanma zorunlulugunu 13 Eylül'e kadar uzatmisti.

Salginin baslamasindan bu yana 17 bin 47 kisinin hayatini kaybettigi, toplamda 857 bin 447 vakanin tespit edildigi Portekiz'de ülke genelinde son 14 günde her 100 bin kiside görülen Kovid-19 sayisi 79 olarak açiklanmisti.

Portekiz'de mevcut durumda nüfusun yüzde 23'ünde Kovid-19 asilama süreci tamamlandi.
Kaynak: AA