Medeniyetleri Bulusturan Kemaliye UNESCO'nun Kalici Miras Listesine Girmek Istiyor

UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan, birçok medeniyete ev sahipligi yapan Erzincan'in Kemaliye ilçesi, tarihi yapilari, dünyaca ünlü Karanlik Kanyon ve dogal güzellikleriyle ilgi çekiyor Kemaliye Belediye Baskan Vekili Etem Kiliç: 'Hedefimiz, dünyaya rol model olacak bir dosyayla UNESCO dünya miraslari kalici listesine girebilmek. Anadolu Türk kültürünü, Anadolu'nun kök hücresi dedigimiz bu cografyada daha hassas davranarak, dogaya, mimarimize, kültürümüze sahip çikarak, koruyarak ve egitim çalismalariyla da bunu destekleyerek gerçekten dünyanin göz bebegi olacagiz' KEMAV Baskani Dr. Ferudun Çelikmen: 'Kemaliye'nin UNESCO'nun listesine girmesi yillardan beri bir hayaldi. Kemaliye'nin derin kültürünü insallah dünya mirasina tasiyacagiz'

KEMAL ÖZDEMIR - Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Geçici Miras Listesi'ne alinan Erzincan'in Kemaliye ilçesi, birçok medeniyete ev sahipligi yapan ve milattan önce 3 binli yillara dayanan tarihi ile kültürel zenginliginin yani sira dogal güzelligiyle de UNESCO'nun kalici listesine girmek istiyor.

Paris'te bir süre önce gerçeklestirilen UNESCO Dünya Miras Komitesi Toplantisinda alinan karar sonrasi, dogal güzelligiyle ve binlerce yillik kültürel mirasiyla adeta açik hava müzesi konumundaki Kemaliye ilçesinin "Dünya Kültür Mirasi" geçici listesine girmesi yöre halki tarafindan sevinçle karsilandi.

Geçmisi milattan önce (M.Ö) 3 binli yillara dayanan dünyaca ünlü Karanlik Kanyonun yani basindaki Kemaliye'de (Egin) Roma, Bizans, Ilhanli, Akkoyunlu, Selçuklu ve Osmanli hüküm sürdü.

Tarihte "cennet gibi güzel bahçe" anlamina gelen Egin ismi, ilçe sakinlerinin Kurtulus Savasi'na verdikleri destekten ötürü Mustafa Kemal Atatürk tarafindan kendi isminden esinlenilerek Kemaliye olarak degistirildi.

Tarihi ipek yolu güzergahinda yer alan, birçok medeniyete ev sahipligi yapan, mimarisiyle Anadolu'nun kültürel yapisini yansitan Kemaliye ilçesi, bazilari ahsap olan pek çok tarihi yapinin günümüze geldigi kadim yerlesim yerleri arasinda bulunuyor.

Günümüzde tarihi yapilariyla medeniyetlerin izlerini tasiyan ve birçok uluslararasi festival ile organizasyona ev sahipligi yapan Kemaliye'nin UNESCO'nun kalici miras listesine girmesi için çalisma yürütülüyor.

Kemaliye Belediye Baskan Vekili Etem Kiliç, AA muhabirine, Kemaliye'nin UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne alinmasiyla insanligin ortak mirasi olarak kabul edilmesi yolunda önemli adim atildigini söyledi.

Sirin ilçe Kemaliye'nin bu listeye hem dogal hem de kültürel yapisiyla girdiginin altini çizen Kiliç, sözlerini söyle sürdürdü:

"UNESCO, yaptigimiz basvuruyla Paris'teki toplantida Kemaliye'yi cografyasi ve kültürel yapisiyla Dünya Geçici Miras Listesi'ne aldi. Hem dogasi hem de tarihiyle Türkiye'den kalici listeye giren sadece 2 yer bulunmaktadir. Birisi Pamukkale-Hierapolis digeri Kapadokya'daki Göreme Milli Parki'dir. Biz de üçüncüsü olma yolundayiz. Türkiye'nin dünyaya örnek olarak gösterecegi ender bir cografyadan, Türk ve Anadolu kültürünün özgün yapisini sunmak hepimiz için milletimiz için bir sereftir, onurdur."

- "Dünyanin gözü Kemaliye'de olacak"

Kiliç, belediye bünyesinde uzmanlardan olusan UNESCO bürosu kurduklarini belirterek, "Kültür ve Turizm Bakanligi ile bir protokol imzalayacagiz. 5, 10 ve 25 yillik planlamalarimiz olacak. Bunun içinde koruma, egitim ve sürdürülebilirlik gibi çalismalarimiz olacak. Yeni atölyeler kurularak çesitli ekonomik girdiler olacak. Kisacasi dünyanin artik gözü Kemaliye'mizde olacak." ifadelerini kullandi.

Hedeflerinin en kisa zamanda kalici listeye girmek oldugunu vurgulayan Kiliç, sunlari kaydetti:

"Hedefimiz, dünyaya rol model olacak bir dosyayla UNESCO dünya miraslari kalici listesine girebilmek. Anadolu Türk kültürünü, Anadolu'nun kök hücresi dedigimiz bu cografyada daha hassas davranarak, dogaya, mimarimize, kültürümüze sahip çikarak, koruyarak ve egitim çalismalariyla da bunu destekleyerek gerçekten dünyanin göz bebegi olacagiz. Insanlarin ziyaret etmek için siraya girecegi, bütün çevremizi, illerimizi, Anadolu'yu ve ülkemizi etkileyecek derecede etki yaratabilecek bu güzel cografyayi tüm dünyaya tanitacagiz."

- "Kemaliye'nin derin kültürünü insallah dünya mirasina tasiyacagiz"

Kemaliye Kültür ve Kalkinma Vakfi (KEMAV) Baskani Dr. Ögretim Üyesi Ferudun Çelikmen de Kemaliye'nin geçmisine uzanan derin kökleriyle önemli bir yolculuga basladiklarini ifade ederek, sunlari söyledi:

"Kemaliye'nin UNESCO'nun listesine girmesi yillardan beri bir hayaldi. Kemaliye'nin izlerini Çin'de bulabilirsiniz. Çin'in son dönemde çok önem verdigi 'belt and road initiative's progress (kusak yol)' olarak bildigimiz yol, Tarihi Ipek Yolu güzergahlarinda ilerliyor. Kemaliye, Çin'den baslayarak Anadolu ve Akdeniz araciligiyla Avrupa'ya kadar uzanan Ipekyolu güzergahinda ipek böceginin ve dutun girdigi yerlesim yeri olarak aniliyor. Dut yetistirmek için atalarimiz hiçbir seyin olmadigi kayalar ve taslarin arasina set set duvarlar ördü. Sirtlarinda tasidiklari topraklarla inanilmaz bir kültür yaratmislar. Kemaliye'nin derin kültürünü insallah dünya mirasina tasiyacagiz"

Ilçeyi ziyaret edenlerden Dilber Garzanli ise doga ve tarihin iç içe geçtigi Kemaliye'nin görülmeye deger, harika bir ilçe oldugunu belirterek, "Son yillarda özellikle buraya gelmeye gayret ediyorum. Bu güzelligi herkesin gelip görmesi gerektigini düsünüyorum. Bu sirin ilçemiz insanlari ve dogal güzelligiyle UNESCO'nun kalici listesine girmeyi çoktan hak etmistir. Insallah en kisa zamanda hayirlisiyla kalici listeye dahil olur. Tabi bunun bölge turizmi açisindan önemli oldugunu ve güzel ufuklar açacagini düsünüyorum." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA