Hayat Kurtaran Yerli Otomatik Elektrosok Cihazi Yurt Içinde Ve Disinda Görevde

Avrupa Futbol Sampiyonasi'nda Danimarkali futbolcu Christian Eriksen'in sahadaki hizli müdahale ve kalp masajiyla kurtarilmasi bu tür acil durumlar için gelistirilen tibbi cihazlarin önemini ortaya koydu ASELSAN'in saglik alanindaki ilk ürünlerinden biri ani kalp durmalarina karsi gelistirilen otomatik eksternal defibrilatör oldu Italya ve Fransa'ya ihracat gerçeklestiren, birçok ülkeden yeni talepler alan ASELSAN, ilk yardim görevlilerinin egitiminden baslayarak Türkiye'deki cihaz ihtiyacini da yerli ürünlerle karsilamayi hedefliyor.

GÖKSEL YILDIRIM - ASELSAN'in, ani kalp durmalarinda hastanin elektrosokla hayata döndürülmesini saglayan otomatik eksternal defibrilatörü (OED), yurt içinde ilk yardim görevlilerinin egitimlerinde ve yurt disinda saglik kuruluslarinda kullanilmaya baslandi.

2020 Avrupa Futbol Sampiyonasi'nda (EURO 2020) Finlandiya ile oynanan maçta fenalasan Danimarkali futbolcu Christian Eriksen'in sahadaki hizli müdahale ve kalp masajiyla kurtarilmasi, bu tür acil durumlar için gelistirilen tibbi cihazlarin önemini ortaya koydu.

Türk savunma sanayisinin lider sirketlerinden ASELSAN, 40 yili asan birikimini son dönemde saglik alaninda ihtiyaç duyulan ürünlerin gelistirilmesine yönelik kullaniyor.

Sirketin saglik alaninda gelistirdigi ilk ürünlerden biri OED oldu. OED cihazlari ASELSAN HEARTLINE markasi altinda saglik sektörünün kullanimina sunulmaya baslandi.

ASELSAN Is Gelistirme Yöneticisi Nil Ates, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ASELSAN Saglik Programlari Direktörlügünün bünyesinde "Yasam Destek ve Tani Sistemleri" ile "Görüntüleme Sistemleri" müdürlükleri bulundugunu söyledi.

Görüntüleme sistemlerinde MR cihazi gelistirildigini ve bu yil sonunda mobil x-ray cihazinin tamamlanmasinin amaçlandigini dile getiren Ates, yasam destek alaninda OED, ventilatör (solunum cihazi) ve tani sistemleri üzerinde çalistiklarini ifade etti.

OED'nin yazilim ve tasarimiyla Aralik 2018'den bu yana ASELSAN tarafindan gelistirildigini anlatan Ates, saglik sektöründeki ihtiyaçlari karsilamak için ilk olarak egitim cihazlarini sunduklarini belirtti. Ates, "OED, ilk yardim yönetmeliklerinde zorunlu hale getirildi. Bu yüzden egitim çok önemli. Sonrasinda beklentimiz özellikle ilk yardimcilarin ve egitim almis kisilerin defibrilatörü ihtiyaç duyulan yerlerde kullanabilmeleri. Bu nedenle standart cihazlarimizin üretimine baslandi. Fransa ve Italya'ya ihracatimiz yapildi. Diger ülkelerden de güzel talepler aliyoruz. Yurt içinde de taleplere cevap vermeye çalisiyoruz." dedi.

- Ilk 2-6 dakikadaki müdahale çok önemli

Ani kalp durmalarinin çok farkli noktalarda her an karsilasilabilecek elektriksel bir durum oldugunu vurgulayan Ates, su degerlendirmelerde bulundu:

"Kalbin aniden durmasi söz konusu. Ilk 2-6 dakika arasinda müdahale edilmesi gerekiyor. Bu müdahalede de elektrosok ve kalp masaji gibi bir uygulama hastanin hayata hizli geri dönebilmesi için hayati bir önem tasiyor. OED'lerin özellikle kalp krizi geçirme riskinin yüksek oldugu noktalarda, agir spor, isçilik yapilan yerlerde, kalabalik alanlarda, havaalanlari, uçaklar, okullar gibi yer ve araçlarda bulunmasi gerekiyor. Aslinda bir yangin söndürme cihazi gibi düsünülebilir. Zaman içerisinde gerekli regülasyonlarla bu uygulamanin dünyada oldugu gibi Türkiye'de gelistirilebilecegini düsünüyoruz. Mevzuat üzerinde bildigimiz kadariyla Saglik Bakanligi çalisiyor. Türkiye'de ilk önce egitim cihazlarina, ilk yardimcilarin egitim almasina yönelik bir mevzuat yayimlandi. Sonraki mevzuatlarin daha genis kapsamli ve yaygin alanlarda kullanima yönelik olacagini düsünüyoruz."

- Cihazlar özel takip sistemiyle izleniyor

Nil Ates, bu cihazlarin özellikle ABD ve Avrupa'da yogun olarak kullanildigini söyledi.

Cihazlarin özel takip sistemleriyle takip edildigini belirten Ates, "Ülkede nüfus basina oranlayanlar, is yerlerindeki yogunluga ya da kalabaliklarin geçis noktalarina oranlayanlar var. Çok çesitli çalismalar mevcut. Her 100 ila 200 metre arasinda konumlandirilan yerler var. Potansiyeli çok büyük. Türkiye'de yapilmis net bir çalisma yok ama yillik 100-150 bin vakadan bahsediliyor. Umariz hiç olmaz ama oldugu noktada bir defibrilatör ulastirabilirsek, bunlar uygun noktalara konumlandirilabilirse en mutlusu biz oluruz." diye konustu.

- Ani kalp durmasi yoksa sok vermiyor

Defibrilatörün kullanimina iliskin de bilgiler veren Ates, uygulamalarin ülkeden ülkeye farklilik gösterdigini anlatti.

Herkesin kullanabildigi, bu konunun regülasyonlarla desteklendigi ülkeler bulundugunu dile getiren Ates, Türkiye'de ise uygulamanin ilk yardim egitimi alan kisilerce gerçeklestirilmesinin beklendigini ifade etti.

Ates, "Dünyada ise gönüllülük esasina göre uygulamalar mevcut. OED'ler ani kalp durmasi yasamayan kisilere zarar vermedigi, herhangi bir risk teskil etmeyecegi için özellikle gönüllülük tesvik ediliyor. Cihaz normal bir insan düsüp bayildiysa, kalbiyle ilgili bir sorunu yoksa ancak elektrosok cihazi yerlestirilmisse kisiye zarar vermez. Önemli bir modu var. Ventrikuler fibrilasyon ölçüyor, bu ölçüm ani kalp durmasi verisidir. Bu veriyi almazsa cihaz kesinlikle sok vermez, bu nedenle de güvenlidir." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA