Dünyaca Ünlü Yat Firmasinda Hareketli Saatler

Avrupa’nin en büyük tersanesi olarak nitelendirilen Mugla’nin Marmaris ilçesi Bozburun Mahallesi’ndeki DSV Yatçilik firmasinda ortaklar arasinda çikan anlasmazlik sonrasi hareketli saatler yasandi. Iddiaya göre, firma ortaklarindan Marmaris Yapi Sirketi, firma ortaklarindan Ukraynali isadami Valeriy Stepanenkonu’nun odasini çilingir ile açmaya kalkinca kisa süreli arbede yasandi. Olaya müdahale eden Jandarma ekipleri ortaklari güçlükle sakinlestirdi. O anlar ise cep telefonu kameralarina yansidi.

Dünyaca Ünlü Yat Firmasinda Hareketli Saatler
Konu ile ilgili açiklamada bulunan sirketin kurucu ortagi ve Genel Müdürü Hülya Alizade Kuçeruk, ortaklari tarafindan sirketin haksiz ve hukuksuz bir sekilde ele geçirilmeye çalisildigini ileri sürdü. Kuçeruk yaptigi açiklamada, ögle saatlerinde Marmaris Yapi sahipleri ve avukatlarinin 8 kisilik bir ekiple sirkete geldiklerini ve sirket ortagi Ukraynali isadami Valeriy Stepanenko ve çocuklarinin bulundugu odayi çilingir ile açmaya tesebbüs ettiklerini söyledi.

“Ortagimiz Marmaris Yapi, yönetim odasindaki güvenlik kameralarini da söktürmek suretiyle yasananlari bir anlamda örtmeye ve oldu bitti ile sirkete çökmeye çalismaslardir” diyen Kuçeruk sözlerini söyle sürdürdü: “DSV Yatçilik olarak basindan beri hukuk yolu ile sorunu çözmeye çalistik ancak karsi taraf yasalara uymadan sahte belgelerle hukuk tanimadan hak elde etmeye çalisiyor. Ancak biz yasal mücadelemizi sonuna kadar sürdürecegiz”

“Yatirimlarimizi Türkiye’ye yaptik”

Hülya Alizade Kuçeruk, Türkiye’ye gerçeklestirilen milyon dolarlik yatirimin ortaklari tarafindan haksiz ve kanunsuz sekilde engellenmek istendigini, ortaginin tersane ve marinayi ele geçirmeye çalistigini iddia etti. Sirketin ortagi Marmaris Yapi’ya kayyim atanmasi ve sonrasinda gelisen olaylar hakkinda açiklama yapan Kuçeruk, sirkete 2016 yilinda ortak alinan Marmaris Yapi’nin çesitli hamlelerle sirketi ele geçirmeye çalistigini iddia etti. Marmaris Yapi’nin 2018 yilinda kendi bilgisi disinda ve bilahare Sirket’e kayyim tayin etmekte kullanilan bir yeminli mali müsavir raporu düzenletmis oldugunu, Sirkete kayyim atandigini da ögrendigini ifade etti.

DSV Yatçilik firmasi olarak, Marmaris Yapi Insaat Taahhüt Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Sirketi ile yaklasik 3 yildir devam eden anlasmazligin içyüzünü kamuoyunun bilmesi amaciyla açiklama yapma ihtiyaçlari duyduklarini belirten DVS Yatçilik Firmasi’nin Kurucu Ortagi ve Genel Müdürü Hülya Alizade Kuçeruk, “Ortak oldugumuz firma sirketimize kayyim atanmasi için ’Özel Amaçli Yeminli Mali Müsavir Raporu’ düzenletti. Düzenlenen rapor kayyim atanmasi kararina gerekçe olusturdu. Bu gelismeler sonucunda sirkete 3 kisilik kayyim heyeti atandi. Karara itiraz ettik. Kayyim heyetinin görevi sonlandirildi ama olaylar bununla bitmedi. Marmaris Cumhuriyet Bassavciligi, raporda kullanilan kayitlar hakkinda Izmir Cumhuriyet Bassavciligi’nin seçtigi üç kisilik bilirkisi heyetinden inceleme istedi. Bilirkisi incelemesinde raporun mevzuata uygun olarak düzenlenmedigi, raporda yapilan tespitlerin ve varilan sonuçlarin ’gerçege uygun olmadigi’ belirlendi. Yapilan inceleme sonunda Marmaris Yapi sirketinin alacagi olarak gösterilen tutarin gerçek rakamin degerinden fazla bir rakamla gösterildigi ve bu durumun ayrica ’muhasebe hilesi’ niteliginde oldugu tespit edildi” dedi.

Olayin geçmisi

Yatçilik sektörünün önde gelen isimlerinden DSV, 2005’te Marmaris’e 56 kilometre uzakliktaki Bozburun Mahallesi’nde Avrupa’nin en büyük tersanelerinden birini kurdu. Bölgeye yat turizmini gelistirecek büyük yatirim yapan yabanci sermayeli sirket 2014 yilinda 300 milyon avroya mal olacak 141 metre uzunlugundaki ’Dream Symphony’ isimli dünyanin en büyük ahsap yelkenlisi yapmak için kollari sivadi. Firma 4 yil önce Ulastirma Bakanligi’na taahhüt ettigi tersane ve çekek alani yatirimlarini tamamlamak amaciyla bölgenin önde gelen insaat firmasi Marmaris Yapi Insaat Turizm Limited sirketi ile sermaye ortakligi kurdu.

Ortaklik kurduklari firmanin insaatlari gününde teslim etmemesi üzerine anlasmazlik yasadiklarini belirten DVS Yatçilik Firmasi’nin Kurucu Ortagi ve Genel Müdürü Hülya Alizade, “Bunun üzerine ilgili firmaya hisselerini ve kar payini vererek ortakliktan çekilmesini teklif ettik. Firma bunu kabul etmeyip var oldugunu iddia ettigi alacaklarina karsilik sirket hissesi isteyip DVS yatçiligin çogunluguna sahip olmak için dava açti. Ben sirketin ödül aldigi bir geceye katilmak üzere Italya’da bulundugum sirada ilgili firmanin mahkemeye basvurarak sirkete kayyum atanmasini istedi. Mahkeme firmamiza tedbiren 3 kisiden olusan kayyum atadi. Ancak daha sonra da benim görevime devam etmem yönünde karar verdi” diyerek hukuki sürecin devam ettigini kendisinin de görevinin basinda oldugunu söyledi.

DVS Yatçilik Firmasi’nin Kurucu Ortagi ve Genel Müdürü Hülya Alizade, kamuoyunda olusan bilgi kirliligini önlemek amaciyla bu açiklamayi yaptigini belirtti.

Kaynak: İHA