Dogumsal Kalp Hastaliklarini Ihmal Etmeyin
Çocuklarda kalp hastaliklarinin büyük çogunlugunun dogumsal oldugunu belirten Çocuk ve Eriskin Kalp Damar Cerrahisi doktoru Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayik, yeni doganlarda bebegin renginin mora yakin olma, emerken terleme, büyük çocuklarda ise kosarken erken yorulma, siklikla akciger enfeksiyonu geçirme gibi rahatsizliklarin kalp hastaligi belirtileri olabilecegini belirtti.
Dogumsal kalp hastaliklariyla ilgili ebeveynler tarafindan merak edilenleri Özel Denizli Tekden Hastanesi Çocuk ve Eriskin Kalp Damar Cerrahisi Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayik açikladi.
Çocuklardaki kalp hastaliklarinin büyük çogunlugunun dogumsal oldugunu belirten Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayik, “Çocuk kalp hastaliklari yaklasik bin dogumdan 8-9’unda görülebiliyor. Yani yüzde 1 ihtimalle bebegin canli dogumda kalp hastaligi ile dogma ihtimali vardir. Çocuklardaki kalp hastaliklarinin büyük bir çogunlugu dogumsaldir. Ailelerin bu durumu anlamasi ilerleyen dönemlerde çocugun verdigi belirtiler ile ortaya çikar. Yeni doganlarda bebegin renginin mora yakin olmasi, beslenme problemlerinin olmasi, emerken terlemesi, yeterince beslenememesi ve diger çocuklara göre normal kilo aliminda geri kalmasi dogumsal kalp hastaliklarinin belirtilerindendir. Daha büyük çocuklarda ise kosarken erken yorulma, terleme siklikla akciger enfeksiyonu geçirme gibi kalp hastaligi belirtileri ortaya çikabiliyor” dedi.
“Çocuk kalp hastaliklarina yüzde 100 genetige baglidir diyemeyiz”
Çocuklardaki kalp hastaliklarinin yüzde yüz genetige bagli olmadigini belirten Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayik, “Çocuk kalp hastaliklarini yüzde 100 genetige baglamak dogru degil. Anne karninda geçirilen dönem ile kalbin gelisim dönemi çok baglantili olabildigi gibi ufak tefek genetik yatkinliklarda olabilir. Bu genetik yatkinliklar diger insanlara göre yüzde 1,2 oraninda görülür. Ama annede olan hastalik bebekte de mutlaka olacak diye bir durum söz konusu degil. Bazi genetik hastaliklari mevcut mesela Down Sendromu gibi, bu tür durumlarda çocuk kalp hastaligi görülme riski yüksektir. Ama bu aileden kalp hastaligi geçebilir diyecegimiz durumlardir. Ileriki yaslarda kolesterol ya da daha erken yasta olan damar sertlesmesi genetik olabiliyor.” ifadelerini kullandi.
“Her dogumsal kalp hastaligi ameliyat olacak diye bir durum yok”
Kalp hastaliklarinda hastaliga göre degil, hastanin durumuna göre tedavi yöntemi uygulanmasi gerektigini belirten Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayik, “Her dogumsal kalp hataligi ameliyat olacak diye bir durum yok. Bunlarin öncelikle kardiyoloji tarafinda tetkikleri, tibbi tedavileri düzenlenecektir. Aciliyetine göre bazen yeni dogan döneminde bile kalp ameliyati olmasi gerekirken, bazilarinin hiç ameliyat olmasina gerek kalmadan kendiliginden geçen kalp hastaliklari da mevcuttur. Çünkü kalp hastaliklari çok fazla çeside sahip. Kalp, kalbe gelen damarlar, kalpten çikan damarlarin varligi, yoklugu, ters çikmasi, kalbin içindeki odaciklarin deliklerinin olmasi bütün bu problemlerin tek ya da bir kaçinin birlikte olmasi ile olusan hastaliklar grubudur. O yüzden her hastaligi ayri ele almak gerekiyor. Büyük bir kismi ameliyatsiz da iyilesebilirken, bir kismi ameliyat ihtiyaci da duymaktadir. Hastaligina göre bir günlük çocuklarimizi da ameliyat etmek durumunda kalabiliyoruz. Sadece kalpteki basit ASD dedigimiz delikleri ilkokul yasina kadar izleyebildigimiz de olabiliyor. Hastaliga göre degil her hastanin durumuna göre yapilan muayene ve tetkiklerden sonra karar veriliyor. 60’li 70’li yaslarda tespit edip, kalp hastaligindan ameliyat ettigimiz hastalarimiz da var.” diye konustu.
“Dogumsal kalp hastaliklarinin tedavilerinde ekibin yetkin ve tecrübeli olmasi önemlidir”
Dogumsal kalp hastaliklarinin iyi gelismis merkezlerde yapilmasi gerektigini belirten Doç. Dr. Ayik, “Dogumsal kalp hastaliklarinin tedavisi iyi gelismis merkezlerde yapilmasi gerekmektedir. Bu merkezlerde kardiyologlarin, çocuk kalp cerrahlarinin, tecrübeli anestezi ekibinin, çocuk ve yenidogan yogun bakim ve ameliyat ekibinin yeterli olmasi gerekmektedir. Tibbi donanimdan teknik ekibine kadar herkesin bu konuda yetkin ve tecrübeli olmasi önemlidir” dedi.