Meyve-Sebze Kurutma Tesisi Açildi

Adana Büyüksehir Belediyesi, Meryem Kadin Kooperatifi, Uluslararasi Göç Örgütü (IOM) is birligiyle yapilan Günes Enerjisi ile Kurutma Tesisi açildi.

Meyve-Sebze Kurutma Tesisi Açildi
Açilisa Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, Uluslararasi Göç Örgütü (IOM) Türkiye Temsilci Vekili David Savard, IOM yetklileri Rex Alamban, Mohaned Eman, Meryem Kadin Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Kadem Dogan, kooperatif üyesi kadinlar, bürokratlar ve konuklar katildi.

Günes enerjisi ile çalisan tesiste dezavantajli kesimde yer alan 15 Türk ve 15 Suriyeli kadin, Adana’da yetisen sebze ve meyveleri, modern ve hijyenik ortamda kurutacak ve hem genel ekonomiye, hem de kendi ekonomilerine katki saglayacak.

Tesisin açilisinda konusan Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, “Dünyanin neresinde olursa olsun magdurlara yardimci olan, kadinlarin istihdamina önem veren ve onlara destek olan Uluslararasi Göç Örgütü’ne (IOM) özellikle tesekkür etmek istiyorum. Gelismekte olan bir ülkeyiz ve bu nedenle issiz, magdur ve kendi ayaklari üzerinde duramayan çok sayida kadinimiz var. Afgan, Irakli, Suriyeli, Iranli misafirlerimizle bu sayi çok artti. Ben de özellikle kadin istihdamina, kadinin birey olmasina ve kadinlarin kendi ayaklari üzerinde durmasina çok önem verdigimiz için, David Savard ve arkadaslarina çok tesekkür ediyorum” dedi.



"Kadinin güçlenmesi için çalisacagiz"

Seyhan Belediye Baskanligi döneminden bu yana kadinin güçlenmesine yönelik önemli çalismalara, projelere imza attiklarini ifade eden Baskan Zeydan Karalar, “Kadin Dayanisma Merkezi, Düsler Atölyesi, Esitlik Birimi, Meryem Kadin Kooperatifi ve bundan sonra kadinin güçlenmesiyle ilgili yapacagimiz bir çok is bizlerle basladi ve devam edecek. Kadinin istihdaminda, aile içi siddette ve kadinin magdur oldugu diger sorunlarla ilgili basvuru yapabilecekleri yer açma konusu bizimle gündeme geldi ve devam ediyor. Basladik, büyüterek devam ediyoruz.

Kurdurdugumuz Meryem Kadin Kooperatifi’nde sadece kadinlarimiz var. ILO’dan alinan hibe ile basladik.160 bin metrekare verimli topragi ve belediye ait, kadinlarin gelir elde edebilecegi baska yerleri onlarin emrine sunduk.

Meryem Kadin Kooperatifi’nin 135 sürekli çalisani var ama yaklasik 200 kadina istihdam saglayan bir kooperatif. Kurutma tesisi de ayni kooperatif çatisi altinda faaliyet gösteren ve yaklasik 100 bin dolara mal olan bir yer. Burada da 30 kadinimiza istihdam saglanacak” diye konustu.

Tesisin yenilenebilir günes enerjisiyle çalisacak olmasinin önemine de deginen Baskan Zeydan Karalar, Sunlari söyledi:

“Küresel isinmanin dünyayi giderek daha fazla tehdit ettigi bir dönemde bu tesisin önemi daha da artiyor. Laboratuvarimizda ürünleri test edip, saglikli oldugunu belirledikten sonra insanlarimiza yedirecegiz. Hem onlarca kadinimiza istihdam saglamanin mutlulugunu yasayacagiz, hem de insanlarimiza saglikli sebze meyve yedirmenin huzurunu tadacagiz.

Umut ediyorum ki BM Göç Idaresi Adana’da bizlere bu projelerle ilgili daha fazla destek verecek. Bugüne kadar yapilanlar için elbette sükranlarimi iletiyorum ama bundan sonra yapilacaklarla ilgili umutlu oldugumu ifade etmek istiyorum.”

"Gelecegi düsünen kadinlar olmustur"

Uluslararasi Göç Örgütü (IOM) Türkiye Temsilci Vekili David Savard, basta Baskan Zeydan Karalar ve tesiste çalisan kadinlar olmak üzere projenin paydaslarina tesekkür etti. Kadinlarin sebze ve meyveleri alip kurutmasi fikrini çok sevdigini söyleyen Savard, “Gelecegi düsünen her zaman kadinlar olmustur. Burada çalisan kadinlar hem ailelerine katki saglayacak hem de komsularina, arkadaslarina ve kendi çocuklarina rol model olacaktir. Bugün burada projeyi sonlandirmak için degil baslatmak için bulunuyoruz” diye konustu.

Meryem Kadin Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Kadem Dogan, Türk, Suriyeli, Iranli ve Afgan kadinlardan olusan 37 ortakli bir kurulus olduklarini belirterek, sunlari söyledi:

“Kadinlarin yasamlarindaki olumsuzluklarin kaldirilmasi, toplumsal cinsiyet esitliginin saglanmasi, kadin gücünün görünür kilinarak istihdam olanaklarinin artirilmasi gibi vizyonlarimiz var. Bugün doga dostu, yasam dostu bir tesisin açilisini yapiyoruz. Kurutma tesisinde 15 Türk, 15 Suriyeli kadin çalismaktadir. Ürünler ‘Meryem Woman’s Cooperative’ patentiyle piyasaya sunulacaktir. Pazar arastirmasi yapilmis, gerekli kosullar ortaya konmustur. Uluslararasi Göç Örgütü’ne ve Baskan Zeydan Karalar’a çok tesekkür ediyorum. Mahsuni’nin dedigi gibi ‘Ömrünüz toprak, renginiz çiçek gibi olsun’ Dayanisma yasatir” dedi.

Konusmalarin ardindan tesis gezildi ve konuklara tanitildi.
Kaynak: İHA