Di George Sendromlu 'Mor Kemanli Küçük Kiz', Müzik Tutkusuyla Hayata Baglandi

Konya'da yasayan Neda Naz Kasirga'nin annesi Sevda Aydin: 'Neda, besincisi düzenlenen Uluslararasi Genç Yetenekler Müzik Yarismasi'nda 'özel kategori'de yaristi. Neda yarisma boyunca sonucu heyecanla takip etti, grupta 19 özel yarismaci arasindan oylari alarak birinci oldu' 'Neda öfke nöbetlerinde hep kemanina sarildi, sebepsiz aglamalarinda odasina kapanip kemanini çalardi, müzik onun kendi kendini tedavi etme sekliydi'

HAVVA DEREAGZI - Nadir görülen Di George sendromu (DGS) ile dünyaya gelen 9 yasindaki Neda Naz Kasirga, yasadigi Konya'da, müzige olan ilgisiyle hayata simsiki baglandi.

Kizi Neda Naz Kasirga'nin dogumundan kisa süre sonra bazi sorunlar oldugunu gözlemleyen anne Sevda Aydin, bunun üzerine doktora basvurdu ve yapilan tetkikler sonucunda 1 yasindayken kizinin DGS hastasi oldugunu ögrendi.

Doktorlarin tavsiyesiyle bir süre önce keman çalmaya baslayan Neda, ögretmenlerinin destegiyle kendini gelistirerek katildigi yarismada kategorisinde birinci oldu.

Ingilizce ögretmeni anne Sevda Aydin, AA muhabirine, kizinin tedavisiyle daha iyi ilgilenebilmek için meslegine ara vererek tüm zamanini kendisine ayirdigini söyledi.

Daha önce bu hastaligin adini dahi duymadigini, hastaligi Neda ile ögrendigini dile getiren Aydin, "Bu hastaligin getirdigi bazi saglik sorunlari oluyor ve her çocukta farkli ilerleyebiliyor. Neda'da kalp rahatsizliklari, konusma güçlügü, dogustan tek böbrekli ve enfeksiyona çok açik olmasi gibi problemlerimiz oldu. Neda, 4 yil süren egitimler ve tedaviler sonucu gelisim gösterdi." dedi.

Aydin, devam eden tedavilerin yaninda doktorlarin Neda'ya bir hobi edinmesini tavsiye ettiklerini, bu baglamda farkli hobilerle ugrastigini anlatti.

Neda'nin müzige ilgi duydugunu ifade eden Aydin, söyle devam etti:

"Neda'nin küçüklügünden itibaren müzik aletlerine ilgisi vardi, benden müzik aletleri almami isterdi hep. Ilkokula basladigimizda okul müdürümüz, müzik kursu açilacagini söyledi. Neda'ya gitar mi kemani mi istedigini sordum, o da kemani seçti ve ona çok sevdigi mor kemanini aldik. Neda'nin müzik sayesinde kendine duydugu özgüven ortaya çikti. Neda öfke nöbetlerinde hep kemanina sarildi, sebepsiz aglamalarinda odasina kapanip kemanini çalardi, müzik onun kendi kendini tedavi etme sekliydi."

Aydin, Neda'nin müzik askinin gün geçtikçe arttigini ve "mor kemanli kiz" olarak anilmaya basladigini belirterek, söyle konustu:

"Neda'ya okulda ögrendikleri yeterli gelmiyordu, okuldan sonra evde de internetten farkli parçalar bulup çalmaya çalisiyordu. Video çekip müzik ögretmenimiz Eylül Yilmaz'a atiyorduk ancak ögretmeni Neda'ya parça yetistiremiyordu. Ögretmenimizin de ilgisiyle Neda kendini ilerletti. Yeni tip koronavirüs salginiyla kursa ara vermek durumunda kaldik. Neda bu duruma çok üzüldü ancak çalismalarina düzenli sekilde evde devam etti, hiç birakmadi."

- "Yarisma onun için bir dönüm noktasi oldu"

Sinif ögretmeni Melike Çevik'in kendilerine Milli Egitim Bakanligi destekli Uluslararasi Genç Yetenekler Müzik Yarismasi'nda açilan "özel kategori"den bahsettigini anlatan Aydin, Neda'nin bunu heyecanla karsiladigini, müzik ögretmeninin de yönlendirmesiyle yarisma için çalismalara basladiklarini aktardi.

Neda'nin besincisi düzenlenen Uluslararasi Genç Yetenekler Müzik Yarismasi'nda "özel kategori"de yaristigini ve 19 özel yarismaci arasindan birinci oldugunu bildirdi.

Aydin, Neda'nin yarismadan sonra çok güzel bir yol katettigini dile getirerek, "Yarisma onun için bir dönüm noktasi oldu. Yapabildigini ve kazanabildigini görünce bir de sosyal medya hesaplari da açinca kendini göstermek adina daha özverili çalisiyor." diye konustu.

9 yasindaki Neda Naz Kasirga ise ilk zamanlar zorlansa da pes etmeden çalisarak keman çalmaya devam ettigini, basarisinda annesinin ve ailesinin desteklerinin büyük önem tasidigini anlatti.

Neda, en büyük hayalinin annesiyle keman düeti yapmak ve astronot olup uzayda yildizlara keman çalmak oldugunu sözlerine ekledi.

- "DGS'de dogru ve erken tani büyük önem tasiyor"

Selçuk Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Genetik Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Koçak da 22. kromozomda bir bölgenin kaybiyla ortaya çikan DGS'nin bölgedeki hasara göre kisiden kisiye farkli klinik sonuçlar gösterebildigini animsatti.

DGS'nin bölgedeki silinmeye bagli farkli hastaliklari dogurdugunu anlatan Koçak, söyle devam etti:

"Kalpte ve böbrekte sorunlar olusabiliyor, hastanin timus bezi olmayabiliyor, bu nedenle enfeksiyon hastaliklarina kolay yakalanabiliyor, kalsiyum düsüklügüne bagli konvulziyon adi verilen kasilma nöbetleri yasanabiliyor, yüz görünümünde bazi farkliliklar yasanabiliyor. DGS'de tamamen bulgulari yok etme yolunda degil ortaya çikan anomalileri azaltma yönünde tedaviler uygulaniyor. Bazen DGS'ye bagli ortaya çikan rahatsizliklar farkli hastaliklarla karistirilabiliyor, hastalarda dogru ve erken tani büyük önem tasiyor."
Kaynak: AA