Cezayir'deki Seçimde 24 Milyondan Fazla Kayitli Seçmenden Yüzde 30,2'Si Oy Kullandi

Ulusal Halk Meclisindeki 407 temsilciyi seçmek üzere gerçeklestirilen seçimde, çogunlugu bagimsizlardan olmak üzere 22 binden fazla aday yaristi Seçim Idaresi, yeni seçim sistemi nedeniyle resmi sonuçlarin açiklanmasinin '96 saati bulabilecegini' duyurdu.

Cezayir'de Ulusal Halk Meclisindeki 407 temsilciyi seçmek üzere yapilan genel seçimde, 24 milyondan fazla kayitli seçmenin yüzde 30,2'si oy kullandi.

Cezayir resmi televizyonunun, seçimleri yöneten Bagimsiz Ulusal Seçim Idaresinden (ANIE) aktardigi bilgiye göre, ülke geneli ve yurt disindaki 24 milyondan fazla kayitli seçmenden yüzde 30,2'sinin sandiga giderek oy kullandigi duyuruldu.

ANIE, sandiklarin kapanmasinin ardindan oy sayim isleminin basladigini açikladi. ANIE'nin gün içinde paylastigi rakamlara göre, Berberi nüfusun yogunlukta yasadigi kuzey dogu ve dogu bölgelerinde katilim oranlarinin daha düsük olmasi dikkati çekiyor.

Cezayir'de yedinci parlamento seçimleri için ülke genelindeki 13 bin seçim merkezinde 61 bin 543 sandigin 18.00'e kadar açik kalmasi planlaniyordu. Ancak düsük katilim orani nedeniyle oy verme islemi iki saat uzatildi.

Parlamentonun alt kanadindaki 407 koltuk için 28 siyasi partiden 10 bin 468, bagimsizlardan 12 bin 86 olmak üzere seçimde 22 binden fazla aday yaristi.

Cezayir'de seçmenlerin aday listeleri içerisinden istedikleri siralamayi seçebilecekleri "açik liste" seçim sistemi nedeniyle, oy sayim isleminin ve sonuçlarin açiklanmasinin uzun sürebilecegi belirtildi.

ANIE Baskani Muhammed Serfi, gün içinde düzenledigi basin toplantisinda, oy sayim isleminin önceki seçimlere göre "karmasik" olacagi için resmi sonuçlarin açiklanmasinin yasanin öngördügü "96 saat sinirina varabilecegini" ancak en kisa sürede süreci tamamlamak için çalisacaklarini söyledi.

Cezayir, 2019 yilinda Abdulaziz Buteflika'nin kitlesel halk protestolari karsisinda devrilmesinin ardindan Buteflika dönemindeki isimlerin tasfiyesi, Cumhurbaskanligi seçimi, yeni bir anayasa gibi birçok degisimi pes pese yasadi.

Rejim, seçimlerle geçis sürecinin devam ettigi mesajini verirken, Buteflika'yi koltugundan eden lidersiz protesto hareketi "Hirak", seçimleri "kozmetik vitrin degisikligi" seklinde tanimlayarak boykot çagrisi yapti.

- Cezayir'de degisim beklentisi

Henüz birkaç ay önce kabul edilen yeni seçim sistemine, seçmenlerin aday listeleri arasindan istedikleri siralamayi seçebilecekleri "açik liste" seçim sistemi getirildi. Yeni uygulanmaya baslanan bu sistemle temsilin artirilmasi hedeflendi.

Seçimlerle ilgili birçok düzenleme ve denetim de Içisleri Bakanligindan alinarak yeni anayasayla kurulan Bagimsiz Ulusal Seçim Idaresine verildi. Yönetim bu adimla seçimlerin seffaf yürütülecegi mesajini verdi.

Yeni yasa ayrica partilerin ve bagimsiz listelerin seçime katilabilmesi için gereken sartlari hafifletti. Bunun neticesinde aday sayisinda büyük artis oldu.

Uzmanlar, Mecliste bagimsizlarin da katildigi çok parçali bir yapinin sekillenmesini, rejim yanlisi yerlesik partilerin güç kaybetmesini ve Islami egilimli partilerin oylarini artirmasini bekliyor.

Rejimin getirdigi seçim sistemiyle belirli bir tarafin mutlak üstünlügüne müsaade etmeyecegini aktaran arastirmacilar, seçimin ardindan kurulacak koalisyon hükümetinin ülkenin gelecegine iliskin resmi belirginlestirecegini ifade ediyor.
Kaynak: AA