Anadolu Üniversitesi Yazilimcilarinin Gelistirdigi Çevrim Içi Egitim Sistemiyle Veriler Güvende

Bilgisayar Bilimleri Arastirma ve Uygulama Merkezi ekibinin hazirladigi, 9 üniversitenin ücretsiz yararlandigi 'Mergen' adli yazilim sayesinde 130 bin ögrenciye canli ders imkani sunuldu Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal: 'Hem sistemin açik kaynak kodlu olmasi hem de buna milli sistemlerimizi entegre edebilmemiz, verinin ülkede kalmasini garanti altina aliyor. Veriyi herhangi bir bulut sistemine nakletme gibi özelligi yok'

DENIZ AÇIK - Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Arastirma ve Uygulama Merkezince (BAUM) hazirlanan "Mergen" adli ögrenme yönetim sistemi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde üniversitelerin güvenli bir sekilde çevrim içi egitim hizmeti sunmasini sagladi.

BAUM yazilim ekibi, Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumunun (BTK) altyapi destegiyle egitim ögretim faaliyetlerinin çevrim içi ortamda yürütülebilmesi için özellestirilmis açik kaynak kodlu ögrenme yönetim sistemi olan "Mergen"i gelistirdi.

Canli ders, ödev verme ve alma, sinav yapma, video konferans olusturma gibi imkanlar sunan "Mergen", çevrim içi egitim veren baska üniversitelerden de ilgi gördü.

Ücretsiz sunulan, bakimi ve sürdürülebilirligi BAUM tarafindan saglanan sistemi Anadolu Üniversitesinin yani sira Eskisehir Teknik, Istanbul, Adiyaman, Afyonkarahisar Saglik Bilimleri, Alanya Alaaddin Keykubat, Ankara Haci Bayram Veli, Bingöl ve Nigde Ömer Halisdemir üniversiteleri kullandi. "Mergen" yazilimi araciligiyla derslerden 130 bin ögrenci faydalandi.

- "Bilginin ülkede kalmasi çok önemli"

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, AA muhabirine, ismini Türk mitolojisinde bilgiyi elinden tutan, bilgiye hükmeden anlamina gelen "Mergen" koyduklari bir ögrenme yönetim sistemine sahip olduklarini söyledi.

Bu sistem araciligiyla üniversitedeki ve akademisyenlerin bilgilerini ögrencilere aktarmayi amaçladiklarini belirten Erdal, söyle konustu:

"Bilginin ülkede kalmasi, bunlarin milli ve yerli yazilimlarla mümkün olmasi çok önemli. Mergen, birçok ögrenme islevini yürütüyor. Canli dersler, verilen ödevler ve yapilan sinavlar kendi sistemimizde depolandigindan, bu veriler ülkemizde kaliyor. Bu sistemin farkli bir özelligi de birçok baska sistemle entegre edilebiliyor. Disaridan alinan lisansli bir yazilimda programa müdahale etme sansiniz olmuyor. Mergen'in altyapisinda açik kaynak kodlu bir isletim sistemi yer aldigi için e-Devlet ile entegrasyonunu, canli ders için video konferans sistemlerinin entegrasyonunu rahatlikla yapabiliyoruz. Hem sistemin açik kaynak kodlu olmasi hem de buna milli sistemlerimizi entegre edebilmemiz verinin ülkede kalmasini garanti altina aliyor. Veriyi herhangi bir bulut sistemine nakletme gibi özelligi yok."

Verilerin depolanmasi için önemli bir depolama hacmi gerektigi için "Mergen"i BTK destegiyle yürüttüklerini, server hizmetini de bu kurum üzerinden aldiklarini dile getiren Erdal, kendileri dahil 9 üniversiteye güz ve bahar dönemlerinde verdikleri destekle hiçbir aksama olmadan bu süreci tamamlamak üzere olduklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA