Tarsus Belediyesi, Bu Kez De Yerli Tohumla Soya Fasulyesi Ekti

Tarsus Belediye Baskani Haluk Bozdogan’in yerli ve organik tarimi gelistirmek ve yaymak amaciyla “Ata Tohumu Miras” projesi kapsaminda baslattigi yerli tohum atagi, soya fasulyesi ekimi ile devam ediyor. Proje kapsaminda Adana Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü ile Tarsus Belediyesi arasinda yapilan protokol kapsaminda 25 dekarlik arazide 5 dekar ANP çesit olan yerli tohum soya fasulyesi ekimi yapildi.

Tarsus Belediyesi, Bu Kez De Yerli Tohumla Soya Fasulyesi Ekti
Tarsus Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, ilçeye bagli Çiçekli Mahallesinde gerçeklestirilen ekime Adana Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsünden Dr. Ahmet Korhan Sahar, Tarsus Belediyesi Tarimsal Hizmetler Müdürlügüne bagli teknik ekipler ve çiftçiler katildi.



”Soya, dünyanin 1 numarali bitkisel ürünüdür”

Adana Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü teknik ekipleri tarafindan islah edilen ANP çesidi yerli soya fasulyesi ile ilgili konusan Dr. Sahar, ”Soya, çok kiymetli bir ürün. Özellikle yagli bir bitki oldugu ve yem sanayisinde kullanildigi için aslinda dünyanin bir numarali bitkisel ürünüdür. Türkiye’de de ekim olarak daha çok Çukurova bölgesinde İçel, Osmaniye gibi sehirlerde çok yaygin ekilmekte; ortalama yüzde 75’in üzerinde. Ekim oranlarinin yüksek olmasi tabi ki çiftçi açisindan avantajli durumda oluyor. Tarsus Belediyesi ile yaptigimiz protokoller dogrultusunda soyanin önemini ve soyanin çiftçiye olan katkisini insallah gösterecegiz. Bu ekimler sonucunda da çiftçi de güzel sonuçlar alacaktir. Tarsus Belediyesi’ne tesekkür ediyorum; böyle bir isbirligi yapip bizleri de çiftçiyle bulusturdugu için. Bu tür seylerin daha çok olmasini temenni ediyoruz; çünkü gerçekten çiftçiye dokundukça, çiftçiye ulastikça, çiftçiyle, üreticiyle bir araya geldikçe bu islerin daha çok artacagini ve desteklerle çiftçilerimizin üreticilerin yaninda olacagimizi gösteririz” dedi.



”Disariya bagimli olmaktansa yerli ürünümüzü yetistiriyoruz”

Tarlasinda yapilan çalismadan dolayi memnuniyetini dile getiren çiftçi Yusuf Durmaz da ”Disariya bagli olmaktansa kendi yerli üretimimiz olan ürünümüzü yetistirip, düzgün bir verim alip daha da çok çogalmasi için elimizden geleni yapacagiz. Çukurova bölgesinde daha karli ve kazançli oldugu için buna yöneliyoruz. Önce bugdayimizi hasat ediyoruz, sonra soyayi yetistiriyoruz. Bölgemiz ve iklimimiz buna müsait oldugundan dolayi ikinci ürün soyayi yetistirmekte bir sikinti çekmiyoruz. Verimimiz de güzel oluyor. Bu çalismalardan dolayi Baskanimiz Haluk Bozdogan’a tesekkür ederim” diye konustu.



”Yerli tohumu yayginlastirma çalismalarimiz devam edecek”

Çiftçiye destek verilen tohum miktarinin dekara 9 kilogram ve toplamda 45 kilogram oldugunu ifade eden Tarsus Belediyesi Tarimsal Hizmetler Müdürü Ernariçi ise ”Dogu Akdeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü ile Tarsus Belediyemiz arasinda yapilan protokol kapsaminda burada yerli çesidimiz olan soya fasulyesi ikinci ürünün ekimini gerçeklestiriyoruz. Burada yerli çesitler konusunda deneme yapmamiza imkan saglayan çiftçimize çok tesekkür ederiz. Yerli tohumu yayginlastirma çalismalarimiz devam edecek” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA