MHP Milletvekili Olcay Kilavuz, Aricilarin Sorunlarini Dile Getirdi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İçel Milletvekili Olcay Kilavuz, ari yetistirici birliklerinin güçlendirilmesi gerektigini belirterek, "Tarim Bakanligi tarafindan arici birliklerinin beklentileri talepleri dinlenmeli ve kendilerine olumlu dönüsler yapilmalidir” dedi.

MHP Milletvekili Olcay Kilavuz, Aricilarin Sorunlarini Dile Getirdi
MHP İçel Milletvekili Olcay Kilavuz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptigi basin toplantisinda “Ülkemiz dünyada bal veren bitkilerin yaklasik olarak yüzde 70’inin, ari irklarinin da yüzde 22’sinin anavatanidir. Ülkemizde yapilan aricilik faaliyeti yaklasik olarak 150 bin insani dogrudan etkilemektedir. Bu dogrultuda aricilik sektörünün güçlendirilmesi, aricilik faaliyeti yürüten insanlarimizin desteklenmesi, ülkemizin bu sektörde hem ihracat yapar hale gelip hem de sektörde marka haline dönüsmesi, ülkemiz ve milletimiz adina oldukça olumlu olacaktir” dedi.

Sektörde faaliyet gösteren aricilarin bu hususta talep ve beklentileri oldugunu kaydeden Milletvekili Olcay Kilavuz, “Öncelikle arili kovanlarin tamami sisteme kayitli olmakla birlikte, ballar kayit altina alinmalidir. Kayit altina alinmadigindan dolayi çesitli sikintilarin yasandigini bal üreticilerimiz belirtmektedir. Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan 79 Il Ari Yetistiricileri Birligi’nin ve 72 bin aricinin emegi ile 12 yilda kurulan Aricilik Kayit Sistemini (AKS) dogru uygulamalar ile daha etkin hale getirmeli ve birliklerin beklentileri talepleri dinlenmeli ve kendilerine de olumlu dönüsler muhakkak yapilmalidir. Bunun yani sira küresel iklim degisiklikleri ve kuraklik da aricilarimizi ve ariciligi olumsuz etkileyen faktörlerin basinda gelmektedir. Küresel isinmanin neden oldugu olumsuz etkileri en aza indirmeye ve üretimin kalitesini artirmaya çalisan aricilarimiz gezgin ariciliga yönelmis, bu da hem maliyetlerde artisa hem de kolonilerde performans düsüklügüne sebebiyet vermistir. Bu noktada aricilik sektörünün yasatilmasi ve insanlarimizin kaliteli bala erismesi adina öncelikle ari yetistirici birliklerinin güçlendirilmesi oldukça önemlidir” dedi.



“Sahte balin önüne geçilmesi için aricilik ve bal kayit altina alinmalidir”

Türkiye’de aricilik sektörünün en önemli sorunlarindan birinin de sahte bal oldugunu dile getiren MHP İçel Milletvekili Olcay Kilavuz, bu sorunun çözümü için de önerilerinin oldugunu belirttigi açiklamasinda “Marketlerdeki sahte ballarin önüne geçilmesi de aricilik sektöründeki insanlarimiz için hayatidir. Bunun yani sira Aricilik Kayit Sistemi ile beraber Bal Kayit Sistemi’nin uygulamaya konulmasi ve hayata geçirilmesi sektörün sürdürülebilir hale getirilmesinde baslica etmendir. Son olarak da dünya genelinde yasanan pandeminin ve küresel iklim degisikliklerinin etkilerinin en aza indirilmesi amaciyla aricilikla ugrasan insanlarimizin kredilerinin ertelenmesi oldukça elzemdir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA