Manisa TSO'da Moldova Ekonomik Ve Ticaret Olanaklari Toplantisi Düzenlendi

Manisa Ticaret ve Sanayi Odasi (MTSO) tarafindan üyelerin dis pazarlarda güvenli ve dogru bir sekilde yer alabilmeleri amaciyla çevrim içi olarak Moldova Cumhuriyeti Ekonomik ve Ticaret Olanaklari Istisare Toplantisi düzenlendi.

Manisa TSO'da Moldova Ekonomik Ve Ticaret Olanaklari Toplantisi Düzenlendi
Manisa TSO oda üyelerinin dis pazarlarda daha güvenli ve dogru bir sekilde yer alabilmeleri için çalismalarina hiz kesmeden devam ediyor. M TSO ev sahipliginde internet üzerinden çevrimiçi olarak Moldova Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dmitri Croitor’un ve ekonomik gelismelerden sorumlu büyükelçilik personelinin katilimlariyla "Moldova Cumhuriyeti Ekonomik ve Ticaret Olanaklari Istisare Toplantisi" düzenlendi.

Internet üzerinden gerçeklesen toplantida, Türkiye Cumhuriyeti ile Moldova Cumhuriyeti iliskilerinin gelistirilmesi ve pekistirilmesi amaciyla, kurulacak ortakliklar, cazip yatirim planlari, dis ticaret hacminin arttirilmasi ve bu alanda gelisimi saglayacak ana unsurlara iliskin, söz konusu istisare toplantisinda Moldova Cumhuriyetinin ekonomi alanindaki gelismeleri, potansiyel iç ve dis ticaret olanaklari ve yatirim imkanlari ile ilgili sunumlar gerçeklestirildi.

Toplantinin açilisinda konusan Manisa TSO Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Yilmaz, “Manisa bir sanayi sehridir. ISO 500 büyük firma siralamasinda, 2020 yilinda 21 firmamiz listeye dahil olmustur. Dünyanin bilinen birçok markasi burada üretilmektedir. Ekonomik olarak bakildiginda, ihracatta 4 milyar 160 milyon dolar ile tr 33 bölgesinde birinci, ülkemizde sekizinci siradadir. Elektrik-elektronik, iklimlendirme ve otomotiv sektörlerinde önemli bir paya sahiptir. 2021 yilinin ilk dört ayinda 2 milyar 122 milyon dolaylarinda gerçeklesen ihracati ile Türkiye’de sekizinci olan sirasini korumustur. Bu tutar geçen yil ayni dönemde, 1 milyar 410 milyon dolar civarinda gerçeklesmisti. Dolaysiyla ilimizin ihracati geçen yilin ilk dört ayina göre yüzde 50 seviyesinde bir artis göstermistir. Manisa ayni zamanda bir tarim kentidir. Sultani çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ilk siradadir. Toplam üretimimizin yüzde 90’ini dünya üretiminin de yüzde 50’sini Manisa tek basina üretmektedir. Buna diger tarim ürünlerini de ekleyebiliriz” dedi.



Moldova ve Türkiye ticari iliskileri memnuniyet verici"

Moldova ve Türkiye arasindaki ticari iliskilerin olumlu yönde ilerledigini belirten Baskan Yilmaz; “Moldova ve Türkiye iliskilerinin memnuniyet verici ve yüksek seviyede oldugunu belirtmek gerekir. 2016 yilinin kasim ayinda imzalanan serbest ticaret anlasmasinin yürürlüge girmesi ile sadece ticaret alaninda degil, tecrübe ve bilgi paylasimi konularinda da iliskiler gelismeye baslamistir. Türkiye ile Moldova arasinda imzalanan yatirimlarin karsilikli tesviki ve korunmasi anlasmasi ile çifte vergilendirmeyi önlemeye iliskin anlasmanin girisimcilerin önünü açan gelismeler oldugunu belirtmekte yarar bulunmaktadir. Yakin dostane iliskilerimizin gelecek dönemde de gelismesi en büyük temennimiz. Ancak en önemli temennimiz de 600 milyon dolar üzerinde olan dis ticaret hacmimizin bir an evvel hak ettigi seviyeye yükselmesidir. Manisa Ticaret ve Sanayi Odasi olarak bu konuda elimizden gelen tüm gayreti gösterecegimizi burada belirtmek isterim. Bu vesileyle toplantimizin yararli olmasini diler, sahsim ve yönetim kurulumuz adina saygilarimi sunarim” diye konustu.

Açilis konusmalarinin ardindan Moldova Cumhuriyeti Yatirim Imkanlari Sunumu adli sunum gerçeklestirdi. Manisa Is Dünyasi’ndan gelen sorularinin cevaplanmasinin ardindan toplanti sona erdi.

Manisa TSO Proje ve Is Gelistirme Koordinatörü Mehmet Can Çakar’in moderatörlügünde gerçeklesen toplantiya Manisa Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Yilmaz Moldova ekonomik gelismelerden sorumlu büyükelçilik personeli, Manisa Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu üyeleri, Meclis Üyeleri, Genel Sekreter Yardimcisi Nermin Yener ve Manisa Is Dünyasi’nin seçkin temsilcileri katildi.

Kaynak: İHA