Doç. Dr. Özler Açiklamasi 'Gebelikte Prenatal Testlerin Yapilmasi Çok Önemlidir'

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Perinatolog Doç. Dr. Sibel Özler, bazi genetik hastaliklarin gebelikteki tarama testleri ile tespit edilebildigini belirterek, erken tani ve müdahale edilebilmesi için prenatal testlerin yapilmasinin çok önemli oldugunu söyledi.

Doç. Dr. Özler Açiklamasi 'Gebelikte Prenatal Testlerin Yapilmasi Çok Önemlidir'
Medicana Konya Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Perinatolog Doç. Dr. Sibel Özler, gebelik döneminde bebekteki genetik hastaliklarin taramasinda uygulanan testler hakkinda bilgiler verdi. Gebeliginden önce anne adayinin risk gösteren herhangi bir durumu olmamasina ragmen, gebeligi sirasinda ortaya çikan anne veya bebek ile iliskili durumlarin riskli gebelik olarak degerlendirilecegini aktaran Doç. Dr. Sibel Özler, “Gebeliginin baslangicindan sonuna kadar belirli haftalarda anne ve bebek çesitli kontrol yöntemleri ve tarama testleri ile takip edilmekte ve varsa risk faktörleri tespit edilmektedir. Gebelik sirasinda istenen testler bebek sayisina, önceki gebeliklerin durumuna ve gebeligin kaçinci haftasinda olunduguna bagli olarak degisir ve riskler doktor tarafindan belirlenerek gerekli taramalar yapilir. Özellikle bebekte olusabilecek bazi genetik hastaliklar ve özellikle Down Sendromu gebelikteki tarama testleri ile tespit edilebilmektedir. Bu nedenle erken tani ve müdahale edilebilmesi için prenatal testlerin yapilmasi çok önemlidir. Gebelikteki tarama testleri ile kesin tani konulamadigi, bazi genetik hastaliklar açisindan sadece riskli bebekleri belirlemek için kullanildigi mutlaka aileye anlatilmalidir. Tarama testlerinin sonucunda bebekte Down Sendromu ya da diger genetik hastaliklar açisindan risk yüksek çikarsa mutlaka dogrulamak için tani testi yapilmasi gerektigi belirtilmelidir. Ayrica testte riski yüksek olmayan gebelerin bebeklerinde de genetik hastalik olmadigini söylemek bu testler ile mümkün degildir. Bu sebeple gebeyi takibe baslamadan önce tarama testlerinin güvenilirligi hakkinda detayli konusulmalidir. Unutulmamalidir ki hiçbir tarama testi kromozom anomalili bebeklerin hepsini yakalamayacaktir. Diger bir nokta ise tarama testlerinin bebekte olabilecek yapisal anomalileri (sakatliklari) göstermeyecegidir” dedi.

Tarama testlerinin bebek ve anne üzerine yan etkisinin olmadigini kaydeden Dr. Özler, “Sonuçlari itibari ile invaziv müdahale (amniyosentez, CVS) yapilmak zorunda kalinabilir ve gebeligin kaybi (düsük), erken membranrüptürü, enfeksiyon, kanama gibi komplikasyonlara yol açabilir. Bu sebeple dogruluk orani en yüksek tarama testinin yapilmasi ve takiben ilerleyen haftada perinatolog tarafindan detayli ultrasonun yapilmasi kromozom anomalilerinin maksimum oranda yakalanmasi yönünde faydali olacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA