Çalisma Ve Sosyal Güvenlik Bakani Bilgin, Mevsimlik Tarim Isçilerinin Yasam Alanlarini Ziyaretinde Konustu Açiklamasi

'Çocuklarin korunmasi ve gelistirilmesi, çalisan çocuklar sorununun önlenmesi, çocuk emeginin kullanilmasi ve istismar edilmesiyle mücadele de bizim bir görevimiz' 'Çocuklarin korunmasina yönelik, onlarin egitimini, sosyal ve sahsiyet gelisimlerini saglayacak asamada onlara verilen destekleri çok önemli buluyoruz'.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, çocuklarin korunmasi ve gelistirilmesi, çalisan çocuklar sorununun önlenmesi, çocuk emeginin kullanilmasi ve istismar edilmesiyle mücadelenin de görevlerinden biri oldugunu söyledi.

Bilgin, 12 Haziran Dünya Çocuk Isçiligi ile Mücadele Günü dolayisiyla Ankara'nin Polatli ilçesine bagli Sarioba Mahallesi'nde Mevsimlik Tarim Isçileri Projesi (METIP) kapsaminda olusturulan yasam alanlarini ziyaret etti.

Yaklasik 1000 kisinin yasadigi alanda incelemelerde bulunan Bilgin, mevsimlik isçilere sunulan saglik, egitim ve diger kamu hizmetlerine iliskin bilgi aldi.

Yasam alanindaki sosyal destek merkezinde egitim gören çocuklarla bir araya gelen Bilgin, çadirlarinda ziyaret ettigi mevsimlik isçilerle de sohbet etti.

Bilgin, daha sonra mevsimlik tarim isçilerinin çocuklariyla hatira fotografi çektirdi.

Ziyarette Bakan Bilgin'e, Birlesmis Milletler (BM) Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis, Uluslararasi Çalisma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Numan Özcan ve Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Birinci Müstesari Angel Gutierrez Hidalgo eslik etti.

- "Çocuklarin sorunlarina egilmek sorumlulugumuzun bir parçasi"

Bilgin, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, yerleskede verilen hizmetin çok önemli bir sosyal hizmet oldugunu söyledi.

Çalisanlarin aileleri ve çocuklariyla birlikte egitim, saglik ve bütün sosyal ihtiyaçlarinin karsilanmasi konusunda ILO'nun faaliyet yürüttügünü ve bu faaliyetlerinin Bakanlik ve Avrupa Birligi ülkelerinin temsilcileri tarafindan desteklendigini belirten Bilgin, katkida bulunanlara tesekkür etti.

Bilgin, sunlari kaydetti:

"Bilhassa saglik sorunlari ve çocuklarin sorunlarina egilmek hem insani hem de bizim çalisma hayatiyla ilgili sorumlulugumuzun bir parçasidir. Çocuklarin korunmasi ve gelistirilmesi, çalisan çocuklar sorununun önlenmesi, çocuk emeginin kullanilmasi ve istismar edilmesiyle mücadele de bizim bir görevimiz. Bu bakimdan çocuklarin korunmasina yönelik onlarin egitimini, sosyal ve sahsiyet gelisimlerini saglayacak asamada onlara verilen destekleri çok önemli buluyoruz. Bu destegi verdikleri için bizimle beraber olduklari için kendilerine çok tesekkür ediyoruz. Ümit ediyorum bu sorunlari birlikte çözecegiz."

- Dünya Çocuk Isçiligi ile Mücadele Günü

12 Haziran, çocuk emegine dikkati çekmek, çocuk isçiligine karsi küresel kampanyaya destek vermek ve çocuk isçiligine karsi tüm dünyada gittikçe büyüyen hareketi artirmak amaciyla 2002'de ILO tarafindan "Dünya Çocuk Isçiligi ile Mücadele Günü" ilan edildi.

Türkiye'de de kabul edilen ve her yil etkinliklerin yapildigi 12 Haziran günü, çocuk isçiliginin ortadan kaldirilmasindaki kararlilik üzerinde önemli bir etki yaratiyor.

Dünyada ve Türkiye'de bu kapsamda düzenlenen etkinliklerle çocuk isçiliginin hala ciddi bir sorun oldugu ve mücadele için daha fazla çaba gösterilmesi gerektigi mesaji veriliyor.

Öte yandan, BM Genel Kurulu 28 Temmuz 2019'da gerçeklestirdigi toplantida, 2021 yilini "Çocuk Isçiliginin Sona Erdirilmesi Uluslararasi Yili" ilan etti.

- METIP hakkinda

Türkiye'de mevsimlik gezici geçici tarimda aile isleri disinda ücret karsiligi yapilan çalisma içinde, çalisma kosullarinin zorlugu, tehlikeleri ve gezici olarak yapilmasindan dolayi çocuk isçiligi özel olarak ele aliniyor.

Bu kapsamda, mevsimlik tarim isçileri ve ailelerinin çalisma ve yasam kosullarinin iyilestirilmesi, isçiler ve çocuklarina basta barinma, egitim ve saglik olmak üzere kamu hizmetlerinin yerinde sunulmasi amaciyla "Mevsimlik Tarim Isçileri" konulu Basbakanlik genelgesi kapsaminda Bakanlik tarafindan METIP yürütülüyor.

METIP çerçevesinde, mevsimlik tarim isçisi ailelerin yogun olarak bulundugu 20 ilde, basta elektrik ve su altyapisi olmak üzere egitim, saglik ve sosyal hizmetlerin verildigi geçici yerlesim alanlari olusturuluyor.
Kaynak: AA