Bakan Yanik Açiklamasi 'Çocuk Isçiligi Meselesinde Utanç Duyacagimiz Tarihe Sahip Degiliz'

Dünya Çocuk Isçiligi ile Mücadele Günü Paneli Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin ev sahipliginde gerçeklestirildi. Toplantiya katilan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, “Çocuk isçiligi meselesi dünyanin her tarafinda tarih boyunca çesitli zamanlarda degisik biçimlerde sorun olmustur. Ülkemiz açisindan baktigimizda, bu meselede utanç duyacagimiz tarihe sahip degiliz” dedi.

Bakan Yanik Açiklamasi  'Çocuk Isçiligi Meselesinde Utanç Duyacagimiz Tarihe Sahip Degiliz'
12 Haziran Dünya Çocuk Isçiligi ile Mücadele Günü Paneli, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Baskentte bulunan Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen toplantiya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk ve 81 ilin Çocuk Haklari Il Komitelerindeki çocuklar katildi.

“Sizin de bir sekilde tarafi oldugunuz bir konuyu müzakere ediyor olmak önemli”

Gerçeklestirilen programin öneminden bahseden ve çocuklarin fikrinin alinmasinin önemli oldugunu söyleyen Bakan Yanik, “12 Haziran Dünya Çocuk Isçiligi ile Mücadele Günü programimiz bizim için önemli. Hem TBMM hem de MEB ile beraber ortak alanimizin konusu. Önümüzdeki süreçte bu çalismalarin devamini sürecek. Ayrica Meclisimizle beraber, yasama tarafiyla beraber yaptigimiz bir çalisma olmasi bakimindan da önemli. Daha önemlisi sizin de bir sekilde tarafi oldugunuz bir konuyu müzakere ediyor olmak önemli” diye konustu.

Çocuk isçiligin tarihin her dönemine konu olduguna dikkat çeken Yanik sunlari kaydetti:

“Çocuk isçiligi meselesi dünyanin her tarafinda tarih boyunca çesitli zamanlarda degisik biçimlerde sorun olmustur. Ülkemiz açisindan baktigimizda, bu meselede utanç duyacagimiz tarihe sahip degiliz. Meseleleri konusmak sadede kendi dertlerimize derman olmak bakimindan önemli degil. Buradan yola çikarak özellikle gençler, dünyaya bir ses vermek, model sunma imkanini gelistirebiliriz. Bizim gençligimizin bu anlamda çok büyük bir potansiyel tasidigini görüyorum.

Çocuk Isçiligi konusu dünyanin degisik toplumlarinda yakici meseledir. Bugün sizlerin ve bizlerin zamaninda begendigi bir çizgi film var Heidi. Heidi’nin ayaklari neden çiplaktir? Çizgi film, zeki biçimde kurguladigi bir biçimde Isviçre’nin utancina ayna tutmak için ayaklari çiplaktir. Yakin zamana 1980’lere kadar yasayla çocuklarin kiralanmasi durumu vardi. Borçlarin ödenebilmesi için varlikli ailelere kiralanan 4-5 yasindaki çocuklarin trajedisine isaret etmek için Heidi’nin ayaklari çiplaktir. Biz ise çocugu önemseyen, çocuga deger veren bir tarih içerisinden geliyoruz.”

“Sorunu tamamen ortadan kaldiracak sonuçlarini da giderecek politikalari ve hizmetleri hükümetlerimiz olarak sürdürüyoruz”

Türkiye’de çocuk isçilerin tarimda mevsimlik isçi olarak kullanildigini söyleyen Bakan Yanik, “Sanayi toplumlarinda, isgücü ihtiyaciyla ortaya çikan bir çocuk isçi problemi var. Sanayi toplumlarda madenlerde erken yaslarda çalismaya baslayan çocuklar görürüz. Afrika’da altin madenlerinde çalismaya çalistirilan çocuklar var. Bizde ise maalesef çocuk isçiligi mevsimlik tarim isçiligi ve hizmet sektöründe karsimizda çikiyor. Mevsimlik isçilerini bizatihi izleme, hangi sartlarda yasadiklarini görme imkanim çocuk yaslarda mümkün oldu. Ülkemizdeki çocuk isçiligi basliklarini dogru tespit edip bunlarin sosyal sorunlari tespit edip, sorunu tamamen ortadan kaldiracak sonuçlarini da giderecek politikalari ve hizmetleri hükümetlerimiz olarak zaten sürdürüyoruz” ifadelerini kullandi.

“Çocuk isçi olanlarin kayiplarinin ortadan kaldirilmasi içi somut projeler hayata geçiriyoruz”

Çocuk isçi konusunda çalismalarin devam ettigini söyleyen Bakan Yanik, “Bizim bakanligimiz sosyal politikalar tarafinda çalismalarini sürdürüyor. Hem çocuk isçiliginin önlenmesi noktasinda farkindalik gelistirilmesi, bununla alakali diger paydaslarla Milli Egitim Bakanligi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, yasama tarafinda Meclis ve sosyal paydaslarla Çocuk isçiliginin olmamasi noktasinda farkindalik politika olusturmak, sonra durumunun giderilmesi alakali neler yapilmali hangi hizmetler somut olarak hayat geçirilmeli bunlarin çalismalarini yapiyoruz. Sonrasinda çocuk isçisi olan arkadaslarin bu süreçte kayiplarinin ortadan kaldirilmasi bir anlamda tanzim edilmesi somut projeleri hayata geçiriyoruz” diye konustu.

Bakan Derya Yanik, Bakanlik olarak çocuk isçiligi ile mücadelede temel noktanin çocugun üstün yarari oldugunu ve çocugun üstün yararinin hukuksal zorunluluk oldugunu söyledi.



“Mobil ekiplerimiz 5 bin 552 okulda birebir ögrencilerle çalismalar yürüttü”

81 ilde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligina bagli mobil ekiplerin risk altindaki çocuklara ulasarak ihtiyaçlari olan destekleri verdigini söyleyen Bakan Yanik, “Bugüne kadar 515 mobil ekiple çocuklarimiza hem aileleri yaninda hem de sokakta ulasarak onlara uygun olan destegi vermeye çalistik. Mobil ekiplerimiz 5 bin 552 okulda birebir ögrencilerle çalismalar yürüttü” ifadelerini kaydetti.

Bakanlik olarak birçok farkli proje ile çocuklarin yanlarinda olduklarini söyleyen Bakan Derya Yanik söyle devam etti:

“Çocuklar güvende projemiz ile sosyal hizmet modellerimizden yararlanan risk altinda degerlendirilen çocuklarimizi ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretler kapsaminda 65 bin çocugumuzun bire bir ihtiyacini dinledik. Bu görüsmeler sonrasinda çocuklarimizin ve ailelerinin ihtiyaçlarini belirledik. Koruyucu önleyici ve destekleyici tedbirleri aldik, almaya da devam ediyoruz. Çocuk haklarinin gelistirilmesi ve uygulanmasi konusunda için 81 ilde kurdugumuz çocuk haklari il çocuk komiteleri bulunuyor. Bu kapsamda hayata geçirdigimiz çalismalardan birisi. Il çocuk komiteleri ile çalismak bizim için çok önemli.

Çocuk isçiligi ile mücadele konusunda kurumsal yapimizi güçlendirmek ihtiyacini duyduk bununla alakali ülke genelinde 360 sosyal hizmet merkezlerimizde ailelerimize ve çocuklarimiza hizmet vermeye devam ediyoruz. Sayilari 3 bin 500’ü bulan Aile Sosyal Destek Personelimizle çocuk isçiligi ile özellikle mücadele yürütüyoruz. Çocuklarin ailelerinin yaninda desteklenmesi çalismalari kapsaminda Sosyal Ekonomik Destek (SED) programini önemsiyoruz. SED, ekonomi yoksunluk nedeniyle çocugunu kurum bakimina birakacak duruma gelmisse aileye, aile bütünlügü bozulmamasi için devlet olarak desteliyoruz. Çocuklarimiz böylece egitimden ve sosyal hayatindan uzak kalmamis oluyor. Bu kapsamda 138 bin 647 çocugumuza yönelik SED hizmeti sunduk. Ayrica rehberlik hizmeti de veriliyor.

Aile Egitim Programimiz da bulunuyor. 10 bine yakin kisiye çocuk isçiligi ile mücadele konusunda önemli bilgiler içeren is hayati ve hukuku modülünü içeren 2 binden fazla kisiye egitim verildi.

Aile yasam becerileri gibi birçok konuda da toplam 72 bin kisiye egitim verdik.

Önümüzdeki süreçte Milli Egitim Bakanligi, paydas bakanliklarla, sosyal taraflarla da bu tür meselelerde sosyal tarafi olan noktasinda ortaya çikan meselelerin tek bir çözüm biçimi yoktur. Tek bir merci yoktur. Bütün taraflar bir araya gelmeden çözüm mümkün olmaz bazen. Çocuk isçiligi de bunlardan birisi. Bütün herkesin bir araya gelmesi lazim. STK’lar, meslek kuruluslar gibi bütün taraflarla bir araya gelerek çalismalari sürdürmek, gelistirmek, eksikleri gidermek her beraber gelistirmek arzusundayiz.”
Kaynak: İHA