AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus, Imam Hatip Neslinin Önderleri Kitabinin Tanitim Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Imam hatip okullari, Türkiye'de Cumhuriyet tarihinde halkin genis kesimlerinin üzerinde ittifak ettigi en önemli projelerden birisidir' 'Türkiye'de millet egemenligi ne zaman artmissa ne zaman gelismisse milletin siyasette söz söyleme gücü ne zaman artmissa imam hatip okullarinin önünün açildigini görüyoruz. Ne zaman bu okullar kapandiysa aslinda bakiyorsunuz Türkiye'de ya darbeler olmus ya da Türkiye'de millet iradesini yok sayan zihniyetler Türkiye'den almis basini gitmis. 12 Mart'tan sonra, 12 Eylül'den sonra, 28 Subat sürecinden sonra bu okullarin önünün kesilmek istenmesinin sebepsiz olmadigini düsünüyorum'

AK Parti Genel Baskanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmus, imam hatip okullarinin, Türkiye'de Cumhuriyet tarihinde halkin genis kesimlerinin üzerinde ittifak ettigi en önemli projelerden birisi oldugunu söyledi.

Kurtulmus, ÖNDER Imam Hatipliler Dernegince hazirlanan "Imam Hatip Neslinin Önderleri" kitabinin, Türkiye Yazarlar Birligi Istanbul Subesi'nde düzenlenen tanitim toplantisindaki konusmasinda, kitaba katki saglamaya gayret gösterdigini belirtti.

Kitabin bir dönemin izlerinin toparlandigi, Türkiye'nin geneline isik tutan bir çalisma oldugunu dile getiren Kurtulmus, kitabin belgesel olarak hazirlanmasi önerisinde bulundu.

Rahmetli babasi dolayisiyla imam hatip okullarinin gelismesinde emegi olanlari çocuk yasta tanima firsati buldugunu aktaran Kurtulmus, o döneme küçük yasinda sahitlik ettigine vurgu yapti.

Imam hatip okullari meselesinin sadece bir egitim çalismasi olmadigina isaret eden Kurtulmus, konusmasini söyle sürdürdü:

"Imam hatip okullari, Türkiye'de Cumhuriyet tarihinde halkin genis kesimlerinin üzerinde ittifak ettigi en önemli projelerden birisidir. Hemen hemen toplumun bütün kesimlerince Vefa'daki o ilkokulun bulundugu alanda ilk imam hatip oldugu andan itibaren büyük bir destek verilmistir, Anadolu'nun her tarafinda verilmistir. Dolayisiyla bu ciddi bir egitim reformu, egitimde devrim niteliginde bir adimdir. Ayni zamanda Türkiye'de toplumsal olarak artik büyük kesimlerin katildigi, isin içerisinde yer aldigi önemli bir müsterek projedir, toplumsal bir projedir."

Numan Kurtulmus, imam hatiplerin Türkiye sosyolojisinin yukari dogru hareketlenmesini saglayan müesseseler oldugunu kaydetti.

Bu okullarin varligi, gelismesi ya da geriye gitmesinin Türkiye'deki demokrasi tarihinin de göstergesi olduguna deginen Kurtulmus, sunlari söyledi:

"Türkiye'de millet egemenligi ne zaman artmissa ne zaman gelismisse milletin siyasette söz söyleme gücü ne zaman artmissa imam hatip okullarinin önünün açildigini görüyoruz. Ne zaman bu okullar kapandiysa aslinda bakiyorsunuz Türkiye'de ya darbeler olmus ya da Türkiye'de millet iradesini yok sayan zihniyetler Türkiye'den almis basini gitmis. 12 Mart'tan sonra, 12 Eylül'den sonra, 28 Subat sürecinden sonra bu okullarin önünün kesilmek istenmesinin sebepsiz olmadigini düsünüyorum. Bu anlamda Türkiye'yi tepeden inme sekillendirmek isteyen, artik kendilerine göre bir sekilde adam etmek isteyen, toplumu dizayn etmek isteyenler toplumun yukari dogru bu hareketliliginden rahatsizlik duyduklari için 12 Mart'ta da 12 Eylül'de de 28 Subat'ta da bu okullarin önünü kestiler."

Kurtulmus, ülkenin genç nesillerinin en yüksek donanimla bu okullardan çikabilmeleri için elden gelen her imkani seferber edeceklerini sözlerine ekledi.

ÖNDER Genel Baskani Kamber Çal da 1950'li yillarin basindan bugünlere imam hatip okullarinin 70 yillik serüveninde yer alan, omuz veren, karinca kararinca bu davaya hizmet eden büyüklerin aziz hatirlarini yasatmak, onlari yeni nesillere tanitabilmek üzere yola çiktiklarini ifade etti.

Çal, "Böyle bir çalismayi bizlere nasip ettigi için yüce Rabb'ime hamdediyorum. Bu güzelliklerin tasinmasina ve yeni nesillerle bulusturulmasina bizi vesile kildigi için ne mutlu bize. Öte yandan, bu mesakkatli ve zor ise talip olan, bu emaneti yüklenen çok degerli dostlarima, ekibime de tesekkürü bir borç biliyorum." dedi.

Milli Egitim Bakanligi Din Ögretimi Genel Müdürü Naif Yilmaz, Cumhurbaskani Basdanismani Israfil Kisla, Ilim Yayma Cemiyeti Genel Baskani Yusuf Tülün, ÖNDER Genel Baskan Yardimcisi Tayfur Esen, Türkiye Yazarlar Birligi Istanbul Sube Baskani Mahmut Biyikli, ilahiyatçi-yazar Mehmet Ali Sari, egitim gönüllüsü Ilknur Görçin ile kitabi kaleme alan gazeteci-yazar Fatma Gülsen Koçak da programda konusma yapti.

Plaket ve hediye takdimi yapilan etkinlikte katilimcilar hatira fotografi çektirdi.

- Kitap hakkinda

ÖNDER Imam Hatipliler Dernegi Yayinlari'nca basimi yapilan kitapta, imam hatip okullarinin kurulmasi ve ardindan Türkiye genelinde yayginlasmasinin hikayesi, o günleri yasayan isimler tarafindan anlatildi.

Türkiye'nin 81 ilindeki imam hatip davasina gönül vermis isimlerle onlarin yakinlari veya talebeleriyle yapilan söylesilerden olusan çalisma, "Öncüler", "Hocalar" ve "Talebeler" basligi altinda üç ciltlik kitapta toplandi.

Kaynak: AA