Sudan'da Hükümetle Ayrilikçi Sudan Halk Kurtulus Hareketi-Kuzey Arasindaki Baris Müzakereleri Askiya Alindi

Sudan hükümeti ile silahli grup Sudan Halk Kurtulus Hareketi-Kuzey (SPLM-N) arasindaki baris müzakereleri, taraflarin anlasmazlik noktalarini yeniden gözden geçirmesi için askiya alindi.

Sudan Egemenlik Konseyinden yapilan açiklamaya göre, Konsey Üyesi Semseddin Kebbasi baskanligindaki Sudan heyeti ile Ammar Amon liderligindeki SPLM-N heyeti, Güney Sudan Ara Buluculuk Komitesi Baskani ve Güney Sudan Devlet Baskani Danismani Tut Gulwak ile ayri ayri görüstü.

Gulwak, ara buluculuk heyetinin tartismali meselelere gerekli çözümler bulmak amaciyla iki tarafin daha fazla istisare yürütebilmesi için dogrudan müzakere oturumlarini erteleme karari aldiklarini söyledi.

Gulwak, taraflar arasindaki anlasmazlik noktalarinin çözülemeyecek derecede büyük meseleler olmadigini, çözümün taraflarin kararlilik ve iradesiyle saglanabilecegini belirtti.

Hükümetin müzakere heyeti sözcüsü Halid Ömer Yusuf da Güney Sudan Ara Buluculuk Heyeti’nin "olumlu ve yapici bir vizyon" sundugunu ifade etti.

Yusuf, “Hükümet heyeti, askida kalan konularin üstesinden gelmek için elinden gelen her seyi yapacak.” diye konustu.

Sudan Hükümeti ile Abdulaziz el-Hilu liderligindeki muhalif silahli grup SPLM-N örgütü, Nisan 2021'de baris müzakerelerini sürdürme karari almisti.

Silahli SPLM-N örgütü, Mavi Nil ve Güney Kurdufan eyaletleri için bagimsizlik referandumu yapilmasi ve ülkede laik bir devlet kurulmasini istiyor.

Kaynak: AA