Kenya'da Suçla Mücadele Için 5 Binden Fazla Yasa Disi Silah Yakildi

Kenya’da suçla mücadele çabalarinin bir parçasi olarak 5 bin 144 yasadisi silah ve devlete ait miadi dolmus küçük, hafif silahlar atese verildi.

Kenya'da Suçla Mücadele Için 5 Binden Fazla Yasa Disi Silah Yakildi
Kenya’da suçla mücadele kapsaminda 5 bin 144 yasadisi silah, devlete ait miadi dolmus küçük ve hafif silahlar atese verildi.

Kenya Cumhurbaskani Uhuru Kenyatta, yasa disi küçük ve hafif silahlarin imha edilmesinin, Afrika Birligi’nin 2020 yilina kadar Afrika’daki Silahlari Susturma çagrisi ile uyumlu oldugunu belirtti.

Cumhurbaskani Uhuru, "Bizim için çok kiymetli olan degerlerimizi korumak için bir özgürlük atesi daha yakiyoruz. Kamuoyunun önünde bu kayitli silahlari imha ederek Kenya bir kez daha küçük ve hafif silahlarin yol açtigi zorluklarla yüzlesmeye kararli ve hazir oldugunu açikça gösterdi. Kenya’nin yasa disi küçük ve hafif silahlardan kurtulmasi, Afrika Birligi’nin 2020 yilina kadar Afrika’daki silahlari susturma çagrisiyla uyumludur" dedi.

Kenya lideri Kenyatta, "Henüz Afrika Birligi’nin hedefine tam olarak ulasilamamis olsa da, ülkemiz Kenya gibi tekil ülkeler bu hedef dogrultusunda mükemmel bir ilerleme gösterdi" seklinde konustu.

Çatismalarin diyalog yoluyla barisçil çözümünün önemli oldugunu kaydeden Kenyatta, hükümetinin tüm Kenya vatandaslarini bu tür çabalara dahil etmekten son derece mutlu oldugunu ifade etti.

Kenyatta ayrica, hükümetinin kabileler arasi çatismalari kiskirttiktan sonra suçu terörizm üzerine atan liderleri tolere etmeyecegi konusunda uyardi. Kenyatta, "Su ana kadar elde edilen basarilarin bu etkinligi düzenlememizi mümkün kildigini belirtmek önemli olsa da bununla beraber, savasin henüz kazanilmadiginin her zaman farkinda olmaliyiz. Dogu Afrika bölgesi halen yasa disi küçük ve hafif silahlarla dolu durumda. Bunlarin bir kismi büyük ihtimalle bir sekilde ülkemize girmenin bir yolunu bulacak" seklinde konustu.

Toplumda barisi gerçekten yeniden insa edebilmek için Kenya’da ve bölge genelinde bulunan tüm yasa disi silahlari toplamalari gerektigini belirten Kenyatta, "Ben de bu nedenle tüm vatandaslarimiza su çagriyi yapmak istiyorum: Her kim ne için olursa olsun herhangi bir tür yasa disi silahi elinde bulunduruyorsa yasa disi atesli silah bulundurmaya iliskin aftan yararlanarak bu silahlari yetkililere teslim etsin" dedi.

Kenyatta, "Yasa disi silah sizi daha güvende yapmaz, aksine güvenliginizi tehdit eder" diye konustu.

Somali’deki terör örgütü Es-Sebab, Kenya’nin Somali’deki bir Afrika Birligi barisi koruma misyonuna (AMISOM) asker göndermesine misilleme olarak son yillarda dönem dönem komsu Kenya’ya saldirilar düzenliyor. Afrika kitasi küçük silahlarin yayilmasina son derece müsait, bunun sonucu olarak da ülkenin çogu bölgesinde siyasi ve sosyal huzursuzluklar çikiyor.
Kaynak: İHA