IEA, Küresel Petrol Talebinin Bu Yil Günlük 5,4 Milyon Varil Artacagini Öngörüyor

Küresel petrol talebinin, bu yil geçen yila göre günlük yaklasik 5,4 milyon varil (yüzde 6) artisla 96 milyon 400 bin varil seviyesine ulasacagi tahmin ediliyor.

Uluslararasi Enerji Ajansinin (IEA) haziran ayina iliskin petrol piyasasi raporuna göre, küresel petrol talebi gelecek yil sonunda ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini öncesi seviyelere dönecek ve bu yila göre günlük 3,1 milyon varil artacak.

Gelecek yil için öngörülen artisin 1,3 milyon varillik kismi Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD) ülkelerinden ve 1,8 milyon varillik kismi ise OECD disi ülkelerden gelecek. Söz konusu dönemde uçuslarin tekrar baslamasiyla en fazla talep artisi günlük 1,5 milyon varille jet yakiti ve kerosen talebinde yasanirken, bunu günlük 660 bin varille benzin ve 520 bin varille dizel takip edecek.

Bu yil ise dünyanin en büyük üçüncü petrol tüketicisi Hindistan'da Kovid-19 vaka sayilarinin azalmaya baslamasi ve OECD ülkelerinde tüketicilerin araç kullanimi ve uçak seyahatlerini artirmasiyla küresel petrol talebi daha istikrarli seyrediyor.

Bu kapsamda, haziranda petrol talebinin geçen aya oranla günlük 2,5 milyon varil, bir önceki yila göre ise günlük 7,4 milyon varillik bir artis göstermesi bekleniyor.

Küresel petrol talebinin ise bu yil geçen yila göre yaklasik 5,4 milyon varil (yüzde 6) artisla günlük 96 milyon 400 bin varil seviyesine ulasacagi öngörülüyor. Bu rakam bir önceki rapordaki tahminin yaklasik 50 bin varil altinda kaliyor.

Petrol talebinde bu yil günlük 35 milyon 700 bin varille Asya Pasifik Bölgesi'nin basi çekmesi beklenirken, bu bölgeyi 30 milyon 300 bin varille Amerika kitasi ve 13 milyon 700 bin varille Avrupa'nin izleyecegi tahmin ediliyor.

- Küresel petrol arzi mayista artti

Rapora göre, küresel petrol üretimi, geçen ay bir önceki aya göre 970 bin varil artisla günlük 94 milyon 280 bin varil seviyesinde gerçeklesti.

OPEC'in günlük ham petrol üretimi ise mayista bir önceki aya göre yaklasik 370 bin varil artisla 25 milyon 430 bin varile yükseldi.

Bu dönemde ham petrol disindaki diger konvansiyonel olmayan OPEC üretimi ise günlük 5 milyon 340 bin varil olarak kayitlara geçti. Böylece, OPEC'in toplam petrol üretimi geçen ay günlük 30 milyon 770 bin varil olarak gerçeklesti.

OPEC disi ülkelerin günlük petrol üretimi ise söz konusu dönemde yaklasik 510 bin varil artisla 63 milyon 510 bin varil oldu.

Kaynak: AA