Ali Kusçu Cami-I Serifi 'Dünyanin Ilk' Leed Altin Sertifikali Camisi Oldu

Istanbul Havalimani'nda yer alan Ali Kusçu Cami-i Serifi, Amerikan Yesil Bina Konseyi tarafindan "dünyanin ilk" Leed Altin V4 Sertifikali camisi olarak tescillendi.

IGA'dan yapilan açiklamada, sürdürülebilir kalkinma ilkeleri dogrultusunda çalismalarina devam eden IGA, Amerikan Yesil Bina Konseyi’ne yaptigi basvuru sonucunda Airport City’nin ilk yapisi olan Ali Kusçu Camisi’ne önemli bir sertifika aldi.

Amerikan Yesil Bina Konseyi’nin "Leed V4 Bina Tasarimi ve Insaati" kategorisinde verdigi Leed Altin V4 Sertifikasi ile cami bu belgeyi almaya hak kazanan "dünyanin ilk camisi" oldu.

Sistem, binalari sürdürülebilir arazi, su verimliligi, enerji ve atmosfer, malzemeler ve kaynaklar, iç mekan yasam kalitesi, tasarimda inovasyon, yerel önem sirasi gibi çesitli konu basliklarinda degerlendiriyor.

Ön kosullari saglayan yapilar degerlendirmeler sonucunda aldiklari puanlara göre sertifikali, gümüs, altin veya platin düzeyinde tescilleniyor.

- Çevreci cami

Ali Kusçu Cami-i Serifi’nde, çalisanlar ve ziyaretçiler için bisiklet kullanimini tesvik etmek amaciyla bisiklet park alanlari düzenlenirken, camide kullanilan su armatürleri ve vitrifiyelerde su tasarrufu saglama özelligi arandi. Bu seçimlerde EPA (ABD Çevre Koruma Ajansi) standartlari göz önünde bulunduruldu.

Camideki enerji harcayan tüm sistemler, LEED tarafindan belirtilen "commissioning" prosedürlerine uygun olarak denetlenirken gerek montaj gerekse kullanim esnasinda hedeflenen performans kriterlerine uygun olarak çalistiklari tespit edildi.

Camide kullanilan aydinlatma ve mekanik sistemlerde ise enerji verimliligi ön planda tutulurken, caminin yillik enerji tüketimi kadar karbon ayak izi sifirlandi.

Tüm bunlarin yani sira cami tasariminda gün isigindan en üst düzeyde faydalanilmasi için çalisma yapildi.

-Sifir atik politikasina deger veren ilk cami

Sifir Atik misyonuyla çalismalarini sürdüren IGA, Ali Kusçu Cami-i Serifi insaatinda çikan atiklarin büyük bir kismini geri dönüsüme kazandirirken, insaat sürecinde çikan tüm evsel ve geri dönüstürülebilir atiklar düzenli olarak takip edildi.

Cami’de kullanilan insaat malzemelerinde sürdürülebilir ve çevre dostu özellikte olanlar öncelikli olarak tercih edilirken, proje kapsaminda 20’den fazla türde EPD (Çevresel Ürün Beyani) belgeli malzeme kullanildi. Bu sayede çevresel ve ekonomik anlamda tercih edilebilir ve üretim sürecinde olusan çevresel etkilerin ölçüldügü ürünlerin kullanimi tesvik edildi.

Kaynak: AA