112'Ye Gelen Asilsiz Çagrilar Pes Dedirtiyor

Osmaniye’de 112 Acil Çagri Merkezi’ne yapilan ve saglik hizmetlerinin aksamasina yol açan asilsiz çagrilar pes dedirtiyor. Hayat kurtarmak için telefon basinda bekleyen çalisanlarin, "Abla doktoru baglar misiniz, ask acisi çekiyorum", "Sikayetim yok ama neden olmasin", "Abla saat kaç" gibi gereksiz çagrilari karsilasmasi asil çagrilarin önüne geçiyor.

112'Ye Gelen Asilsiz Çagrilar Pes Dedirtiyor
Içisleri Bakanligi’nca acil çagri numaralarinin tek bir numarada toplanmasi için 2015’te baslatilan çalismalar kapsaminda Osmaniye’de 27 Ocak’ta 112 Acil Çagri Merkezi yeni binasinda hizmete girdi. Bu kapsamda 27 Ocak 31 Mayis 2021 tarihleri arasinda çagri merkezine toplamda 212 bin 727 çagri düserken 164 bin 519’u çalisanlar tarafindan asilsiz çagri olarak karsilandi.

Çagrilarin yüzde 77,32’nin asilsiz oldugunu ifade eden 112 Acil Çagri Merkezi Müdürü Guddusi Arik, “Tüm acil çagrilari 11 Mart tarihinden itibaren 112’de birlestirdik. 27 Ocak 31 Mayis 2021 tarihleri arasinda Osmaniye’de toplam 212 bin 727 çagri düsmüstür. Bu çagrilarin 48 bin 208’i asil çagri 164 bin 519’u ise asilsiz çagridir. Üç aylik dönem içerisinde asil çagri oranimiz yüzde 22,68 iken asilsiz çagri oranimiz ise yüzde 77,32’dir. Tabi vatandaslarimiz asilsiz çagrilarda bizi aradiklarinda bize ihtiyaci olan vatandaslarimizin bize ulasmalari engellenmektedir. Gereksiz yere bir kisi aradiginda ihtiyaci olan bir kisi aradiginda konsolda bekletilmektedir. Çagri karsilama ölümünde 6 arkadasimiz görevli ayni anda 6 kisiye hizmet verilirken 7’nci kisi aradiginda konsolda telesekreter tarafindan bekletilmektedir” diye konustu.

Çagri merkezine düsen asilsiz çagrilara örnekler veren Arik, “Asilsiz çagrilar derken ne tür asilsiz çagrilarla karsilasiyoruz. ’Telefonumun çalisip çalismadigini test etmek için aradim. Sikayetim yok ama neden olmasin’, ’Abla saat kaç?’, ’Abla doktoru baglar misiniz, ask acisi çekiyorum’, ’Maskesiz dolasirsam korona virüsün bana bulasma orani yüzde kaçtir?’, ’Çocugumun emzigini kaybettim, gidip emzik alabilir miyim’ gibi asilsiz çagrilarla karsilasiyoruz. 112 Acil Çagri Merkezi ilimizde kuruldu. Güzel bir hizmet. Bunu amaci disinda kullanmamamiz önem arz etmektedir. Vatandaslardan bizim beklenti ve talebimiz ‘Hayatiniz bizim için degerli’ bu anlayisla çagri merkezini gereksiz yere aramamalari ve asil çagri orani ile Türkiye ortalamasinin yüzdelik olarak üzerine çikma gayreti içerisinde olmaliyiz. Neden Osmaniye 81 il içerisinde en az asilsiz çagri yapan il olmasin” dedi.

Kaynak: İHA