Virüsten Koruyucuydu Çevre Kirleticisi Haline Geldi

Dünya Çevre Günü etkinlikleri sirasinda vatandaslari maske atiklari konusunda uyaran Kastamonu Valisi Avni Çakir’in esi Bahar Çakir, maske atiklarini sokaklarda, yerlerde, su kanallarinda, çöp kenarlarinda görmeye basladiklarini ve bunun da yeni bir çevre kirliligi sorununu olusturdugunu kaydetti.

Virüsten Koruyucuydu Çevre Kirleticisi Haline Geldi
5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsaminda Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü tarafindan bir alisveris merkezinde program düzenlendi.

Programda konusan Vali Avni Çakir’in esi Bahar Çakir, ‘Sifir Atik Projesi’nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan himayesinde Türkiye genelinde baslatilan bir proje oldugunu hatirlatarak, “Kastamonu Suyunu Koru Platformu olarak yapilan tüm çevreci faaliyetleri gönülden destekliyoruz. Sifir Atik Projesi, evimizden çikardigimiz çöpün büyük oranda azaltilmasidir. Çöplerimizi ayirmadan ya da gelisi güzel çevreye atmak, dogal kaynaklarimizin hizla tüketilmesine ve gelecekte ciddi çevre ve kaynak sorunlarinin ortaya çikmasina isaret ediyor. Bu sebeple var olan dogal kaynaklarin verimli ve planli bir sekilde kullanilmasi ve olusan atiklarin geri kazanilarak üretime tekrar dahil olmasi büyük önem tasiyor" dedi.



Virüs koruyucusu çevre kirleticisi haline geldi

Pandemi sürecince yeni bir çevre kirliligi sorunu olustuguna deginen Bahar Çakir, "Dünyamiz ve ülkemizin pandemi ile mücadele ettigi bugünlerde maske, mesafe ve temizlik kurallarina dikkat etmemiz gerektigini vurgulamak isterim. Ancak pandemi ile çevre kirliligi sorunlarimiza bir yenisi daha eklenmis oldu maske atiklari. Sokaklarda, yerlerde, su kanallarinda, çöp kenarlarinda atik maskeler görmeye basladik bu da pandemi ile birlikte yeni bir çevre kirliligi sorununu olusturdu. Plastik siseler, lavaboya döktügümüz atik yaglar, ayristirmadan attigimiz her bir çöp gelecegimiz için büyük bir tehdit olusturmaktadir. Bugünlerde haberlerde izledigimiz Marmara denizindeki deniz salyasi sorunu çevre kirliligine üzücü bir örnektir. Doganin bize sunduklarinin kiymetini bilmemiz gerekiyor. Suyumuz, agaçlarimiz ve çevremiz bize bir emanet” diye konustu.



“Sifir Atik Projesi ile geçtigimiz yil bin 22 agaç kesilmekten kurtarildi”

Çevre ve Sehircilik Il Müdürü Oktay Marsap ise, Sifir Atik Projesi kapsaminda geçtigimiz yil bin 22 agacin kesilmekten kurtarildigini belirterek, “Sifir Atik kapsamina geçilmesi sonucu ilimiz genelinde de 2020 yilinda 300 ton kagit, 38 ton plastik ve 10 ton cam toplanarak, bin 22 agaç kesilmekten kurtarilmis bin 684 metreküp su tasarrufu, 300 bin 000 kwatt/saat enerji ve 24 bin 700 litre petrol tasarrufu saglanmistir. Bugünkü etkinligimizin temalarindan birisi de su tasarrufu ve su kaynaklarinin korunmasi hususudur. Ülkemiz de su zengini degildir. Ayrica son yillardaki küresel isinmanin etkisiyle su kaynaklarinin debilerinde yasanan azalmalardan dolayi suyumuzu ne kadar dikkatli ve tasarruflu kullanmamiz gerektigi karsimiza çikmaktadir” seklinde konustu.



Vatandaslara tasarruf aparati hediye edildi

Konusmalarin ardindan Bahar Çakir ve Il Müdürü Marsap, vatandaslara geri dönüsümden elde edilmis kumbara ile tasarruf amaçla musluklara takilan aparat hediye etti.
Kaynak: İHA