Macron Açiklamasi 'Sahel'deki Barkhane Operasyonu Sona Erdi'

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Afrika’nin Sahel bölgesindeki Barkhane Operasyonu’nun sona erdigini duyurdu.

Macron Açiklamasi 'Sahel'deki Barkhane Operasyonu Sona Erdi'


Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, 2014 yilindan bu yana Afrika’nin Sahel bölgesinde terörle mücadele kapsaminda devam eden Barkhane Operasyonu’nun sona erdigini duyurarak, Sahel’deki Fransiz askeri varliginin derin bir dönüsüm yasayacagini açikladi.

"Zamani geldi. Sahel’deki taahhüdümüzün devami ayni sekilde olmayacak" diyen Macron, yeni bir uluslararasi güç çagrisinda bulundu. Macron, Barkhane Operasyonu’nun bir dis operasyon olarak sona erse de bölge ülkelerinden talep edenler ile isbirligine devam edeceklerini belirterek, bu yeni isbirliginin yöntemlerinin haziran ayi sonuna kadar bir koalisyon toplantisinda belirlenecegini aktardi.

Cumhurbaskani Macron, "Fransa’nin dis operasyonlari çerçevesindeki kalici mevcudiyeti, devlet ve devlet hizmetlerinin siyasi istikrara dönüsü ve egemen devletlerin seçiminin yerini alamaz" dedi.



Fransa’nin su anda Sahel bölgesinde terör örgütleri ile mücadele kapsaminda 5 bin 100 askeri bulunuyor. Fransiz ordusu 2013’ten bu yana Mali, Moritanya, Nijer, Burkina Faso ve Çad’daki güçleri destekliyor.

(Melike Yazir/IHA)
Kaynak: İHA