Dünyadaki Günes Ve Rüzgar Potansiyeli, Küresel Enerji Ihtiyacinin 50 Katini Karsilayabiliyor

'Fosil Yakittan Çikis Stratejisi' raporuna göre, bugünden itibaren yeni fosil yakit projesi yapilmasa bile mevcut projelerden kaynaklanan karbon emisyonlari küresel sicaklik artisini 1,5 dereceyle sinirlandirma hedefini riske atiyor Fosil Yakit Yayiliminin Önlenmesi Anlasmasi Inisiyatif Direktör Yardimcisi Rebecca Byrnes: 'Engel artik ne ekonomik ne de tekniktir. En büyük zorlugumuz siyasidir'

Dünyanin günes ve rüzgar enerjisi potansiyelinin mevcut enerji ihtiyacinin 50 katindan fazla oldugu belirtildi.

Sydney Teknoloji Üniversitesi Sürdürülebilir Gelecekler Enstitüsü ve Fosil Yakit Yayiliminin Önlenmesi Anlasmasi Inisiyatifi ortakliginda hazirlanan "Fosil Yakittan Çikis Stratejisi" raporu, bugünden itibaren yeni fosil yakit projesi yapilmasa bile mevcut projelerden kaynaklanan karbon emisyonlarinin Paris Anlasmasi'nin hedeflerine ulasma rotasinda kalmak için hala yüksek oldugunu ortaya koydu.

Rapordaki modelleme yöntemiyle, mevcut projelerin 2030'da küresel sicaklik artisini 1,5 dereceyle sinirlandirma hedefiyle uyumlu senaryodan yüzde 66 daha fazla emisyona sebep olabilecegi hesaplandi. Bu nedenle, dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarindan üretim artarken mevcut kömür madenleri, petrol ve dogal gaz kuyularinin kapatilmasi gerekiyor.

Dünyada 2030'a kadar herhangi bir yeni kömür, petrol veya gaz projesi olmasa bile küresel sicaklik artisini 1,5 dereceyle sinirlandirma hedefine göre yüzde 35 daha fazla petrol ve yüzde 69 daha fazla kömür üretiminin olacagi öngörülen rapora göre, her kitanin nüfusuna yüzde 100 yenilenebilir enerji erisimi saglamak için yeterli potansiyeli bulunuyor.

Maliyetleri düserken teknik potansiyelleri artan günes ve rüzgar enerjisinin çevre koruma önlemleri, arazi kisitlamalari ve teknik fizibilite dikkate alindiginda bile dünyanin ihtiyacindan 50 kat fazla enerji saglayabilecegi hesaplaniyor. Bu kapsamda, küresel enerji ihtiyacinin fosil yakitlara ihtiyaç duyulmadan tamamen yenilenebilir enerjiyle karsilanabilecegi öngörülüyor.

Fosil yakit sektörünün büyümeye devam etmesinin yikici iklim ve insani sonuçlarinin yani sira daha fazla altyapiyi atil varlik haline getirme riski bulunuyor.

- Yenilenebilir enerji, elektrige erisimi olmayan 785 milyon insanin dünyasini aydinlatabilir

Dünya nüfusunun 2050'de 9,8 milyara ulasacagi öngörülen rapora göre, küresel enerji talebinin 2050'de geçen yila göre yüzde 27 azalacagi tahmin ediliyor .

Yenilenebilir enerjiyle dünyada hali hazirda elektrige erisimi olmayan 785 milyon, temiz ve saglikli pisirme imkanlarina sahip olamayan 2,6 milyar insanin bu kaynaklara erisiminin adil sekilde saglanabilecegi öngörülüyor.

Elektrigin 2050'de küresel enerji talebinin yüzde 65'ini olusturacagi ve elektrik üretiminin geçen yilki seviyesine göre iki katindan fazla artacagi hesaplanirken, günes enerjisinden elektrik üretiminin bu dönemde 23 kat, rüzgar enerjisinden üretimin ise 14,5 kat artmasi bekleniyor.

Bu üretimi karsilamak için küresel günes enerjisi kapasitesinin 2030'a kadar yillik 500 gigavat, rüzgar enerjisinin ise 350 gigavat artacagi tahmin ediliyor.

- "Fosil yakit sektörünü büyütmek savunmasiz insanlara karsi suç"

Fosil Yakit Yayiliminin Önlenmesi Anlasmasi Inisiyatif Direktör Yardimcisi Rebecca Byrnes, rapora iliskin degerlendirmesinde, raporun yeni fosil yakit projelerinin yapilmamasi, mevcut projelerin asamali olarak kaldirilmasi, emisyonlarin 1,5 derecelik küresel isinma sinirinda tutulmasi ve enerji erisiminin evrensel hale gelmesini saglayacak pratik bir yol oldugunu gösterdigini belirterek, su ifadeleri kullandi:

"Engel artik ne ekonomik ne de tekniktir. En büyük zorlugumuz siyasidir. Daha temiz bir gelecek elimizde. Inovasyon ve yatirim için uluslararasi is birligi sart olsa da, devletler fosil yakit üretimindeki düsüsü düzenlemek için simdi harekete geçebilir ve bunu yapmalilar."

Iklim Eylem Agi (Climate Action Network) Güney Asya Direktörü Sanjay Vashist, ise yenilenebilir enerjinin yayilimini sinirlamak ve fosil yakit çagini sonlandirmamak için artik mazeret olmadigini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Yenilenebilir enerjinin güvenilir ve uygun maliyetli bir alternatif olarak ortaya çiktigi bir zamanda, fosil yakit sektörünü genisletmeye devam etmek, özellikle en yoksullar ve en savunmasiz insanlar üzerinde yikici iklimsel ve insani sonuçlar doguracak bir para israfidir, suçtur. G7 liderleri bir örnek olusturmali, ülkelerindeki kömür santrallerini derhal kapatmali, teknolojik ve finansal yardimlarla gelisen dünyanin yenilenebilir enerjiye geçisine yardimci olmalidir."

Kaynak: AA