Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'O Ulu Çinarin Altinda Büyük Bir Aile Olarak Toplaniyoruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Kalem ve kelam erbabi degerlerimiz sayesinde canliligini devam ettiren köklerimizden çiçek açiyor, yaprak açiyor, serpiliyor ve hep birlikte o ulu çinarlarin altinda büyük bir aile olarak toplaniyoruz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'O Ulu Çinarin Altinda Büyük Bir Aile Olarak Toplaniyoruz'
Cumhurbaskanligi Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Cengiz Aytmatov Uluslararasi 4. ISSIK-Göl Forumu’na Cumhurbaskani Erdogan, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov ile birlikte katildi.

Iki ülke arasindaki dostluk ve kardeslik baglarini tahkim edecek her adimi cumhurbaskanlari olarak desteklemekte kararli olduklarini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, “Kardesligimizin ve dayanismamizin en büyük gücü gönül, kültür ve medeniyet cografyamizin sancaklari, bayraklari ve yol basçilaridir. Kalem ve kelam erbabi degerlerimiz sayesinde canliligini devam ettiren köklerimizden çiçek açiyor, yaprak açiyor, serpiliyor ve hep birlikte o ulu çinarlarin altinda büyük bir aile olarak toplaniyoruz. Sahip oldugumuz medeniyet ve kültür hazinemizi isleyen yazarlarimiz, sairlerimiz ve fikir adamlarimiz yeniden dirilis ve yükselis için bize yön gösteriyor, yol gösteriyor. Büyük sairimiz Yahya Kemal, Türkçe için ‘ses bayragimiz’ diyor. Cengiz Aytmatov, iste bu bayragi Türkistan cografyasinin kutup yildizi olarak tüm dünyada parildayan, kalpleri bulusturan, gönülleri kusatan bir sancak haline getiren degerlerimizin basinda geliyor. Bu öyle bir sancak ki, üzerimizdeki asirlik küllerden silkinip yeniden ayaga kalkmamizi, hep birlikte yükselmemizi sagliyor” diye konustu.



“Aytmatov, dünya çapinda bir yazar olarak edebiyat tarihindeki yerini aldi”

Kökleri çok eski tarihlere dayanan Kirgizlarin dünya edebiyatina kazandirdigi esi olmayan iki mücevher oldugunu, bunlardan ilkinin kendi alaninda dünyanin en uzun metni olma özelligine sahip Manas Destani ve destanin kahramani Manas oldugunu, ikinci mücevherin ise Cengiz Aytmatov oldugunu kaydeden Erdogan, “Merhum Aytmatov, eserleri ile dünya edebiyatinin en önemli kalemleri arasindaki yerini alirken, yaptigi hizmetlerle de Kirgizlarin günümüzdeki milli kahramani haline gelmistir. Aytmatov, yazdigi birbirinden degerli eserleri ile dünya çapinda bir yazar olarak edebiyat tarihindeki yerini alirken, bizatihi kendi hayat hikayesiyle de uzun uzun üzerinde durulmayi hak eden bir sahsiyettir. Neredeyse her yaygin dile çevrilen, on milyonlarca baskisi yapilan eserleri ile Aytmatov, dogdugu ve yasadigi topraklari, bozkiri, daglari, gölleri, nehirleri ile Kirgiz kültürünü tüm insanliga tanitmistir. Manas’in karargahinin bulundugu Talas Vadisi’ndeki Seker köyünde dünyaya gelen Aytmatov’u tüm dünyanin ve en basta bizim ortak degerimiz olarak görüyoruz. ‘Yazarlar toplumlarin aynasidir’ hakikatinden hareketle Aytmatov da ait oldugu toplumun asklarini, sevinç ve kederlerini büyük bir içtenlikle eserlerine yansitmistir. Zor bir cografyaya hitap etmesine ragmen umutsuzluga yer vermemis, en can yakici sikintilari dile getirirken bile onlarin üstesinden gelmenin yollarini göstermistir. Aytmatov, ‘Insanlar kaderlerini ararlar, kaderler de insanlari’ diyerek çilekes Kirgiz halkinin bir dönem en çok arayisinda oldugu soruyu cevaplamaya çalisiyordu. Bu büyük yazarimiz, ‘kim sevgiye, dostluga, adalete, insanlar arasindaki gerçek samimiyete ve masallarda kaldigi zannedilen ideallere bütün kalbi ile inanirsa gerçek kahraman odur’ derken, aslinda ‘ben gelmedim dava için, benim isim sevgi için’ diyen Yunus’un diliyle sesleniyordu. Hazreti Mevlana’nin izinden giderek bir ayagini dogdugu topraklara sabitleyen Aytmatov, diger ayagi ile de bütün dünyayi kusatan cihansümul bir daire çizmeyi basarmistir” seklinde konustu.

Çok yönlü bir fikir, edebiyat ve diplomasi insani olan Aytmatov’un hem dünya edebiyatina hem de siyasi tarihe kazandirdigi en dikkat çekici kavramlardan birisinin de mankurtluk oldugunu söyleyen Erdogan, “Kisinin kendisine, ailesine, toplumuna, milletine, tarihine, kültürüne, kisacasi sahip ve ait oldugu her seye yabancilasmasi ve düsmanlasmasi demek olan mankurtluk, aslinda kölelik anlamina geliyor. Unutulmaz eseri Gün Olur Asra Bedel romaninda kullandigi mankurt kavramini, bu izah için anlattigi olayi biz de her firsatta kendisini rahmetle anarak kullaniyoruz. Cografyamizi mankurtlardan kurtarabildigimiz ölçüde hep birlikte gelecegimize güvenle bakabilecegimize, hedeflerimize hizla yaklasabilecegimize inaniyoruz” açiklamasinda bulundu.

Erdogan ve Caparov, Cengiz Aytmatov Uluslararasi 4. ISSIK-Göl Forumu bünyesinde açilan sergiyi de esleri ile birlikte gezdi.
Kaynak: İHA