Beyaz Saray Açiklamasi Erdogan-Biden Görüsmesi Yüz Yüze Diplomasi Için Bir Firsat

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Baskani Joe Biden'in ilk yurt disi ziyaret programinda Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile görüsmeyi öncelik edindigini belirterek, 14 Haziran'daki görüsmenin "yüz yüze diplomasi için bir firsat" olacagini vurguladi.

Psaki, ABD Baskani Biden'in Washington'dan Ingiltere'ye seyahat ettigi sirada uçaktaki gazetecilerin sorularini yanitladi.

Cumhurbaskani Erdogan ve Biden'in 14 Haziran'da Brüksel'de yapacaklari ikili görüsmeden beklentilerinin ne oldugunun sorulmasi üzerine Psaki, "Bu iliski, yapici bir sekilde birlikte çalismaya devam edilmesi gerektigini hissettigimiz alanlarin ve firsatlarin oldugu, ayni zamanda ciddi anlasmazliklar yasadigimiz alanlarin da oldugu bir NATO ortagiyla olan iliski. Bu, Baskan Biden'in, ilk yurt disi ziyaretinde ikili görüsmeyi öncelik edinmenin önemli oldugunu hissettigi yüz yüze diplomasiye sahip olmak için bir firsat." ifadesini kullandi.

Psaki, söz konusu görüsmede masada hangi konularin olacagi sorusuna ise "Küresel toplumu etkileyen bölgesel güvenlik konularini görüseceklerine eminim, ayni sekilde Kovid-19 ve ekonomi de konular dahilinde olacaktir. Görüsme zamani yaklastikça elimizde daha çok detay olacaktir." yanitini verdi.

- Biden'in 1 haftalik Avrupa ziyareti takvimi

ABD Baskani Biden'in bugün baslayan turunda ilk duragi Ingiltere olacak. Biden, burada Basbakan Boris Johnson ve Ingiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüsecek ve 11-13 Haziran tarihleri arasinda G7 Zirvesi'ne katilacak.

Biden, Ingiltere'nin ardindan 13 Haziran günü Belçika'nin baskenti Brüksel'e geçecek. 14 Haziran'da gerçeklestirilecek NATO Zirvesi'ne katilacak olan Biden, burada Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile baskan olarak ilk yüz yüze görüsmesini gerçeklestirecek. Görüsmede ikili iliskilerin kapsamli sekilde ele alinmasi bekleniyor.

Biden, 15 Haziran'da Brüksel'deki ABD-AB Zirvesi'ne katilacak ve ardindan 16 Haziran'da Isviçre'nin Cenevre kentinde Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

Kaynak: AA