Tarihi Kentler Birliginden 'Yüksek Katli Bina Yapmayin' Uyarisi

Tarihi Kentler Birligi Kastamonu Bölge Toplantisi’nda konusan ÇEKÜL Vakfi Baskan Yardimcisi Mithat Kirayoglu, Kastamonu Kalesi ile Saat Kulesinin siluetini bozacak yüksek ve büyük yapilardan kaçinilmasi gerektigi söyledi.

Tarihi Kentler Birliginden 'Yüksek Katli Bina Yapmayin' Uyarisi
Tarihi Kentler Birligi Kastamonu Bölge Toplantisi, Kastamonu Belediyesinin ev sahipliginde kentteki bir otelde gerçeklestirildi.

Toplantida konusan Tarihi Kentler Birligi Moderatörü ve ÇEKÜL Vakfi Baskan Yardimcisi Mithat Kirayoglu, Kastamonu’nun siluetini bozacak yüksük ve büyük binalardan kaçinilmasini isteyerek, “Daha önce sadece merkezi yönetimin ilgili kurumlariyla tarih korumaya çalisildi. Fakat Tarihi Kentler Birligi kurulduktan sonra sivillesmis ve belediyelerin büyük olanaklarindan ve önemli kitlesel projeleriyle ülke çapinda bir kalkinma, koruma ve yasatma seferberligi baslatildi. Bunu bu yüzden çok önemsiyoruz. Koruma, kamunun tek basina yapabilecegi, yerel yönetimin kit kaynaklariyla basarabilecegi bir sey degil. Buna gönüllü olarak sivil toplumun katilmasi ve özel sektörde sivil yatirimcilarin tesvik edilmesiyle kentin imarinda rol almalarinin saglanmasi gerekmektedir. Bu bizim kamu yararina sivil ve özel sektör isbirligi olarak tanimladigimiz projenin ana hatlaridir bunlar. Bu projenin de burada uygulanmasi için çok emek verdik. Bazilarinda basarili olabildi ama önemli olan bunun üzerinde durmak ve bu bütünlügü saglamak" dedi.



“Bir kentte kale düserse kent düser, çarsi düserse hayat biter, mahalle biterse muhabbet ve dayanisma sona erer” diyen Kirayoglu,

“Kastamonu’da simdiye kadar hep bunlari yapmaya çalistik. Geleneksel kültürün yasadigi mahallelerimizi, dokularimizi, konaklarimizi ve çarsilarimizi koruyalim. Kalemizi koruyalim. Gerçekten muhtesem bir kale. Kastamonu’ya çok yakisiyor. Kimlikli bir kentin basinin tacidir aslinda kale. Siluette en güzel yerdir kale. Ama bir baska mahareti daha vardir kalenin. Kaleye çiktiginizda bütün kenti görürsünüz. Kastamonu’ya saat kulesinden baktiginizda ve kaleden baktiginizda her tarafini görürsünüz. O yüzden bu büyük kültür mirasi olan kentte görülmesinde sakinca olabilecek seyleri yapmayin. Yani her kentin basina böyle bir is gelmistir. Ben Bursa’da yasiyorum. Osmanli’nin baskenti, dünya kentidir. Simdi kaleden baktigimizda eskisi gibi görülmüyorsunuz, utaniyorsunuz, çünkü çok kötü seyler yapildi. O kentin tarihi, kimligi ve silueti son dönemin kusaklarinin yaptigi çirkin ve ölçeksiz yüksek yapilarla gölgelendi. Kastamonu’da da böyle bir tehlike olabilir ama lütfen Kastamonulular yüksek ve büyük binalar yapmayin. Bu siluete gölge düsürecek ve bu dokuyu zedeleyecek ve kapatacak seylerin mümkünse tarihi kentlerin uzaginda yapilmasi lazim. Çagdaslasma, gelisme, insanligin ihtiyaçlari, bunlara karsi degiliz tabii ki de ama asirlardir birikmis ta Paflagonya’dan bugüne buradaki kültür mirasinin degeri hiçbir sey ile kiyaslanmayacak kadar kiymetlidir ve bu sizin eserinizdir, sizin malinizdir. Bunu çok önemsiyoruz. Böyle bir tehlike gördügüm için söylemiyorum ama o kadar olumsuzluklar yasadik ki birçok kentte, burada Kastamonulu hemsehrilerimizin bu hassasiyeti sürdüreceklerine inaniyorum. Bugünlere kadar gösterdikleri çabalar için herkese tesekkürlerimizi sunuyoruz” diye konustu.



“Gastronomi anlaminda sehrin yol almasini arzuluyoruz”

Uzun zamandir Tarihi Kentler Birligi toplantisini yapmayi planladiklarini ve pandemiden ötürü ertelediklerini söyleyen Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu ise “Bugün itibariyle bölge toplantimizi gerçeklestirdik. Toplantinin verimli geçtigini söyleyebilirim yol haritamizin belli olmasi anlaminda bizim için faydali oldu. Hem Tarihi Kentler Birligimiz hem de ÇEKÜL Vakfimiz bizlere her türlü destegi veriyorlar. Son 10-15 yilda tarihi konaklara ve tarihi dokulara karsi çok daha hassas olmaya basladik. Bu hassasiyet pandemi süreciyle birlikte bir kat daha artti. Çünkü topragin ne kadar kiymetli oldugunu görmüs olduk. Insanlar disariya çikip nefes alabilecekleri birazcik yesillik ariyorlar, birazcik agaç gölgesi ariyorlar. Topraga ellerini sürmek istiyorlar. Çiplak ayaklariyla topraga basmak istiyorlar. Pandemi süreci bunlarin hepsini bizlere ziyadesiyle ögretti. Bir konaga girdiginizde ferahladiginizi hissediyorsunuz. Nefes alan bir binada sizde nefes aldiginizi hissediyorsunuz. Eski binalarin özelliklerinde kislari nispeten biraz daha ilik olur, yazlari da serin olur. Binalarin yapilis sekilleri böyledir. Ecdadinda ne kadar keyif sahibi oldugunu görmüs oluyoruz. Bütün tarihi degerlere topyekun bakmamiz lazim. Kastamonu özelinde de böyle bir belediye olarak toplantiya ev sahipligi yapmaktan dolayi memnuniyet duyduk. Bizim belediye olarak yol haritamizda önceligimiz Kastamonu merkezde sayilari çok fazla olan konaklarimiz, tabii ki sehrin geneline de baktigimizda eski bir sancak beyligi olmasi hasebiyle çok sayida var olan yemegimiz. Bunlarin ortaya çikmasi birde gastronomi anlaminda sehrin yol almasini arzuluyoruz” ifadelerini kullandi.

“Herkesi Kastamonu’yu görmeye bekliyoruz”

Kastamonu’nun, Tarihi Kentler Birligi açisindan önemli bir sehir olduguna dikkat çeken Baskan Vidinlioglu, “Buna öncülük eden bir sehir. Kastamonu merkeziyle degil ilçeleriyle de Tarihi Kentler Birliginin bir parçasidir. Biz eski bir sancak beyliginin yerleskesinde oldugumuz için Cumhuriyet kuruldugunda ilk 10 vilayet içerisinde iken bugün çok sükür kültürel ve ekonomik seviye olarak neredeyse 50’li rakamlara gelmis durumdayiz. Tabii ki zamanla çok ciddi sekilde göç vermisiz. Bu göçün neticesinde de sehir yeterince büyüyememis. Bu büyüyememenin iyi taraflari da var kötü taraflari da var. Iyi tarafi fazla göç verdigimiz için sehirlerimizi de ilçelerimizi de çok fazla bozamamisiz. Buralar bakir kalmis. Özellikle topragin ne kadar önemli oldugunu idrak ettigimiz su dönemde iki katli evini yikip ta 8 katli apartman yaptiranlarin pisman olduklarini birlikte görüyoruz. Bu yüzden bu tarz toplantilar bizler için önemli. Önceden planlanmis bir toplanti oldugu için kisin baslangicina denk geldi. Kastamonu’nun o kadar çok gezilecek ve görülecek yeri var ki, insallah bahar ayinda tekrar böyle bir toplantiya ev sahipligi yapmaktan dolayi büyük mutluluk duyariz. Fakat böyle aksam baslayip ertesi gün biten toplanti seklinde degil de Kastamonu’ya en az 3-4 gün ayirip sehrin tarihi ve kültürel yerlerini de dolasmak lazim. Buraya gelen misafirlerimizin kafasinda birazcik daha Kastamonu netlesmis olsun. Öyle zannediyorum ki Kastamonu önümüzdeki günlerde de turizmde de adini çok sik söz ettiren kent olacaktir. Çünkü tarihi ile dogasiyla Ilgaz’iyla, Karadeniz’i ile Seyh Saban-i Veli’siyle, kanyonlar bölgesiyle turizmin bütün bilesenleri için her kim ne ariyorsa ona cevap verebilecek niteliktedir. Herkesi Kastamonu’yu görmeye bekliyoruz” seklinde konustu.



“Ilimizdeki dogal ve kültürel mirasin çok büyük bir kismi ayaga kaldirilmis”

Kastamonu Valisi Avni Çakir da Kastamonu’nun 2 binden fazla dogal ve kültürel mirasi bünyesinde barindiran bir il oldugunu belirterek, söyle konustu:

“Bunu da 19 ilçesiyle oldukça genis bir cografyada barindiran bir il. Bu noktada Türkiye’de bu konudaki farkindaligin en önce olustugu illerden bir tanesi olmasi da bizim en büyük avantajimiz olmus. Enis valimizin de yogun bir sekilde içerisinde oldugu bu süreçte yine Vakiflar Bölge Müdürlügünün de ilimizde olmasi çok büyük bir avantaj. Bunun yani sira Tarihi Kentler Birligi ve Çekül Vakfinin da kiymetli çalismalariyla ilimizdeki dogal ve kültürel mirasin çok büyük bir kismi ayaga kaldirilmis. Daha ayaga kaldirilmayi bekleyen bölümünde oldugu süphesiz. Bu tür çalismalar yaparken sadece bir binayi imar etmeniz bir anlam ifade etmiyor. Bulundugu alanla, cadde sokakla beraber ortaya çikarmazsaniz yani her alanda bir sagliklastirma yapmazsaniz çok fazla anlam ifade etmiyor. Bu tabi ciddi bir bütçe gerektiren bir yatirim. Esas bizim bence üzerinde odaklanmamiz gereken konulardan bir tanesi de yapilacak çalismalarin finansmani konusu. Bu konuda ÇEKÜL’e hem Tarihi Kentler Birligine çok büyük isler düsüyor.”

“Tarihi kültürel dokularin ortaya çikmasi noktasinda yogun çalismamiz var”

Kastamonu’nun hem tarihi hem dogayi ikisini de bünyesinde yogun bir sekilde bulundurdugunu söyleyen Vali Çakir, “Bizde Valilik olarak özellikle kirsaldaki dogal güzelliklerimizin tarihi dokumuzla dogal dokunun bütünlesmesi noktasinda gerekli alt yapi çalismalarini büyük bir ciddiyetle ve büyük bir özenle yerine getiriyoruz. Bu konuda isimiz zor. Çünkü Kastamonu olarak biz 10 bin kilometrelik bir yol agina sahibiz 1054 köyümüz 4 bine yakin birimimiz yerimiz var. Bunun farkindayiz ama bu konuda geçmiste yapilan güzel çalismalari devam ettirme iradesi bizde de var, bizde her yil bunun üzerini koyuyoruz. Kastamonu sadece kent merkezinin oldugu yerle Kastamonu olmamis 19 ilçesindeki barindirdigi güzelliklerle Kastamonu olmus. Bu tür alanlardaki tarihi kültürel dokularin ortaya çikmasi noktasinda bizlerinde günümüzde yogun çalismasi var” dedi.

Tarihi Kentler Birligi Bölge Toplantisi, diger katilimcilarin görüs ve düsüncelerinin bildirmesiyle sona erdi. Toplantinin ardindan katilimcilara sehrin tarihi ve kültürel yerleri gezdirildi.
Kaynak: İHA