Tarihi Kentler Birligi Kastamonu Bölge Toplantisi Sona Erdi

Kastamonu Belediyesinin ev sahipliginde düzenlenen Tarihi Kentler Birligi Kastamonu Bölge Toplantisinin ikinci ve son gününde panel ve sunumlar gerçeklestirildi.

Vali Avni Çakir, kentteki bir otelde yapilan toplantinin kapanisinda, sehrin 2 binden fazla dogal ve kültürel mirasi bünyesinde barindirdigini söyledi.

Ilin ve 19 ilçesinin ayri güzellige sahip oldugunu belirten Çakir, "Kastamonu hem tarih hem doga, ikisini de bünyesinde yogun sekilde bulunduruyor. Biz de Valilik olarak tarihi dokumuzla dogal dokunun bütünlesmesi noktasinda gerekli altyapi çalismalarini büyük ciddiyetle ve özenle yerine getiriyoruz." dedi.

Kastamonu'nun 10 bin kilometre yol agina sahip olduguna dikkati çeken Çakir, "1054 köyümüz, 4 bine yakin yerlesim birimimiz var. Bunun farkindayiz ama bizde bu konuda geçmiste yapilan güzel çalismalari devam ettirme iradesi var. Her yil bunun üzerine koyuyoruz." ifadesini kullandi.

Çakir, dogal ve kültürel mirasin büyük bölümünün ayaga kaldirildigini dile getirerek, söyle konustu:

"Daha ayaga kaldirilmayi bekleyen bölümünün de oldugu süphesiz. Bu tür çalismalari yaparken sadece bir binayi imar etmeniz bir anlam ifade etmiyor. Bulundugu alan, cadde, sokakla beraber ortaya çikarmazsaniz, yani her alanda sagliklastirma yapmazsaniz çok fazla anlam ifade etmiyor. Bu tabii ciddi bir bütçe gerektiren yatirim."

Kastamonu Belediye Baskani Rahmi Galip Vidinlioglu ise toplantinin verimli geçtigine isaret ederek sunlari kaydetti:

"Yol haritamizin belli olmasi anlaminda bizim için faydali oldu. Hem Tarihi Kentler Birligimiz hem de ÇEKÜL Vakfimiz bizlere her türlü destegi veriyor. Son 10-15 yilda tarihi konaklara ve tarihi dokulara karsi çok daha hassas olmaya basladik. Bu hassasiyet pandemi süreciyle bir kat daha artti. Belediye olarak yol haritamizda önceligimiz Kastamonu merkezde sayilari çok fazla olan konaklarimiz. Sehrin geneline baktigimizda, eski bir sancak beyligi olmasi hasebiyle çok sayida yemegimiz var. Bunlarin ortaya çikmasi bir de gastronomi anlaminda sehrin yol almasini arzuluyoruz."

Ilin Tarihi Kentler Birligine öncülük ettigini anlatan Vidinlioglu, "Kastamonu merkeziyle degil, ilçeleriyle de Tarihi Kentler Birliginin bir parçasidir. Öyle zannediyorum ki önümüzdeki günlerde de turizmde adindan söz ettiren kent olacaktir. Çünkü tarihi, dogasi, Ilgaz'i, Karadeniz'i, Seyh Saban-i Veli'si, kanyonlar bölgesiyle turizmin bütün bilesenleri için, her kim ne ariyorsa ona cevap verebilecek niteliktedir. Herkesi Kastamonu'yu görmeye bekliyoruz." diye konustu.

Toplantiya Samsun ve Ordu Büyüksehir, Çankiri, Amasra, Kargi, Osmancik, Bayat, Vezirköprü, Turhal, Erbaa, Niksar, Havza, Bogazkale, Gümüshaciköy, Göynük, Mudurnu, Merzifon, Eflani belediyeleri ile Kastamonu'nun ilçe belediyelerinden temsilciler katildi.

Kaynak: AA