Rusya Açiklamasi Bati Ülkelerinin Belarus'a Yeni Yaptirimlari Yasa Disi

Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mariya Zaharova, Bati ülkelerinin Belarus'a yönelik yeni yaptirimlarin "yasa disi" ve "insanlik disi" oldugunu belirtti.

Zaharova, ABD, Avrupa Birligi (AB), Ingiltere ve Kanada'nin insan haklari ihlalleri ve göçmenlerin siyasi araç olarak kullanilmasinin devam ettigi gerekçesiyle Belarus'a karsi 2 Aralik'ta aldigi yaptirim karari ile ilgili yazili açiklama yapti.

Bu yaptirimlari, "Belarus'un iç islerine müdahale" olarak degerlendiren Zaharova, Bati ülkelerinin göçmen krizi gerekçesiyle Belarus'u cezalandirmaya çalistigini vurguladi.

Zaharova, "Bu göçmen krizi, Bati ülkelerinin Orta Dogu ve Kuzey Afrika ülkelerine 'demokrasi ihraç etme' siyasetiyle tetiklendi." ifadelerini kullandi.

Bati ülkelerinin insan haklari konusunda "iki yüzlü" oldugunu belirten Zaharova, sunlari kaydetti:

"ABD, AB, Ingiltere ve Kanada'nin 2 Aralik'ta es zamanli olarak Belarus'a karsi yeni kisitlayici önlemlerini kiniyoruz. Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi disinda uygulanan kisitlamalar gibi, bu yaptirimlar da yasa disidir. Bunlar, siradan Belarus vatandaslarinin yasamlarini olumsuz etkilediginden dolayi insanlik disidir."

Bu krizin, ilgili ülkeler arasinda etkilesim yoluyla çözülebilecegine dikkati çeken Zaharova, Bati ülkelerine "çifte standart" ve "mesru olmayan yaptirimlarla baski uygulama siyasetinden" vazgeçme, Belarus yönetimiyle is birligi yaparak göçmen krizini çözme çagrisinda bulundu.

Kaynak: AA