Kadiköy'e Çevresel Izleme Ve Erken Uyari Sistemi Kuruldu

Kadiköy Belediyesi ilçeye, Iklim Adaptasyon Eylem Plani çalismalari kapsaminda Çevresel Izleme ve Erken Uyari sistemi kurdu. Sokak aralarina ve evlerin balkon ya da pencere önlerine kurulan hava kalitesi ölçüm cihazlarindan gelecek verilerle, Kadiköy’ün hava kalitesi ölçülecek ve uyari gerektiren acil durumlarda Kadiköylüler bilgilendirilerek gerekli önlemler alinacak.

Kadiköy'e Çevresel Izleme Ve Erken Uyari Sistemi Kuruldu
Kadiköy Belediyesi Horizon 2020 Avrupa Komisyonu Research Executive Agency’den Iklim Sürecinde Toplumsal Direncin Arttirilmasi Projesi ile hibe almaya hak kazanmisti. Belediye, bu hibeyle Çevresel Izleme ve Erken Uyari Sistemi projesini hayata geçirdi. Kadiköy Belediyesinin binalarina, sokak aralarina, evlerin balkon ya da pencere önlerine kurulan cihazlardan hava kalitesi ölçüm verileri anlik izlenecek. Cihazlardan alinan hava degerinin halk sagligini tehdit edecek seviyeye gelmesi halinde, özellikle 65 yas üstü vatandaslar, kronik rahatsizligi olanlar basta olmak üzere, Kadiköylülere bilgi verilerek gerekli tedbirler alinacak.

Daha saglikli Kadiköy için

Projeye iliskin açiklamalarda bulunan Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, iklim degisikliginin halk sagligina olumsuz etkilerinin altini çizdi ve bu projeyle bu etkileri azaltmayi hedeflediklerini söyledi.

Odabasi, “Göreve geldigimde, verdigim vaatlerimden bir tanesi de ’daha saglikli Kadiköy için çalisacagim’ sözüydü. Biz bu projemizle iklim degisikliginin halk sagligi üzerinde olusturabilecek olumsuz etkilerini azaltmayi ve sosyal dayanikliligi artirmayi hedefliyoruz. Ilçemizde 23 noktaya hava kalitesini ölçen cihazlardan yerlestirdik. Ayrica belediye olarak bir ilke de imza attigimizi söylemek isterim. Biz bu cihazlari otoban ya da insaat çevresi gibi lokasyonlar yerine; özellikle mahalle aralarina, nüfusun yogun oldugu noktalara yerlestirerek en gerçekçi sonucu ve buna bagli olarak da lokalde önlemleri almak için mahalle ölçeginde ölçüm yapiyoruz” dedi.

Kadiköy Belediyesi Çevre Yönetimi ve Iklim Degisikligi Müdürlügü tarafindan yürütülen projede, veri aktarimini saglayacak cihazlar, Kadiköy’de ikamet eden 12 gönüllünün ev balkonlarina, 3 dis mekana ve 8 belediye hizmet birimine kurularak anlik ölçümler yapiliyor. Bu noktalar, Istanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisligi bölümünden akademisyenler tarafindan ilçenin yesil alan dagilimi, sokak genisligi, yükseltisi, arazi kullanimi gibi kriterler dikkate alinarak belirlendi. Cihazlar, internet hatti üzerinden veri tabanina ölçüm sonuçlarini periyodik olarak iletiyor. Hava kalitesi ve sicaklik-nem ölçüm cihazlarindan veri tabanina giden sonuçlarin analizi, anlik olarak "Kadiköy Belediyesi Çevresel Izleme Sistemi" web paneline aktariliyor.

Kadiköylüler, mahallelerindeki hava kalitesini ve sicaklik dagilisini, aralik ayi sonunda aktif hale gelecek web panelinden takip edebilecek.
Kaynak: İHA