Fransa'da Merkez Sag Partinin Cumhurbaskani Adayi Valerie Pecresse Oldu

Fransa'da gelecek yil yapilacak cumhurbaskani seçimi için merkez sag Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) adayi, baskent Paris'in de içinde bulundugu Ile-de-France Bölgesi'nin Baskani Valerie Pecresse oldu.

LR'nin cumhurbaskani adayinin belirlendigi ikinci turda, Pecresse, oylamaya katilan seçmenlerin yüzde 60,95'inin destegini aldi. Rakibi Eric Ciotti'nin oy orani ise yüzde 39,05 oldu.

Pecresse, oylamanin sonuçlarinin duyurulmasinin ardindan yaptigi açiklamada, partinin tarihinde ilk kez bir kadinin cumhurbaskani adayi oldugunu söyledi.

Ülkeye umut vermek istedigini ve 6 Aralik'ta ülke turuna baslayacagini ifade eden Pecresse, "Cumhurbaskani ve benim aramdaki fark, Emmanuel Macron'un tek takintisi var o da memnun etmek. Benim ise tek istegim yapmak." dedi.

Eski Avrupa Birligi (AB) Brexit Basmüzakerecisi Michel Barnier, bu seçimin ilk turunda elenmisti.

Fransa'da daha önce Yesiller Partisinin (EELV) Baskani ve Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Yannick Jadot, Boyun Egmeyen Fransa Haraketinin (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, asiri sagci Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen, Paris Belediye Baskani Anne Hidalgo ve asiri sagci gazeteci ve yazar Eric Zemmour cumhurbaskani seçimine adayligini açiklamisti.

Macron, henüz açiklamasa da kamuoyunda adayligina kesin gözüyle bakiliyor.

Ülkede cumhurbaskani seçiminin ilk turu 10 Nisan 2022'de yapilacak. Adaylardan herhangi biri ilk turda salt çogunlugu saglayamazsa, en fazla oyu alan iki aday 24 Nisan'da düzenlenecek ikinci turda yarisacak.

Kaynak: AA