Cumhurbaskani Erdogan, Siirt'te Toplu Açilis Töreninde Konustu Açiklamasi (5)

'Çok da uzun olmayan bir sürede insallah tüm bu fiyat hareketlerini, kur dalgalanmalarini makul ve istikrarli bir çizgiye oturtacagiz' 'Buradan ülkeme, stokçulara sesleniyorum. Hangi üründe olursa olsun depolarda bütün bu mallari stoklayanlari yakaladigimizda gereken bedeli ödeyeceklerdir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Çok da uzun olmayan bir sürede insallah tüm bu fiyat hareketlerini, kur dalgalanmalarini makul ve istikrarli bir çizgiye oturtacagiz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, 15 Temmuz Demokrasi Meydani'nda düzenlenen Zarova Köprüsü, Sirvan Baraji ve HES, Lineer Metal Çinko Üretim Tesisi ile yapimi tamamlanan diger projelerin açilis törenine katildi.

Erdogan, enerji ve gida basta olmak üzere yüksek fiyat artislarinin bir kisminin nedeninin küresel emtia fiyatlarindaki asiri yükselmeden kaynaklandigini belirterek, bu yüksek fiyatlarin bir kisminin yeniden dengeye oturmasinin beklendigini söyledi.

Kimi ürünlerde görülen fahis fiyat artislarinin bir sebebinin de "piyasadaki aç gözlü firsatçilar" oldugunu ifade eden Erdogan, sunlari kaydetti:

"Buradan ülkeme, stokçulara sesleniyorum. Hangi üründe olursa olsun depolarda bütün bu mallari stoklayanlari yakaladigimizda gereken bedeli ödeyeceklerdir. Döviz kurlarindaki artista da zaman zaman bu açgözlülügün izlerini görüyoruz. Çok da uzun olmayan bir sürede, insallah tüm bu fiyat hareketlerini, kur dalgalanmalarini makul ve istikrarli bir çizgiye oturtacagiz. Allah'in izniyle önümüzdeki yilin ilk aylarindan itibaren ekonomide gerçekten gelismis ülkelerin standartlarini yakalamaya basladigimiz bir seviyeye ulastigimizi görecegiz.

2023'te sizlerin huzuruna, ülkemize ve milletimize verdigimiz bir sözü daha yerine getirmis olmanin gururu ile çikacagiz. Tabii bu tabloyu kendi ülkesine inanmayanlara anlatamazsiniz. Biz onlara yaptigimiz yollari, köprüleri, tünelleri, barajlari, hava limanlarini, hastaneleri, millet bahçelerini de anlatamamistik. Biz onlara terör örgütlerini tepeledigimizi, güvenligimizi sinirlarimiz ötesinden baslattigimizi da anlatamamistik. Biz onlara ülkemizin uluslararasi alandaki gücünü de anlatamamistik. Varsinlar ekonomide baslattigimiz tarihi degisimi de anlamasinlar. Milletimiz bizi anliyor, milletimiz bizi destekliyor, o bize yeter."

Hem ülkeye hem Siirt'e yaptiklari yatirimlarin ortada oldugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan, 19 yilda Siirt'e 12 milyar liralik yatirimla neler yaptiklarini aktardi.

"Onlarin bunun yanina koyacaklari tek bir çöpü bile yok" diyen Erdogan, egitim alaninda 2 bin 679 yeni derslik insa ettiklerini söyledi.

Siirt Üniversitesini açtiklarini hatirlatan Erdogan, 3 bin 824 kisi kapasiteli yüksek ögretim yurt binalari yaptiklarini, 22 spor tesisi insa ettiklerini anlatti

Ihtiyaç sahiplerine 2,6 milyar lira tutarinda kaynak aktardiklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

"Saglikta 560 yataga sahip 6 hastane ile 36 saglik tesisinin yapimini tamamladik ve hizmete açtik. Halen 2 saglik tesisimizin yapimi da sürüyor. Sehrimize yapacagimiz 400 yatakli devlet hastanemizin proje çalismasi devam ediyor. Çevre ve Sehircilikte, Siirt'e 2 bin 271 konut projesini hayata geçirdik. Bu konutlarin 1815'ini tamamlayip vatandaslarimizin hizmetine sunduk. 456 konutun sosyal donati alanlariyla birlikte insasi devam ediyor. Siirt Millet Bahçemizi tamamlamak üzereyiz. Tillo Millet Bahçemizin ise en kisa sürede yapimina basliyoruz. Ulastirmada, 7 kilometreden devraldigimiz bölünmüs yol uzunlugunu, 121 kilometre ilaveyle 128 kilometreye çikardik. Insasi süren Siirt-Kurtalan-Resat Baysal Varyanti ve havalimani baglanti yoluyla Batman-Besiri-Kurtalan yolunu seneye, Eruh-Findik yolu ile Sirnak-Pervari-Darli ayrimi yolunu ise 2023'te tamamliyoruz. Siirt-Pervari yolunun insasinin ihalesini de yapiyoruz, yakinda basliyoruz. Tarim ve Orman'da Siirt'in uzun vadeli içme suyu problemini çözmek için 8 içme suyu tesisini hizmete aldik. Tillo Tarihi Milli Parki ve Tillo Tabiat Parki ile halkimizi tabiatla bulusturduk."

- "390 milyon lira tutarinda prim tesviki verdik"

Siirtli çiftçilere bugüne kadar 650 milyon lira tutarinda destek verdiklerini dile getiren Erdogan, sanayide son 19 yilda düzenledikleri 196 yatirim tesvik belgesiyle yaklasik 5 milyar lira tutarinda sabit yatirimin yani sira 10 bin kisilik istihdamin sehre gelmesinin yolunu açtiklarini kaydetti.

Tarima dayali ihtisas organize sanayi bölgesinin kurulusu için çalismalarin yürütüldügünü aktaran Erdogan, kentteki is yeri sahiplerine 390 milyon lira tutarinda prim tesviki verdiklerini söyledi.

Erdogan, "Bu gayretlerimiz sayesinde, Siirt'te 2002'de 23 bin olan aktif sigortali sayisi su anda 60 bine yaklasmistir." dedi.

Enerjide, Siirt'e Kurtalan'a Tillo'ya dogal gazi getirdiklerini, Kayabaglar'da ise dogal gaz alt yapisinin bitmek üzere oldugunu, 2023'de ise Baykan ve Veysel Karani'ye de dogal gaz arzini saglayacaklarini ifade etti.

Cumhurbaskani Erdogan, daha önce hapiste kalmasina gerekçe yapilan Ziya Gökalp'e ait "Minareler süngü, kubbeler migfer" dizelerini içeren "Asker Duasi" siirini alandakilerle beraber okudu.

-Törenden notlar

Cumhurbaskani Erdogan, alana gelisinde esi Emine Erdogan ile vatandaslari selamladi. Emine Erdogan, konusmasi boyunca Cumhurbaskani Erdogan’a kürsüde eslik etti.

Erdogan’in konusmasinin ardindan kurdele kesim törenine geçildi. Eruh ilçesinde açilacak Zarova Köprüsü’ne canli baglanti yapildi. Köprüde bulunan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu’dan köprüye iliskin bilgi alan Erdogan, "AK Parti yol, su, enerji, bereket, sevgi demektir. AK Parti birliktir, beraberliktir. kardesliktir, kalkinmadir. Unutmayin yol, su medeniyettir." ifadelerini kullandi.

Bakan Karaismailoglu'ndan Pervari yolunun ihale notlarini bir an önce önüne getirmesini isteyen Erdogan, "Talimati verdik, gördünüz. Ihale islemleri bitmek üzere." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, beraberindeki esi Emine Erdogan, Adalet Bakani Abdulhamit Gül, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, AK Parti Genel Baskan Yardimcilari Hamza Dag, Erkan Kandemir, Vedat Demiröz, Özlem Zengin ve diger protokol üyeleriyle kurdele keserek açilisi gerçeklestirdi.

(Bitti)

Kaynak: AA