Cumhurbaskani Erdogan Siirt'te Toplu Açilis Töreninde Konustu Açiklamasi (4)

'Üretenin ve istihdam saglayanin daima yaninda olacagiz. Düsük faizle yaninda olacagiz' 'Asgari ücreti, kayiplari telafi edecek düzeyde belirleyerek dar gelirli insanlarimizi biraz daha ferahlatacagiz' ???????'Biz artik kendimize yetiyoruz. Merkez Bankasinin rezervi 27 buçuk milyar dolardi. Simdi 126 milyar dolara çikti. Nereden nereye'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Üretenin ve istihdam saglayanin daima yaninda olacagiz. Düsük faizle yaninda olacagiz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, 15 Temmuz Demokrasi Meydani'nda düzenlenen Zarova Köprüsü, Sirvan Baraji ve HES, Lineer Metal Çinko Üretim Tesisi ile yapimi tamamlanan diger projelerin açilis törenine katildi.

Erdogan, burada yaptigi konusmada, Türkiye'nin 70 yillik demokrasi mücadelesinde tarihinin en üst seviyesinde bulundugunu ve asirlara sari kalkinma mücadelesinin en güçlü altyapisina sahip oldugunu söyledi.

Türkiye'nin, salgin döneminde sarsilan küresel ekonomik isleyisin yeni dengesinde gelismis ülkeler ligine çikma firsati yakaladigini belirten Erdogan, Avrupa'ya en yakin ve gerekli altyapiya sahip en büyük üretim merkezi oldugunu, dünyanin tamamina kolayca erisebilecek potansiyeli bulundugunu ifade etti.

Cumhurbaskani Erdogan, üretim ve istihdam merkezli büyüme stratejilerinin meyvelerini hizla topladiklarini dile getirerek sözlerini söyle sürdürdü:

"Ya TÜIK'e karsi çikiyorsun, öbür taraftan OECD'ye mi karsi çikiyorsun? OECD Türkiye'nin büyüme rakamlarini veriyor. Ne diyor, su anda en büyük büyüme özelligine sahip ülkelerden biri Türkiye ve bizi 10 olarak gösteriyorlar bu yil sonu itibariyla. Geçtigimiz yil oldugu gibi bu yil da gelismis ve gelismekte olan ülkeler arasinda dünyada en yüksek büyüme oranini biz yakaladik biz. Yillarca ekonomide iligimizi sömüren yüksek faiz ve yüksek enflasyonun sembolü oldugu IMF düzenini bize dayatanlar bu durumdan elbette rahatsiz oldu. Bu CHP, IMF'cidir ve bu CHP su anda sözcüsü IMF'nin yetkilileriyle otellerin kulislerinde kulis atanlardandir."

- "Biz artik kendimize yetiyoruz"

Göreve geldiklerinde 23 buçuk milyar dolar olan IMF borcunu Haziran 2013'te son taksitini ödeyerek bitirdiklerini ifade eden Erdogan, sunlari kaydetti:

"Su an bizim IMF'ye borcumuz yok ama bunlar IMF'ci ve biz artik kendimize yetiyoruz. Merkez Bankasinin rezervi 27 buçuk milyar dolardi. Elhamdülillah simdi 126 milyar dolara çikti. Nereden nereye. Fakat bu CHP yanina taktigi bazi o tiplerle adeta arkasinda bos teneke. Ne diyorlar, 'Iste biz suraya çikarmistik.' Sunu bir defa bilmeniz lazim. Benim basbakan oldugum yerde senin sesin çikabilir mi? Utanmadan sikilmadan 'Ben sunu yaptim', 'Ben bunu yaptim.' Ya sen neyi yaptin? Basbakan benim, imzayi ben atiyorum. 'Ben sunu yaptim','ben bunu yaptim' diyorsun. Insan utanir utanir ama bunlarda ne aru namusu, ne irzu haya, gelen geçti, gelen geçti, gelen geçti. Simdi bunlar, bu rahatsizligin emarelerini 2013'ten beri siyasetten sosyal hareketlere terörden uluslararasi tazyiklere kadar her alanda zaten görüyorlar. Buna ragmen yolumuza kararlilikla devam ettik. Simdi Cudi'ye, Gabar'a, Tendürek'e, Bestler Deresi'ne huzur geldi mi? Allah'in izniyle Siirt'te geceleri 10, 11, 12 herkes rahatlikla sokaga çikabiliyor mu? Iste bunlari beraber yaptik. Siz bize inandiniz biz de size güvendik ve bu yolda böyle yürüyoruz."

- "Son üç yildir bize ekonomimizde saldiriyorlar"

Erdogan, söyle konustu:

"Son üç yildir bize ekonomimizde saldiriyorlar. Salginin küresel ekonomilerde yol açtigi krizlerle ülkemizin yasadigi bu süreç birlesince bir süredir dengesiz kur ve fiyat artislariyla karsilastik. Milletimizin yasadigi her sikintiyi yakindan takip ediyoruz. Bir yandan yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme, bu odakla yeni ekonomi politikamizi güçlendirirken diger yandan insanlarimizin günlük hayatlarinda karsilarina çikan sorunlari da çözecek adimlari atiyoruz. Sanayicilerimizi, isletmelerimizi, esnaflarimizi yüksek faize karsi destekleyecek paketleri birer birer devreye aliyoruz.

Ya bu Bay Kemal ne diyordu, 'Gel faizi 1'e indir ben de CHP olarak sana destek verecegim.' Ayni Bay Kemal simdi ne diyor? 'Yüksek faiz' diyor. Bunlar aksam baska, sabah baska. Tayyip Erdogan dün de düsük faiz diyordu, bugün de düsük faiz diyor, yarin da düsük faiz diyecegim. Bu benim için tabi oldugum nastir nas. Asla buradan taviz yok. Çünkü faiz, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir illettir ve biz, tüm yatirimcilarimiza gel, bankalarimiza müracaatini yap oradan gerekli destegi alirsin. Üretenin ve istihdam saglayanin daima yaninda olacagiz. Düsük faizle yaninda olacagiz."

Çalisanlari enflasyona ve fiyat artislarina karsi koruyacak tedbirleri de uygulamaya basladiklarini ifade eden Erdogan, kamu isçilerine ve memurlara verdikleri ücret artislarinin özel sektör için de yol gösterici oldugunu bildirdi. Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Insallah asgari ücreti, kayiplari telafi edecek düzeyde belirleyerek dar gelirli insanlarimizi biraz daha ferahlatacagiz. Ülkemizin saglik sisteminin kritik kadrolari olan uzman ve pratisyen hekimlerin kamuda çalismayi sürdürmelerini tesvik edecek ilave ücret artislari da yaptik. Ögretmenlerimiz için de yeni meslek kanunuyla ilave imkanlar getiriyoruz. Diger kamu çalisanlarinin da haklarini gözetecek adimlar atmayi sürdürecegiz. Özel sektörümüzün de önümüzdeki dönemde genel olarak istihdami yükseltme yaninda nitelikli is gücünü korumaya dönük bir ücret politikasi izleyecegine inaniyorum. Böylece ekonomide saglanan olumlu gelismelerin tüm kesimlerin faydasina olacak sekilde yayilmasini hedefliyoruz."

(Sürecek)
Kaynak: AA