Brezilya Devlet Baskani Bolsonaro 'Yalan Haber Yaymaktan' Sorusturulacak

Brezilya Yüksek Mahkemesi (STF), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asilarinin HIV/AIDS enfeksiyonuna neden oldugu yönündeki söylemleri nedeniyle Devlet Baskani Jair Bolsonaro hakkinda "yalan haber yaymak" suçundan sorusturma açilmasina karar verdi.

Bolsonaro'nun salginla mücadelede ihmalkar davranip davranmadigini arastirmak için kurulan Parlamento Arastirma Komisyonunun talebi üzerine, STF Yargici Alexandre de Moraes, Bolsonaro hakkinda "yalan haber yaymak" ithamiyla sorusturma açilmasina karar kildi.

De Moraes, kararinda, Bolsonaro'nun Kovid-19 asilarina iliskin tutumuyla internette demokrasi karsiti saldirgan yayinlar yapmakla suçlanan sözde bir suç örgütünün eylemleri arasindaki iliskinin arastirilmasi gerektigini savundu.

Bolsonaro, 21 Ekim'de sosyal medya hesabindan yaptigi canli yayinda, sözde Ingiltere hükümetine dayandirilan raporda Kovid-19 asisi olan bazi kisilerde AIDS görüldügü söyleminde bulunmus ve Bolsonaro'nun iddialari kisa sürede yalanlanmisti.

Iddialarin ardindan Bolsonaro'nun yaptigi yayin Facebook, Youtube ve Instagram gibi platformlardan kaldirilmis, devlet baskaninin Youtube hesabi 1 hafta askiya alinmisti.

Brezilya'da Bolsonaro'nun salgin hakkindaki tutumunu arastirmak için nisan ayinda kurulan Parlamento Arastirma Komisyonu, 5 aydan uzun süre aralarinda bakanlarin da bulundugu 59 kisiyi dinleyerek hazirladigi raporunda, devlet baskanini insanliga karsi islenen suçlar, salgin ve saglik önlemlerinin ihmali gibi 9 suçla itham etmisti.

Kaynak: AA