Bodrum'da Engelli Bireyler Için Farkindalik Etkinligi Gerçeklestirildi

Mugla’nin Bodrum ilçesinde yasamini sürdüren engelli bireyler, yasadiklari zorluklari düzenlenen seminerle paylasti.

Bodrum'da Engelli Bireyler Için Farkindalik Etkinligi Gerçeklestirildi


Dünya Engelliler Günü kapsaminda Türkiye Sakatlar Dernegi Bodrum Temsilciligi tarafindan Bodrum Belediyesi, Gören Kalpler Dernegi ve Bodrum Isitme Engelliler Dernegi destekleriyle bir farkindalik etkinligi gerçeklestirildi.

Konacik Mahallesi’ndeki Herodot Kültür Merkezi’ndeki programin sunuculugunu otizmli çocuk annesi Buket Akgüner Karakaya yapti.

Programda yürüme engeli bulunan Tülin Erol ve görme engelli Helen Güçlü, yasadiklari zorluklari paylastilar. “Anayasal anlamda en çok önem verdigimiz hakkimiz erisim hakki” diyen Tülin Erol, sözlerine söyle devam etti;

“Erisimin içinde ulasilabilirlik de var. Bu egitime, saglik hizmetlerine, ulasimda bir yerlere gidebilme anlaminda erisim, mimari ve fiziki engellere karsi bunlari asma anlaminda devlet, yerel yönetimler, merkezi yönetim üzerinden isbirligi gerekiyor. Türkiye’de mevzuat gayet güzel. Birlesmis Milletler Engelli Haklari Sözlesmesi’ne de imza atmisiz. 2003’te 5378 sayili kanun da çikmis. Ancak uygulamada büyük eksiklikler, denetimde eksiklikler var. Kamu ve özel sektördeki çalisanlar ve toplumsal açidan genel kültürel algilarimiz çok geride. Egitimler düzenli verilmiyor. 1960’larda baslayan, o zamanin deyimiyle sakat hareketi 80’lerde sonuçlarini vermeye basladi.

80’lerden sonra yavas yavas akademik çalismalar ve bizim gibi aktivistler birebir çikip hak savunuculugu yapmaya basladilar. Engellinin bir birey oldugu, engelsizlerle haklar anlaminda esit oldugu. Biz engellerimizi, farklilik, çesitlilik sayiyoruz. Size göre bizde eksik olan belki de sizin hiç tatmadiginiz azmimiz, basarilarimiz ya da yeteneklerimiz var.”

Görme engelli Helen Güçlü ise engelli kadinlarin erkeklere göre daha dezavantajli oldugunu ifade ederek, “Engelli kadinlarin daha çok dezavantaji oluyor maalesef. Bu dezavantaji kaldirmamiz gerekiyor. Ben önceki gün arastirdim, engelli kadinlarin engelli erkeklere göre is bulma orani daha düsük. Sadece 6 engelli kadindan 1’i is bulabiliyor. Esit olmamiz gerektigini düsünüyorum” diye konustu.



Evden disari genellikle ailesi ile çiktigini söyleyen Güçlü, “Bazen kendim de disari çikmaya çalisiyorum. Bunun provalarini yapiyorum. Yardim etmek isteyenler oluyor. Gerektigi zaman yardim istiyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA