Almanya'da Sosyal Demokrat Partiden Koalisyon Protokolüne Yesil Isik

BERLIN – Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), yeni hükümeti kurmak için Yesiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile üzerinde anlastigi koalisyon protokolünü onayladi.

Baskent Berlin'de SPD Genel Merkezi'nde ve çevrim içi düzenlenen SPD Olaganüstü Genel Kurulu'nda, 24 Kasim'da Yesiller ve FPD ile üzerinde anlasma saglandigi açiklanan koalisyon protokolü görüsüldü.

Genel Kurul'da yapilan oylamada delegelerin yüzde 98,8'i koalisyon protokolüne onay verdi.

Böylelikle SPD, partilerin renklerinden (kirmizi-sari-yesil) dolayi "trafik lambasi koalisyonu" olarak isimlendirilen SPD-FDP-Yesiller koalisyonu kurulmasina yesil isik yakti.

- Müstakbel basbakan Olaf Scholz koalisyon sözlesmesini savundu

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yesiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasinda kurulacak koalisyon hükümetinde basbakanlik görevini üstlenecek Olaf Scholz, burada yaptigi konusmada, "trafik lambasi koalisyonunun" birlikte dostça çalisarak 4 yil sonra yeniden seçilmek istedigini söyledi.

Scholz, koalisyon protokolünde çalisanlar için asgari saat ücretin 12 avroya çikarilmasi gibi SPD'nin birçok vaadinin yer aldigina isaret etti.

Hükümetlerin var olan sorunlari çözmesi gerektigini ifade eden Scholz, "Ancak hükümetler yeni seyleri baslatmak için de var." dedi.

Scholz, kurulacak hükümeti "ilerici" olarak nitelendirerek "Üç partiden olusan bu hükümet ile Almanya için daha fazla ilerleme saglamak istiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede alinan önlemleri de savunan Scholz, "Yeterince kisi asi olmadigi için bunlari (tedbirleri) tekrar getirmek zorundaydik." ifadesini kullandi.

Scholz, insanlarin sagligini korumanin ve salginla mücadele etmenin yeni hükümetin de en önemli görevi olacagini kaydetti.

- FDP koalisyon protokolünü yarin oylayacak

FDP de yarin düzenleyecegi genel kurulda koalisyon protokolünü oylayacak.

Yesiller ise koalisyon protokolünü ve bakanliklara getirilecek isimleri 120 binden fazla üyenin onayina sunuyor. Oylamanin sonucunun 6 Aralik'ta açiklanmasi bekleniyor.

Partilerin koalisyon protokolünü onaylamasinin ardindan "trafik lambasi koalisyonunun" kurulmasinin yolu açilacak.

Koalisyon protokolüne 7 Aralik'ta imza atilmasi, Olaf Scholz'un da 8 Aralik'ta Federal Meclis'te basbakan seçilmesi planlaniyor.

Kaynak: AA