OHAL Islemleri Inceleme Komisyonu, Basvurularin Yüzde 95'Ini Sonuçlandirdi

Olaganüstü Hal (OHAL) Islemleri Inceleme Komisyonu, KHK ile meslekten ihraç edilenler, kapatilan kurum ve kuruluslara iliskin yapilan 126 bin 783 basvurudan 120 bin 703’ünü yüzde 95’lik oranla karara bagladi.

Olaganüstü Hal (OHAL) Islemleri Inceleme Komisyonu, kanun hükmünde kararname (KHK) ile bugüne kadar meslekten ihraç edilen ve kapatilan bazi kurum ve kuruluslara iliskin 126 bin 783 basvurudan 120 bin 703’ünü karara bagladi. OHAL komisyonu, sonuçlandirdigi basvurulardan 16 bin 60’inda kabul karari verdi.

126 bin 783 basvuru yapildi

Edinilen bilgiye göre, kamu görevinden çikarma, emekli personelin rütbesinin alinmasi, yurt disi ögrencilikle ilisiginin kesilmesi, kurum ve kuruluslarin kapatilmasina iliskin basvurulara bakmak üzere kurulan 7 üyeye sahip OHAL Islemleri Inceleme Komisyonuna 126 bin 783 basvuru yapildi.

120 bin 703 basvuru karara baglandi

22 Aralik 2017’den itibaren tamamlanan ve incelemeleri sona eren basvurulara yönelik karar vermeye baslayan komisyon, bugüne kadar 120 bin 703 basvuruyu karara bagladi.

Basvurularin 95’i hakkinda karar verildi

Yapilan basvurularin 104 bin 643’ünü reddeden ve 16 bin 60’ini kabul eden komisyonda, 6 bin 80 müracaatin incelemesi sürüyor. Böylece komisyon, 22 Aralik 2017’den bugüne kadar geçen 4 yillik sürede basvurularin yüzde 95’i hakkinda bireysellestirilmis ve gerekçeli karar verdi.

Ret kararlarinin yüzde 35’i “Bylock” kullaniciligi ve mesaj içerigi tespiti üzerinden yapildi

104 bin 643 basvuru dosyasinda, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca, devletin milli güvenligine karsi faaliyette bulunduguna karar verilen yapi, olusum veya gruplara üyeligi bulundugu gerekçesiyle komisyon tarafindan ret karari verildi.

Ret kararlarinin yüzde 95’inde adli sorusturma bilgisi mevcut. Agir ceza mahkemelerince yüzde 53 oraninda hapis cezasi verildi.

Örgüt liderinin belirli tarihlerdeki talimati sonrasi Bank Asya’daki destek niteliginde islem yapanlarin orani yaklasik olarak yüzde 40 olurken, ret kararindaki baslica kriterlerden olan FETÖ’nün örgüt içi iletisim araci “Bylock” programi kullaniciligi ve mesaj içerigi tespiti yüzde 35 olarak gözlemlendi. Komisyon tarafindan verilen ret karari ile söz konusu kisilere mahkeme yolu da açildi.

172 kisinin kamu görevine iadesi saglandi

Ayrica komisyon tarafindan yapilan inceleme ve degerlendirme neticesinde basvurularin içerisinden 172 dosya hakkinda kabul karari verilecek kisinin kamu görevine iadesi saglandi. Kapatilan kurum ve kuruluslara iliskin basvurulari da degerlendiren komisyon, aralarinda dernek, vakif, ögrenci yurdu, gazete ve televizyon kanalinin da bulundugu 61 kurum ve kurulusun tekrar açilmasini kararlastirdi.

Komisyon kararlari teblig edilmek üzere kisilerin en son görev yaptigi kurumlara teslim ediliyor. Tebligat islemleri ise bu kurumlar tarafindan yapiliyor. Basvurusu kabul edilen kisilerin atama islemi, ilgisine göre en son görev yapilan kurum ve Yüksekögretim Kurulu Baskanligi tarafindan yapiliyor. 240 personelden olusan komisyonun kararlarina karsi, kararin tebliginden itibaren 60 gün içinde Hakimler ve Savcilar Kurulunca (HSK) belirlenen Ankara idaresi mahkemeleri nezdinde ilgilinin en son görev yaptigi kurum veya kurulus aleyhine iptal davasi açilabiliyor.
Kaynak: İHA