Ücretsiz Toprak Analiziyle Tarimsal Verimliligin Arttirilmasi Hedefleniyor

Malatya Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Mehmet Sigirci: 'Türkiye'de ilk defa toprak analizinin ücretsiz olmasiyla Türkiye'de en yaygin uygulamadan biri olacagini görecegiz' MASKI Genel Müdürü Mehmet Mert: 'Bölgenin tarim haritasini çikartarak, çiftçinin ezbere tarim yapmasinin önüne geçmek istiyoruz'.

ORHAN YOLDAS - Malatya Su ve Kanalizasyon Idaresi (MASKI) Genel Müdürlügü ile Il Tarim ve Orman Müdürlügü isbirliginde hayata geçirilen ücretsiz toprak analizi uygulamasiyla hem tarimsal verimliligin arttirilmasi hem de yanlis gübreleme sonucu olusabilecek toprak ve su kirliliginin önüne geçilmesi planlaniyor.

MASKI Genel Müdürlügü bünyesinde 2014 yilinda kurulan çevre laboratuvarinda yaklasik 3 ay önce çiftçilere ücretsiz verilmeye baslanan toprak analizi hizmetiyle tarimsal verimin arttirilmasi hedefleniyor.

Malatya Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Mehmet Sigirci, AA muhabirine, kentte tarimsal ürün çesitliliginin fazla oldugunu ve tarimsal verimliligi arttirmak amaciyla toprak analizinin önemli oldugunu söyledi.

Kentte, Karakaya Baraj Gölü sahil seridindeki arazilerde yilda birden fazla ürün alinabildigini aktaran Sigirci, "Misir, sekerpancari ve ayçiçegi topraktan ciddi besin maddesi kaldirir. Toprak analizinin yapilmasi özellikle ithalata bagli olan gübrenin yerinde kullanilmasi açisindan önem arz etmekte. Bu nedenle toprak analizini önemsiyoruz. Türkiye'de ilk defa toprak analizinin ücretsiz olmasiyla Türkiye'de en yaygin uygulamadan biri olacagini görecegiz." diye konustu.

Malatya Su ve Kanalizasyon Idaresi (MASKI) Genel Müdürü Mehmet Mert ise laboratuvarlarinin Tarim ve Orman Bakanligindan onayli oldugunu dile getirdi.

- "Çiftçinin ezbere tarim yapmasinin önüne geçmek istiyoruz"

Toprak analizlerin genel olarak ücretle yapildigini, amaçlarinin tarimin gelismesini katki sunmak oldugunu anlatan Mert, söyle devam etti:

"Toprak analizini ücretsiz yaptik, paydaslarimiz Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile birlikte çiftçinin topraklarini getirerek analiz ediyoruz. Bölgenin tarim haritasini çikartarak, çiftçinin ezbere tarim yapmasinin önüne geçmek istiyoruz. Çiftçiler bize topraklarini getiriyor. Topraklar kisim kisim gelmeye basladi, biz analizleri yaparak ikinci gübre dönemi mart ve nisana yetistirmek istiyoruz. Çiftçiler son günlere birakmasin, bir an önce getirsinler ki biz de bir an önce toprak yapisini ve neler yapmalari gerektigini anlatalim. Burasi bölgenin en iyi laboratuvari, Dogu Anadolu'da bizim bildigimiz kadariyla ikinci bir laboratuvar yok. Toprak analizini ücretsiz yaparak, bunu bir kültür haline dönüsmesini istedik. Ekim öncesi çiftçinin hangi gübreyi atmasi gerektigini analiz sonuçlarina göre belirler en azindan."

Il Tarim ve Orman Müdür Yardimcisi Ahmet Turan Karaca da ücretsiz toprak analizi uygulamasinda MASKI Genel Müdürlügü ile paydas olduklarina isaret ederek, "Çiftçilerimizin numunelerini ilçe müdürlüklerimiz araciligiyla MASKI'ye ulastiriyoruz, neticelerini de çiftçilerimize gönderiyoruz." dedi.

- "Gübrenin fazlasi kar demek degildir"

Malatya Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu Baskani Yunus Kilinç ise toprak analiziyle tarimsal verimliligin artacagina inandiklarini belirterek, "Toprak analizi bizim için çok önemli, analiz yapilmadan gübre kullanilmasina karsiyiz. Herkes analizini yaptirarak, topragin ihtiyaci olan gübreyi kullanmali. Gübrenin fazlasi kar demek degildir, fazlasi zarar verebiliyor. " diye konustu.

Su Kalite Kontrol ve Laboratuvar Sube Müdürü Habibe Özben de "Yanlis gübreleme sonucu olusabilecek toprak ve su kirliliginin önüne geçilmesini amaçliyoruz. Laboratuvarimiza ilçelerimizden ve merkezden çok sayida numune akisi olmaya basladi." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA