Brent Petrolün Varil Fiyati 75,73 Dolar

Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 75,73 dolardan islem görüyor.

Cuma günü 76,79 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 76,14 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.07 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,53 azalisla 75,73 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 72,98 dolardan alici buldu.

Fiyatlarin düsüsünde, Kovid-19 salgininda ortaya çikan Omicron varyantinin ekonomik toparlanma ve küresel petrol talebine etkilerinin belirsizligini sürdürmesi etkili oldu.

ABD'de Kovid-19'un Omicron varyantina bagli artisa geçen vakalar nedeniyle Noel tatilinde 1600'den fazla uçak seferi uçus programindan kaldirildi.

Uçus verilerini derleyen Flightaware.com sitesine göre, salginin hava yollari çalisanlarini etkilemesi nedeniyle sefer iptalleri oldu. Hava ulasimindaki yavaslama, dünyanin en büyük petrol tüketicilerinden biri olan ABD'de ekonomik aktivitenin yavaslayacagi beklentilerine yol açti. Özellikle WTI tipi ham petrol fiyatlarinda asagi yönlü baski artti.

Öte yandan, varyantin korkuldugu kadar agir etkilerinin olmadigina iliskin haber akisi ise risk algisini azaltarak fiyatlarin asagi yönlü hareketini kisitliyor.

Avrupa'da geçen hafta rekor seviyelere yükselen dogal gaz fiyatlarinin, üreticileri petrol kullanimina tesvik edecegi beklentileri de fiyatlarin yükselisini destekliyor.

Piyasalar, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun 4 Ocak'ta gerçeklesmesi planlanan toplantisina odaklandi.

Grup, 2 Aralik'taki toplantisinda günlük 400 bin varillik kademeli üretim artisi planina ocak ayinda da devam etme karari almisti.

Brent petrolde teknik olarak 75,94 ile 76,13 dolar araliginin direnç, 75,65 ile 75,55 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA