'2021 Necip Fazil Ödülleri' Sahiplerini Buldu

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: 'Necip Fazil'in milletin kalbinde böylesine derin izler olusturmasina neden olan özelliginin, kendisine getirilen sinirlari yeterli görmeyen, zor zamanda konusmaktan çekinmeyen, kendi ülkesinde parya olmayi reddeden cesur bir sahsiyet olmasindan kaynaklandigina inaniyorum' 'Necip Fazil, cumhuriyet dönemimizin en üretken edebiyatçilarindan biri olmustur. Fakat o sadece bir sair degildi. O, davasi olan bir sairdi. Türk Islam düsüncesinden aldigi ilhamla nesillere dava suuru kazandiran, siirleriyle ruhlari, düsünceleriyle de zihinleri doyuran büyük bir fikir isçisiydi' Yazar Hashim Cabrera: 'Sanat, düsünce ve maneviyatin bir karisimi olan kültürler arasi çalismalarima en çok deger verenlerin Türkler olmasi tesadüf degil. Çünkü Türkiye, tipki kendi memleketim Endülüs gibi, kültürlerin ve geleneklerin kaynastigi bir çanak' Prof. Dr. Süleyman Uludag: 'Necip Fazil, bir sanatkar, bir dava adamiydi. Dava adaminin nasil olmasi gerektigini yazdigi yazilarla göstermekle kalmadi. Bizzat kendisi, davasi ugruna her seyini feda ederek gösterdi'

Necip Fazil Kisakürek'in manevi ve kültürel mirasini yasatmak amaciyla verilen "2021 Necip Fazil Ödülleri", Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende takdim edildi.

Star gazetesi tarafindan Kültür ve Turizm Bakanliginin destegiyle "Inanç zaferin müjdecisidir" temasi ile sunulan ödüllerin bu yil sekizincisi düzenlendi.

Prof. Dr. M. Fatih Andi, Prof. Dr. Hicabi Kirlangiç, Prof. Dr. Turan Karatas, Dr. Ahmet Murat Özel ve Necip Tosun'dan olusan jüri, Türkiye'nin edebiyat ve düsünce dünyasinda önemli yeri olan isimleri belirledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da katildigi törende konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Kisakürek'in siirleri ve düsüncesiyle büyük bir etki uyandirdigina vurgu yaparak, "Düsünce alaninda ortaya koydugu eserlerle bir neslin düsünce dünyasinin olusumunda büyük etkiler yapan bir fikir adamiydi. Ancak Necip Fazil'in milletin kalbinde böylesine derin izler olusturmasina neden olan özelliginin, kendisine getirilen sinirlari yeterli görmeyen, zor zamanda konusmaktan çekinmeyen, kendi ülkesinde parya olmayi reddeden cesur bir sahsiyet olmasindan kaynaklandigina inaniyorum." dedi.

Bakan Ersoy, Kisakürek'in "Çile", "Bir Adam Yaratmak" ve "Reis Bey" gibi Türk edebiyatina unutulmaz eserler biraktigini söyleyerek, sunlari kaydetti:

"Necip Fazil, cumhuriyet dönemimizin en üretken edebiyatçilarindan biri olmustur. Fakat o sadece bir sair degildi. O, davasi olan bir sairdi. Türk- Islam düsüncesinden aldigi ilhamla nesillere dava suuru kazandiran, siirleriyle ruhlari, düsünceleriyle de zihinleri doyuran büyük bir fikir isçisiydi. Bu yolun çilelerle dolu bir yol oldugunun o kadar bilincindeydi ki, tüm siirlerini topladigi eserine 'Çile' adini layik gördü. Bu büyük saire, bu ülkeye kattigi güzellikler adina mütesekkiriz. Bu nedenle üstat Necip Fazil'in edebi, düsünsel ve sahsi mirasinin yasatilmasina katki saglamasi nedeniyle bu yil sekizincisi düzenlenen Necip Fazil Ödülleri'nde emegi geçen herkese sükranlarimi sunuyorum."

- "Ödül alan sanatçilarimizin gelecek kusaklara ilham kaynagi olacagina inaniyorum"

Ödüle layik görülen isimleri ve jüriyi tebrik eden Ersoy, "Necip Fazil Ödülü almaya hak kazanan sanatçilarimizin sadece bugünün degil, gelecek kusaklarin da ilham kaynagi olacagina yürekten inaniyorum. Bu isimler gelecekte tipki Nuri Pakdil, Sezai Karakoç, Teoman Durali gibi gelecek nesillerin yolunu aydinlatacak kiymetlerimiz olacaktir. Kültür, sanat ve bilim alaninda evrensel ölçekte çok kiymetli eserler ortaya koyan ülkemizin bu en nadide sahsiyetleri her türlü iltifata, saygiya ve taltife layiktir." diye konustu.

Mehmet Nuri Ersoy, gelecegin büyük ve güçlü Türkiye'sinin insasinin sadece ekonomik ve politik alanda degil, kültür ve sanat alaninda da ortaya konulacak performansla mümkün olabileceginin altini çizdi.

Kültür sanat alaninda verilen eserlerin önemine dikkati çeken Ersoy, su bilgileri verdi:

"Edebiyatimiz, siirimiz, romanimiz, sinemamiz ve fikir dünyamizla kisacasi sanatin ve düsüncenin her dalinda ortaya koyacagimiz eserlerle ülkemizi kültürel rekabetin en büyük paydaslarindan biri haline getirmeye büyük bir kararlilik ve ciddiyetle çaba sarf ediyor, etkisi asirlari asan klasik eserlerimizi yabanci dillere çeviriyoruz. Dünyanin dört bir yaninda tarihi eserlerimizi ihya ediyor, dilimizi ögretiyor, Türk yapimlarinin izlenmesini sagliyoruz. Türk kültürünü ve sanatini tanitarak, Türkiye'nin kültürel birikimini farkli cografyalara tasiyip, kültürel diplomasinin güçlenmesini, saglikli, aktif ve etkili kullanimini sagliyoruz. Bu nedenle, kültür ve sanat hayatimiza güç vermesi adina istikrarli bir sekilde düzenlenen Star Gazetesi Necip Fazil Ödüllerini çok önemsedigimizi belirtmek istiyorum."

- "Hakikatin izini arayanlara seslenmek için yaziyorum"

Star Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Nuh Albayrak da geçen yil salgin nedeniyle ödül töreninin gerçeklestirilmedigini aktardi. Albayrak, her yil ödüllere katki sunan jüri üyeleriyle Kültür ve Turizm Bakanligina, Necip Fazil Kültür ve Arastirma Vakfina, Büyük Dogu Yayinlarina ve Mehmet Kisakürek'e desteklerinden dolayi tesekkür etti.

"Necip Fazil Siir Ödülü"nü alan sair Mustafa Aydogan, kurumsallasmis ve muteber ödüllerin çogalmasi gerektigini dile getirdi. Aydogan, ödülünü yillardir göç yollarinda aci çeken göçmenlere, Necip Fazil Kisakürek, Cahit Zarifoglu, Nuri Pakdil, Sezai Karakoç ve Rasim Özdenören'e ithaf ettigini kaydetti.

"Necip Fazil Hikaye-Roman Ödülü"ne deger görülen yazar Mukadder Gemici ise hakikatin izini arayanlara seslenmek için yazdigina isaret ederek, "Yazarken sunu çok iyi biliyorum; köklerimden beslenmeden göge varamam. Bunun için inancim, milletim ve memleketim diyorum. Isterim ki onun hikayesini, gerçekligini, gönül iklimini ve düsüncesini, derdini ve tasasini, ham hayalden uzak ama daima umut içinde yazayim. Ama böyle yazmak hiç de kolay degil." degerlendirmesinde bulundu.

"Necip Fazil Fikir-Arastirma Ödülü" verilen Prof. Dr. Tahsin Görgün, Kovid-19 sebebiyle törene katilamadigi için ödülü oglu Yusuf Görgün'e takdim edildi. Yusuf Görgün, henüz 4 yasindayken Kisakürek'in siirleriyle tanistigini ve ilk olarak "Sakarya Türküsü"nü ezberledigini söyledi.

- "Kültürler arasi çalismalarima en çok deger verenlerin Türkler olmasi tesadüf degil"

"Necip Fazil Uluslararasi Kültür Sanat Ödülü"nü alan yazar Hashim Cabrera'nin ödülü, yazar ve çevirmen Manolya Gürocak'a takdim edildi.

Video konferans araciligiyla törene katilan Cabrera, "Sanat, düsünce ve maneviyatin bir karisimi olan kültürler arasi çalismalarima en çok deger verenlerin Türkler olmasi tesadüf degil. Çünkü Türkiye, tipki kendi memleketim Endülüs gibi, kültürlerin ve geleneklerin kaynastigi bir çanak. Dünya görüsleri ve kitalar arasinda bir köprü, bir karsilama yeri ve kültürler arasinin bir örnegidir." ifadelerine yer verdi.

Cabrera, henüz Türkiye'yi görmedigini belirterek, "Hosgörünün, güzelligin, görkemin bunca örnegini vermis bir millete karsi büyük bir hayranlik ve sevgi duyuyorum. Bir Müslüman olarak Mevlana'yi okurken agladim ve Orhan Pamuk'un Osmanli sanatçilarini tasvir etmesinden çok etkilendim." dedi.

Türk bir sanatçidan ebru sanatinin inceliklerini ögrendigini de sözlerine ekleyen yazar, Istanbul tekkelerinden tasavvuf üstatlariyla tanistigini söyledi.

Hashim Cabrera sözlerini söyle sürdürdü:

"Allah'in basit kulundan baska bir sey olmayan, durmadan sahibini arayan, bilmeye, tanimaya, kesfetmeye, en radikal güvencesizlikten kaynaga geri dönmeye ihtiyaç duyan, dogada yasayan, sehirlerden kaçan bir insanin uzun yillarin sessiz ve sabirli çalismasini takdir ettiginiz için tesekkür ederim. Çünkü herkes bunu fark etmiyor. (Çalismalarim) Önemli oldugu için degil, özgün oldugu için... Çünkü günümüzde özgünlüge pek deger verilmiyor."

- "Necip Fazil, dava adaminin nasil olmasi gerektigini her seyini feda ederek gösterdi"

Basta tasavvuf tarihi olmak üzere Islam ilimleri alaninda makale ve kitaplariyla akademiye ve düsünce dünyasina yol gösterici katkilar saglayan, ögrenci yetistiren ve birçok klasik eseri Türkçeye kazandiran Prof. Dr. Süleyman Uludag, "Necip Fazil Saygi Ödülü"nün sahibi oldu.

Ödülünü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in elinden alan 84 yasindaki Uludag, Necip Fazil Kisakürek'in yasadigi dönemde ezilen halkin sesini dile getirmeye çalistigini aktararak, "Halkin hislerinin, inançlarinin sözcüsü oldu. Necip Fazil'in çikardigi Büyük Dogu dergisini takip etmek, müdavimi olmak, dergiyi severek okumak, okudukça heyecanlanma, ferahlama ve büyük bir rahatlik getirmisti. Büyük Dogu dergisini okuyanlar, Necip Fazil'in ne kadar inançli, sabirli, cesur oldugunu çok iyi anlar. Çünkü o tarihlerde bunlari söylemek kolay bir sey degildi. Onu savcilar takip etmisti. Defalarca mahkemeye çikmis, bu sebeple defalarca hapishanede yatmisti." ifadelerini kullandi.

Uludag, Büyük Dogu'nun bir ekol ve okul oldugunu, etkisinin bugüne kadar geldigini söyleyerek, "Necip Fazil, bir sanatkar, bir dava adamiydi. Dava adaminin nasil olmasi gerektigini yazdigi yazilarla göstermekle kalmadi. Bizzat kendisi, davasi ugruna her seyini feda ederek gösterdi." dedi.

"Necip Fazil Ilk Eserler Ödülleri", yazar Safiye Gölbas ile Kadir Danis'e takdim edildi.

Gölbas, lise döneminde Kisakürek'in eserlerini okuyup, etkilendigini, bu ödülün de kendisi için bu manada çok anlamli oldugunu dile getirdi.

Genç yazar Kadir Danis ise zanaatkar babasinin vasitasiyla Kisakürek ile tanistigini vurguladi. Okuma-yazmanin önemini kendisine idrak ettirmesinden dolayi ailesine, yol göstericiliginden dolayi da yazar Güray Süngü'ye tesekkür eden Danis, "Necip Fazil'in eserleri beni sürekli iyiye, dogruya ve güzele sevk etti. Ben de kendi yazdiklarimin okuyanlari iyiye, güzele ve dogruya sevk etmesini isterim. Takdir edilmek elbette güzel. Eserlerimi okuyanlara, takdir edenlere sükranlarimi sunarim." diye konustu.

Oyuncu Cem Uçan, ödül alan isimlerin eserlerinden bazi bölümleri yorumladi. Tören, toplu fotograf çekiminin ardindan sona erdi.
Kaynak: AA